Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τρεις οι προτεραιότητες με MH-60R, Aegean Hawk και τορπίλες υποβρυχίων

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τρία είναι τα προγράμματα που έχουν προωθηθεί στην παρούσα περίοδο προς την ΓΔΑΕΕ, μετά την επιτελική επεξεργασία τους, προκειμένου να προχωρήσει αυτή σε τελικές διαπραγματεύσεις κι εν συνεχεία στην κατάρτιση σχεδίων συμβάσεως προς έγκριση. Τα προγράμματα προωθήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο, “απεικονίζοντας” την προτεραιότητα που έχει δοθεί στην ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού.

Το πρώτο πρόγραμμα και μεγαλύτερου ύψους, αφορά την προμήθεια 4 ελικοπτέρων MH-60R ανθυποβρυχιακού πολέμου, τα οποία προορίζονται να αντικαταστήσουν τα υπάρχοντα ΑΒ-212 ASW. Το ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνεται και αρχικό πακέτο υποστηρίξεως σε ανταλλακτικά (FOS). Η Lockheed Martin, στον έλεγχο της οποίας έχει περιέλθει η Sikorksy, προσφέρει ευνοϊκό μακρόχρονο πρόγραμμα αποπληρωμής και υπόσχεται μείωση 20% εφόσον η σύμβαση ανατεθεί σε συγκεκριμένο χρονικό όριο που έχει θέσει.

Το δεύτερο πρόγραμμα, αφορά και αυτό την Διοίκηση Αεροπορίας Ναυτικού (ΔΑΝ) και προορίζεται να αποκαταστήσει την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα, εξασφαλίζοντας την υποστήριξη των υπαρχόντων 11 ελικοπτέρων S-70 Aegean Hawk στο μέλλον. Πρόκειται για σύμβαση FOS ύψους 80 εκατ. ευρώ περίπου.

Η προμήθεια 4+4 ελικοπτέρων MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό

Το τρίτο πρόγραμμα που προωθήθηκε στην ΓΔΑΕΕ για συμβασιοποίηση, αφορά την προμήθεια τορπιλών βαρέως τύπου για τον εξοπλισμό των 4 υποβρυχίων κλάσεως ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ και του ΩΚΕΑΝΟΥ. Το πρόγραμμα προβλέπει ταυτοχρόνως και την προμήθεια αντιμέτρων τορπιλών για τα εν λόγω υποβρύχια. Προκειμένου να συμπιεστεί το κόστος σε μια τάξη μεγέθους 100 εκατ. ευρώ, έχει αποφασισθεί η προμήθεια του απολύτως απαραιτήτου αριθμού που έχει καθορίσει η Διοίκηση Υποβρυχίων, με προφανή πρόθεση τον εξοπλισμό των υποβρυχίων με μείξη τορπιλών παλαιού και νέου τύπου, όταν αποκτηθούν οι τελευταίες.

Υποψήφιες τορπίλες για τις οποίες έχουν παρουσιαστεί προτάσεις είναι η αμερικανική Mk48 Mod6 που όμως δεν συγκεντρώνει σχεδόν καμμία πιθανότητα, η γαλλική F21, η γερμανική Seahake και η ιταλική Black Shark Advanced που δείχνει να αντιπροσωπεύει και την πιο ενδιαφέρουσα περίπτωση.

Παρουσίαση του ελικοπτέρου MH-60R στο Πολεμικό Ναυτικό

Related Articles

Back to top button