Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

LCS, επιπλέον ISLAND και MARINE PROTECTOR, ενδιαφέρουν το Πολεμικό Ναυτικό

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η συνάντηση εχθές, του νέου επικεφαλής του Γραφείου Αμυντικής Συνεργασίας (ODC) της πρεσβείας των HΠΑ στην Ελλάδα με τον Α/ΓΕΕΘΑ, ήταν ευκαιρία συζητήσεως των ευρισκομένων σε εξέλιξη εξοπλιστικών προγραμμάτων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που σχετίζονται με τις ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών και τα προγράμματα που αφορούν παραχώρηση υλικού από τα αμερικανικά αποθέματα. Προσφάτως, παρουσιάσαμε τις εξελίξεις γύρω από τα δύο σημαντικότερα αιτήματα ενδιαφέροντος του Ελληνικού Στρατού: τα Αμφίβια Τεθωρακισμένα Οχήματα AAV7A1 και τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης M2 Bradley. 

Η παρουσία και του ΑΚΑΜ της Πρεσβείας των ΗΠΑ που προέρχεται από το ναυτικό, υπενθυμίζει τρόπον τινά, τα σχετικά ελληνικά αιτήματα για παραχώρηση υλικού που αφορά ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού. Ως γνωστόν, από το περασμένο καλοκαίρι το Πολεμικό Ναυτικό έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για ενδεχόμενη δυνατότητα παραχωρήσεως 4 Πλοίων Παράκτιας Μάχης (LCS) κλάσεως FREEDOM που αποσύρονται από το Ναυτικό των ΗΠΑ, με επιθυμητό στόχο τα 6. 

Πού βρισκόμαστε όσον αφορά AAV7A1 και M2 Bradley;

Οι δύο βασικές προϋποθέσεις που τίθενται από ελληνικής πλευράς στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η παραχώρηση των πλοίων να γίνει δωρεάν και σε αυτά να έχει επιδιορθωθεί το πρόβλημα του μειωτήρα στο προωστήριο σκεύος.  

Η γενική εικόνα είναι ότι το ελληνικό ενδιαφέρον έπεται του αναλόγου που έχουν επιδείξει άλλες χώρες με τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν στενούς αμυντικούς δεσμούς. Επομένως, είναι μάλλον πρόωρο ακόμη, να προεξοφληθεί οτιδήποτε για την κατάληξη, ασχέτως του ότι υπάρχει οπωσδήποτε καλή διάθεση από τα δύο μέρη.

Πέραν των LCS όμως, το Πολεμικό Ναυτικό έχει αρχίσει να καλύπτει ανάγκες του σε μικρότερες πολεμικές μονάδες, μέσω πλοίων που αποσύρονται από την ενεργό υπηρεσία στις ΗΠΑ και παραχωρούνται ως Πλεονάζον Αμυντικό Υλικό (EDA). Η αρχή είχε γίνει με την παραχώρηση 4 Σκαφών Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ) που εντάχθηκαν στην δύναμη της ΔΥΚ ενώ εντός του έτους παραλήφθηκαν 4 Παράκτια Περιπολικά τύπου ISLAND που είχαν αποσυρθεί από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Τα πλοία αυτά, που αφίχθησαν ανά ζεύγη στις 4 Ιουλίου και 1 Σεπτεμβρίου, θα ενισχύσουν την Διοίκηση Πλοίων Επιτήρησης, αντικαθιστώντας παλαιότερες μονάδες.

Νεώτερη εξέλιξη εδώ, είναι ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο παραχωρήσεως και επιπλέον Παρακτίων Περιπολικών τύπου ISLAND. Το ενδεχόμενο αυτό, αφορά μία ή δύο επιπλέον μονάδες. 

Εν τούτοις, τα συγκεκριμένα πλοία, δεν είναι τα μόνα αμερικανικά που τίθενται εκτός υπηρεσίας κι ενδιαφέρουν την Διοίκηση Πλοίων Επιτήρησης του Αρχηγείου Στόλου. Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ έχει αποκαλύψει ότι το Πολεμικό Ναυτικό συζητά και για Παράκτια Περιπολικά κλάσεως MARINE PROTECTOR, που επίσης αποσύρονται από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ. Οι ενέργειες γίνονται για την παραχώρηση 4 πλοίων της κλάσεως MARINE PROTECTOR. Και αυτά τα πλοία επιθεωρήθηκαν από επιτροπή αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού, αφήνοντας πολύ καλές εντυπώσεις.

Η περίπτωση των Παρακτίων Περιπολικών κλάσεως MARINE PROTECTOR, θεωρείται η πιο ώριμη και σχεδόν βέβαιη ότι θα καταλήξει σε παραχώρηση στο Πολεμικό Ναυτικό. Όπως και με τα τύπου ISLAND, η παραχώρηση σχεδιάζεται να γίνει ως EDA.

Ήδη τα 4 Παράκτια Περιπολικά τύπου ISLAND, αναμένεται να οδηγήσουν σε απόσυρση των 5 αναλόγων παλαιάς ναυπηγήσεως, που υπηρετούν σήμερα. Εφόσον ευοδωθούν και οι νέες προσπάθειες, η δύναμη της Διοίκησης Πλοίων Επιτήρησης σε Παράκτια Περιπολικά μπορεί ακόμη και να υπερδιπλασιασθεί.

Περιπολικά κλάσεως MARINE PROTECTOR επιθεωρεί στις ΗΠΑ το Πολεμικό Ναυτικό

Tags

Related Articles

Back to top button
Close