Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ο άμεσος “οδικός χάρτης” των εξοπλισμών και της Νέας Δομής Δυνάμεων που περιμένει τον Ν. Παναγιωτόπουλο

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην χθεσινή τελετή παραδόσεως – παραλαβής καθηκόντων στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, ο νέος υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στον στόχο της επαύξησης και ενίσχυσηw της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων, του αξιόμαχου και της ετοιμότητάς τους.

Άπαντες γνωρίζουν, ότι προς επίτευξη ουσιαστικών αποτελεσμάτων στους τομείς αυτούς, απαιτούνται τρία πράγματα: χρήματα, χρήματα και χρήματα. Συνεπώς, στοχειώδης επιδίωξη του νέου ΥΕΘΑ πρέπει να είναι να πείσει τον πρωθυπουργό για την αναγκαιότητα αυξήσεως των αναπτυξιακών και λειτουργικών προϋπολογισμών των Γενικών Επιτελείων, από το 2020. Όσο “τρελλό” και αν ακούγεται αυτό, είναι το απολύτως στοιχειώδες που πρέπει να γίνει.

Είναι αλήθεια ότι επί της σύντομης υπουργίας του Ευάγγελου Αποστολάκη, δρομολογήθηκαν αρκετά σημαντικά προγράμματα, που αφορούν κυρίως το Πολεμικό Ναυτικό. Ο ΥΕΘΑ, “πρόλαβε” να υπογράψει τους φακέλους των παρακάτω προγραμμάτων, τα οποία προωθήθηκαν για περαιτέρω χειρισμό στην ΓΔΑΕΕ:

  1. Προμήθεια 4 ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων MH-60R Sea Hawk και σύμβαση Διατηρησιμότητος (Sustainability) του υφισταμένου στόλου 11 S-70 Aegean Hawk. Πρόκειται για ένα “δίδυμο” πακέτο που προωθείται παραλλήλως. Η προμήθεια των 4 νέων ελικοπτέρων είναι ύψους 250 εκατ. ευρώ ενώ η σύμβαση Sustainability των υφισταμένων είναι ύψους 80 εκατ. ευρώ.
  2. Το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τον εξοπλισμό των 4 υποβρυχίων κλάσεως ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και του ΩΚΕΑΝΟΥ. Το πρόγραμμα προβλέπει ταυτοχρόνως και την προμήθεια αντιμέτρων τορπιλών για τα εν λόγω υποβρύχια και το συνολικό ύψος ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ. Υποψήφιες τορπίλες είναι η αμερικανική Mk48 Mod6, η γαλλική F21, η γερμανική Seahake και η ιταλική Black Shark Advanced.
  3. Εκσυγχρονισμός Μέσης Ζωής των 4 φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ που υπέγραψε ο υπουργός στις 12 Ιουνίου, είναι ύψους 150 εκατ. ευρώ και προτάσεις έχουν καταθέσει οι SAAB AB, Thales και Lockheed Martin Canada.

Τρεις οι προτεραιότητες με MH-60R, Aegean Hawk και τορπίλες υποβρυχίων

Πέραν αυτών, η ΓΔΑΕΕ ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την NH Industries για την υπογραφή της 6ης τροποποιήσεως της Συμβάσεως 034Α/03 που αφορά την παράδοση των τελευταίων 6 ελικοπτέρων ΝΗ-90 και θα αφορά την καταβολή του υπολοίπου των 110 εκατ. ευρώ, με ταυτόχρονη σύναψη συμβάσεως FOS ύψους 20 εκατ. ευρώ. Σε εξέλιξη εξάλλου, βρίσκεται ο Διαγωνισμός υπ’ αριθ. 09/2018 για την υποστήριξη των ΝΗ-90, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η ΓΔΑΕΕ εξακολουθεί να επιδιώκει την κατάληξη στην σύναψη συμβάσεως FOS για τα μαχητικά Mirage 2000/-5, χωρίς όμως οι τελευταίες εξελίξεις να εμπνέουν αισιοδοξία για σύντομο αποτέλεσμα.

Όλα τα ανωτέρω προγράμματα, τα οποία μάλιστα εκτιμάται ότι μπορούν να υπογραφούν εντός του τρέχοντος έτους, ξεπερνούν σε αξία τα 700 εκατ. ευρώ! Φυσικά, οι συμβάσεις θα προβλέπουν μακρό πρόγραμμα αποπληρωμής με δόσεις για τα επόμενα 5-7 έτη ανά περίπτωση. Αυτομάτως όμως, προκύπτουν ανάγκες καταβολής προκαταβολών ή δόσεων το 2020…

Την ίδια στιγμή, το 2020 προβλέπεται η καταβολή δόσεως 180 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα F-16V και 30 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα Ρ-3.

Η ΓΔΑΕΕ, οφείλει όλα αυτά τα νέα προγράμματα να τα θέσει υπ’ όψιν του Υπουργείου Οικονομίας, προκειμένου να γίνει εγγραφή τους και να θεωρηθεί ότι έχουν εξασφαλισθεί οι απαραίτητες πιστώσεις. Πόση… προθυμία θα δείξει ο συνάδελφος του κ. Παναγιωτόπουλου;

Αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Από τα τέλη του 2018 έχει αποφασισθεί η διενέργεια σειράς διαγωνισμών που αφορούν συμβάσεις FOS για ραντάρ MPDR-90 και AR-327, των αεροσκαφών Τ-6Α και του προσομοιωτή πτήσεων αυτών, των ελικοπτέρων Super Puma κ.λπ. Άλλοι διαγωνισμοί, αφορούν προμήθεια πυροτεχνικών υποσυγκροτημάτων πυραύλων Magic II και AM39 Exocet Block II της Πολεμικής Αεροπορίας κ.ο.κ.

