Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

“Διαβασμένος” ο πρωθυπουργός κατά την ενημέρωσή του στο ΥΠΕΘΑ

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

“Διαβασμένος”, παρουσιάσθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης κατά την διάρκεια της διαβαθμισμένης εκτενούς ενημερώσεως που του έγινε κατά την χθεσινή επίσκεψή του στο ΥΠΕΘΑ.

Ο πρωθυπουργός έδειξε σε γενικές γραμμές ενήμερος και οι περισσότερες ερωτήσεις που απηύθυνε, είχαν σχέση με την ετοιμότητα της Πολεμικής Αεροπορίας. Κάτι ίσως το φυσιολογικό και αναμενόμενο, δεδομένου ότι σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Εθνικής Ασφαλείας είναι ο Επίτιμος Α/ΓΕΑ Πτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης.

Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε γίνει σειρά αναλόγων ενημερώσεων στον ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλο, πρώτα από το ΓΕΕΘΑ στις 10 Ιουλίου, την επομένη από το ΓΕΣ και στις 12 Ιουλίου από το ΓΕΝ και το ΓΕΑ.

Τα “φλέγοντα” θέματα ανά Κλάδο, σχετίζονται με την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των ελικοπτέρων ΝΗ-90, Chinook, Apache του Ελληνικού Στρατού, των μαχητικών Mirage 2000, που κινείται σε επίπεδα καταρρεύσεως ενώ για το Πολεμικό Ναυτικό αναδεικνύεται ως προτεραιότητα η επιχειρησιακή απαίτηση της προσκτήσεως νέων φρεγατών.

Η ενημέρωση που έγινε στον πρωθυπουργό από τον Επιτελάρχη του ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγο Πέτρο Δεμέστιχα, διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά και απέδιδε έμφαση στην επιχειρησιακή ετοιμότητα και τους δείκτες διαθεσιμότητος των μειζόνων οπλικών συστημάτων. Πέραν του ότι υπήρχε ανάλυση των δεδομένων, η ενημέρωση ήταν ουσιαστική, χωρίς ωραιοποιήσεις και είναι βέβαιο ότι η κατάσταση είναι τέτοια που μόνο έντονο προβληματισμό μπορεί να προκαλεί σε κάθε σοβαρό και υπεύθυνο πολιτικό άνδρα.

Αυτή είναι άλλωστε και η ουσία της υποθέσεως και ασφαλώς το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού να επισκεφθεί το ΥΠΕΘΑ ώστε να ενημερωθεί, είναι ένα θετικό σημάδι. Ωστόσο, η αύξηση των αμυντικών δαπανών, τόσο για τις αναπτυξιακές ανάγκες όσο και τα λειτουργικά έξοδα των Κλάδων, αποτελεί σήμερα μονόδρομο, εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά να τερματίσει τον κατήφορο των Ενόπλων Δυνάμεων. Και αυτό είναι κάτι που αναμένουν οι πάντες να πράξει ο πρωθυπουργός στον προϋπολογισμό του Οικονομικού Έτους 2020 που θα παρουσιάσει.

Η νέα κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικώς, θα “εξετασθούν” συντόμως.

Ο άμεσος “οδικός χάρτης” των εξοπλισμών και της Νέας Δομής Δυνάμεων που περιμένει τον Ν. Παναγιωτόπουλο

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close