Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Αύξηση θητείας στους 12 μήνες ζήτησαν οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων στον πρωθυπουργό

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην διάρκεια της ενημερώσεως του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, κατά την επίσκεψή του στις 17 Ιουλίου στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, τέθηκε το θέμα της αυξήσεως της στρατιωτικής θητείας.

Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, παρουσίασαν ως κοινή θέση την επιτακτική ανάγκη αυξήσεως της θητείας στους 12 μήνες, για λόγους που σχετίζονται κυρίως με την βελτίωση του δείκτου επανδρώσεως των μονάδων του Στρατού. Λόγω της δραστικής μειώσεως της θητείας αλλά και της διακοπής των προσλήψεων ΕΠΟΠ τα τελευταία έτη, παρατηρείται έντονη λειψανδρία στις μονάδες του Στρατού, κάτι που ανακλά ευθέως στην εκπαίδευση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα.

Η ανάγκη αυξήσεως της θητείας στους 12 μήνες τουλάχιστον, είχε τεθεί ευθέως το 2012 από τον τότε Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Μ. Κωσταράκο, ως μείζον στόχος του ΓΕΕΘΑ. Ο τότε ΥΕΘΑ Π. Παναγιωτόπουλος είχε απορρίψει την ιδέα με το λαϊκιστικό σύνθημα “δεν θα φορτώσουμε τους νέους με νέα βάρη” ενώ από το 2015, επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, το θέμα “ξεχάστηκε” λόγω κάθετης ιδεολογικής αντιρρήσεως του αριστερού κυβερνώντος κόμματος, που απέκλεισε κάθε σκέψη στον κυβερνητικό εταίρο Π. Καμμένο.

Σε επίσκεψη του Κ. Μητσοτάκη τον Νοέμβριο του 2016 στο ΥΠΕΘΑ, για ενημέρωση ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως, ο τότε ΥΕΘΑ Π. Καμμένος του είχε θέσει το θέμα αυξήσεως της θητείας, περί του οποίου υπήρχαν σκέψεις. Ο Κ. Μητσοτάκης, σε μια κίνηση η οποία άφησε θετικότατες εντυπώσεις στην παρισταμένη στρατιωτική ηγεσία και τους επιτελείς, είχε απαντήσει ευθέως ότι εφόσον αυτό κρίνεται από την στρατιωτική ηγεσία ως άκρως απαραίτητο και ουσιώδες μέτρο, η Νέα Δημοκρατία θα υποστήριζε πλήρως την πρωτοβουλία.

Τρία έτη μετά, ως πρωθυπουργός πλέον, ο Κ. Μητσοτάκης καλείται να δώσει “εξετάσεις” επάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα και να θέσει τέρμα στις βλαπτικές επιπτώσεις των λαϊκιστικών χειρισμών.

“Διαβασμένος” ο πρωθυπουργός κατά την ενημέρωσή του στο ΥΠΕΘΑ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close