Εφόσον το ΥΠΕΘΑ καταφέρει να “χωρέσει” τις ανάγκες αποπληρωμών στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό του 2020, είναι δεδομένο ότι πρέπει οπωσδήποτε να αυξήσει τους λειτουργικούς προϋπολογισμούς των Γενικών Επιτελείων, από τους οποίους εξαρτάται η εκπαίδευση, η συντήρηση κ.λπ.

Η Νέα Δομή Δυνάμεων

Αλλά ο προηγούμενος ΥΕΘΑ υπέγραψε και κάτι άλλο, πολύ σημαντικό, την μελέτη που του παρουσιάσθηκε από το ΓΕΕΘΑ για την Νέα Δομή Δυνάμεων, την οποία ο Π. Καμμένος είχε παγώσει από τα τέλη του 2017, για ψηφοθηρικούς λόγους. Με αυτή την ενέργεια, ο Ευάγγελος Αποστολάκης αποδέχθηκε την σχετική εισήγηση και το ΓΕΕΘΑ ανέλαβε να προετοιμάσει τον “φάκελο” ώστε να υποβληθεί στο ΚΥΣΕΑ προς τελική έγκριση. Λόγω της κυβερνητικής αλλαγής, εκτιμάται ότι η νέα πολιτική ηγεσία που θα ενημερωθεί για την Νέα Δομή Δυνάμεων, είναι πολύ πιθανό να ζητήσει τροποποιήσεις, οπότε το όλο θέμα θα υποβληθεί εκ νέου στο ΚΥΣΕΑ.

Δυστυχώς, πρέπει να αποκλεισθεί η πιθανότητα να απασχολήσει τουλάχιστον αυτό το θέμα, το ΚΥΣΕΑ που αναμένεται να συνέλθει στα τέλη Ιουλίου, με αντικείμενο την τοποθέτηση νέων αρχηγών στην Ελληνική Αστυνομία και, πιθανότατα, στο Λιμενικό Σώμα. Ρεαλιστικά, μόνο μετά τον Σεπτέμβριο μπορεί να ελπίζεται ότι θα έλθει το θέμα σε μελλοντική σύσκεψη του ΚΥΣΕΑ.

Ο Αποστολάκης υπέγραψε την Νέα Δομή Δυνάμεων

Η καθυστέρηση που υπάρχει είναι σημαντική και αυτό παρά το ότι η ουσιαστικότερη τομή που προβλέπεται στην Νέα Δομή Δυνάμεων, αυτή της συγκροτήσεως της Διευθύνσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) υπό το ΓΕΕΘΑ, είναι η πλέον ώριμη και επεξεργασμένη. Δυστυχώς, για νομικούς λόγους, δεν μπορεί να τεθεί ξεχωριστά προς έγκριση η συγκρότηση της ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ.

Η ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ, αναμένεται να βελτιώσει την ικανότητα της χώρας στην εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων, τόσο για εθνικούς όσο και συμμαχικούς σκοπούς. Ενώ αυτή είναι μία πτυχή που σχετίζεται απολύτως τόσο με ζητήματα όπως η εθνική πολιτική στην εκμετάλλευση του υποθαλασσίου πλούτου αλλά και η εθνική δέσμευση που έχει αναληφθεί έναντι του ΝΑΤΟ, για την συγκρότηση Τμηματικής Διοικήσεως Ειδικών Επιχειρήσεων (SOCC), η ιδέα της ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ καθυστερεί ανεπίτρεπτα.

Η SOCC θα είναι πολυεθνικής συνθέσεως, με Έθνος Πλαίσιο την Ελλάδα και εξυπηρετεί τον μείζονα στόχο περί δημιουργίας “άξονος” συνεργασίας της χώρας στον τομέα των Ειδικών Επιχειρήσεων, με γειτονικές χώρες όπως η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

Η στρατηγική σημασία του άλματος αυτού που ετοιμάζονται να κάνουν οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αντιμετωπίζει “αντιστάσεις” με αρνητική επιχειρηματολογία που αγγίζει τα όρια της ανευθυνότητος. Επειδή η συγκρότηση της SOCC έχει τοποθετηθεί ως στόχος για το 2024, αντιμετωπίζεται ως “μακρινός” στόχος που αφήνεται για τον επόμενο, από μια στρατιωτική ηγεσία που υποτίθεται ότι έχει ενστερνιστεί κάποιο κεντρικό όραμα και εργάζεται μεθοδικά και με σύμπνοια για έναν στόχο με ευρύτερες εθνικές προεκτάσεις. Κλαδικές και συντεχνιακές νοοτροπίες, δημιουργούν προβλήματα ή μεγαλοποιούν σκοπίμως εμπόδια, τα οποία είναι αμφίβολο κατά πόσο θα μπορέσει να τα αντιληφθεί και να τα διαχειρισθεί ο νέος ΥΕΘΑ.

Το απογοητευτικό είναι ότι η ανωτέρω “επένδυση” στην ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ, δεν ενέχει το εμπόδιο του κόστους, αφού απαιτούνται στην κυριολεξία “ψίχουλα” αλλά η χώρα αναμένεται να έχει υψηλή ανταπόδοση σε στρατηγικό επίπεδο.

IRON FIST 2019 και εκδήλωση ενδιαφέροντος της Βουλγαρίας για συμμετοχή στην Ελληνική SOCC

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close