Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Περιπολικά κλάσεως MARINE PROTECTOR επιθεωρεί στις ΗΠΑ το Πολεμικό Ναυτικό

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η απόκτηση επιπλέον μεταχειρισμένων περιπολικών σκαφών από τις ΗΠΑ, βρίσκεται στο στόχαστρο του Πολεμικού Ναυτικού, μετά την παραχώρηση των 4 Παρακτίων Περιπολικών κλάσεως ISLAND, τα οποία αφίχθησαν στην Ελλάδα ανά ζεύγη τον περασμένο Ιούλιο και τον τρέχοντα μήνα. Αυτή την φορά πρόκειται για Παράκτια Περιπολικά κλάσεως MARINE PROTECTOR, τα οποία υπηρετούσαν στην Ακτοφυλακή των ΗΠΑ.

Αυτό το διάστημα, επιτροπή αξιωματικών του Πολεμικού Ναυτικού βρίσκεται στις ΗΠΑ και επιθεωρεί περιπολικά της κλάσεως που έχουν αποσυρθεί από την υπηρεσία. Οι πρώτες εντυπώσεις από την κατάστασή τους, είναι πολύ θετικές. Η συζήτηση αφορά την προοπτική παραχωρήσεως ως πλεονάζον υλικό.

Η κλάση MARINE PROTECTOR προέρχεται από το σχέδιο STAN 2600 του ολλανδικού ναυπηγικού οίκου Damen Group και προέκυψε μετά από την ανάθεση συμβάσεως για 50 μονάδες, που εν συνεχεία αυξήθηκαν σε 73, οι οποίες ναυπηγήθηκαν στις ΗΠΑ. Η υλοποίηση της αρχικής συμβάσεως ξεκίνησε το 1998 και περατώθηκε στα μέσα του 2002 ενώ το τελευταίο από την σύμβαση που ακολούθησε, παραδόθηκε τον Οκτώβριο του 2009. Εξ αυτών, 69 περιπολικά εξόπλισαν την Ακτοφυλακή και 4 το Ναυτικό των ΗΠΑ.

Για οικονομικούς λόγους, η Ακτοφυλακή των ΗΠΑ άρχισε να παροπλίζει σκάφη της κλάσεως το 2020, αντικαθιστώντας τα με νέα μεγαλύτερα κι έκτοτε βρίσκονται σε εξέλιξη παραχωρήσεις σε φίλιες χώρες. Το Πολεμικό Ναυτικό δεν άργησε να εκδηλώσει ενδιαφέρον και το ζητούμενο είναι η παραχώρηση 4 σκαφών της κλάσεως, προς αντικατάσταση παλαιών μονάδων. 

Σκάφη Zodiac που φέρουν τα περιπολικά κλάσεως MARINE PROTECTOR.

Τα περιπολικά της κλάσεως έχουν εκτόπισμα 93 τόννων, μήκος 27 μέτρα, κινούνται από δύο πετρελαιοκινητήρες MTU Friedrichshafen ισχύος πλέον των 1.429 ίππων έκαστος, που επιτρέπουν ανάπτυξη μέγιστης ταχύτητας 25 κόμβων, έχουν ακτίνα ενεργείας 900 ν.μ. και αυτονομία αποστολής διαρκείας 3-5 ημερών. Το πλήρωμα είναι 10μελές. Το περιπολικό φέρει ένα ραντάρ επιφανείας AN/SPS-73 και υποτυπώδη οπλισμό δύο βαρέων πολυβόλων 12,7 mm.

Τα περιπολικά αυτά έχουν ικανότητα επιχειρήσεων σε Κατάσταση Θαλάσσης 5, παρέχοντας καλύτερες συνθήκες για το πλήρωμα και η σχεδίασή τους ικανοποιεί την υφιστάμενη και προβλεπτή νομοθεσία προστασίας του περιβάλλοντος. Ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι η ύπαρξη πρυμναίας ράμπας, από την οποία μπορεί να γίνει καθέλκυση – ανέλυση σκάφους άκαμπτης γάστρας (RHIB) τύπου Zodiac Hurricane 558 10J των 5,4 μέτρων. Η διαδικασία καθελκύσεως και περισυλλογής του RHIB, εκτελείται υπό την επίβλεψη ενός μόνο ατόμου από το πλήρωμα. Το χαρακτηριστικό αυτό, που υιοθετήθηκε από τα αλιευτικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης, συνιστούσε σοβαρή καινοτομία, που εξασφαλίζει επιχειρησιακή ευελιξία κι αυξημένη ασφάλεια κατά την διάρκεια σχετικών επιχειρήσεων την νύκτα ή με κακοκαιρία.

Τα 3 περιπολικά κλάσεως MARINE PROTECTOR που παραδόθηκαν στον Λίβανο.

Το 2020 αποφασίσθηκε η απόσυρση των πρώτων 8 περιπολικών κλάσεως MARINE PROTECTOR και το επόμενο έτος προτάθηκε η παραχώρηση 3 στην Ουρουγουάη, 3 στον Λίβανο και 2 στην Γκάνα. Την περίοδο εκείνη εκδηλώθηκε και το ελληνικό ενδιαφέρον.

Στις αρχές του 2022 η Ουρουγουάη υπέγραψε Επιστολή Αποδοχής (LOA) ύψους 4,9 εκατ. $ για την παραχώρηση 3 περιπολικών της κλάσεως, μέσω του προγράμματος Πλεονάζοντος Αμυντικού Υλικού (EDA). Το κόστος καλύπτει εργασίες συντηρήσεως, εκπαίδευση κ.λπ. Στις 1 Μαΐου 2023, ανακοινώθηκε η παραχώρηση 2 περιπολικών της κλάσεως στις Φιλιππίνες, για να ακολουθήσει στις 17 Ιουνίου η παράδοση 2 ίδιων περιπολικών στην Γκάνα και 3 ακόμη στον Λίβανο, στις 21 Αυγούστου.

Συμπληρώνοντας 10ετή υπηρεσία, τα περιπολικά είχαν υποβληθεί σε εργασίες μείζονος συντηρήσεως συστημάτων και επισκευής κινητήρων. Η διαδικασία συντηρήσεως, κρίνεται απαραίτητη και πάλι, πριν την παράδοση σε νέους επιχειρησιακούς χρήστες. Η κλάση, θεωρείται χαμηλών απαιτήσεων συντηρήσεως και αξιόπιστη.

Ήλθε η LOA για τα αμφίβια τεθωρακισμένα AAV7A1

Tags

Related Articles

Back to top button
Close