Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Κάποιοι “αγωνιούν” για συμφωνία διευθετήσεως διαφορών για τις τορπίλες αλλά όχι για τα άρματα;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Απαντώντας στις 24 Νοεμβρίου σε ερώτηση που κατατέθησε στην Βουλή στις 19 Οκτωβρίου σχετικώς με την σύμβαση προμήθειας τορπιλών και τις πληροφορίες για καθυστέρηση, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας παρουσίασε καθησυχαστική εικόνα. Ως προς την παράταση κατά 6 μήνες στην έναρξη παραδόσεων, ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι εντούτοις, δεν αλλάζει το συνολικό χρονοδιάγραμμα που ορίζει την ολοκλήρωση παραδόσεων τον Σεπτέμβριο του 2025. 

Η κατασκευάστρια ATLAS ELEKTRONIC GmbH, ζήτησε με επιστολή της στις 24 Νοεμβρίου 2022 την παράταση κατά 6 μήνες της ενάρξεως παραδόσεων. Όπως είχε γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, η πρώτη παρτίδα 8 τορπιλών αναμένεται να παραδοθεί τον Δεκέμβριο του 2023. 

Ωστόσο, στο ερώτημα, πότε θα παρουσιασθεί προς κύρωση στην Βουλή η «Συμφωνία συμβιβαστικής διευθετήσεως διαφοράς» με την εταιρεία, που είχε προβλεφθεί στον Νόμο 4891/2022, δεν δόθηκε απάντηση. Ο ΥΕΘΑ αρκέστηκε να ενημερώσει ότι έχει υποβληθεί ερώτημα προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για το κατά πόσο είναι αναγκαία η όχι η σύναψη τέτοιας συμφωνίας. Δεν διευκρινίζεται ο χρόνος στον οποίο το ΥΠΕΘΑ υπέβαλε το ερώτημα στο ΝΣΚ. 

Αυτό που δεν έχει γίνει ευρέως αντιληπτό, είναι ότι η σύναψη της συμβάσεως 014Β/2021 έγινε με την γερμανική εταιρεία να δέχεται στις διαπραγματεύσεις αύξηση του αριθμού τορπιλών κατά 8 μονάδες (σύνολο 44 αντί 36 αρχικώς) συν κάποιες άλλες παραχωρήσεις και την ελληνική πλευρά να υπόσχεται συμφωνία συμβιβαστικής διευθετήσεως διαφορών. Ποιες είναι αυτές οι διαφορές όμως; Τα διάφορα δημοσιεύματα, δεν μιλάνε γι’ αυτές. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για αξιώσεις που έχει παρουσιάσει το Ελληνικό Δημόσιο έναντι της εταιρείας για καταβολή αποζημιώσεων λόγω της καταδίκης της στην Γερμανία για υποθέσεις διαφθοράς (χρηματισμού) σε συμβάσεις προμήθειας οπλικών συστημάτων.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται από δημοσιεύματα συγκεκριμένων μέσων, ως προς το γιατί η κυβέρνηση δεν προχωράει στην συμφωνία συμβιβαστικής διευθετήσεως διαφορών, παρουσιάζει ενδιαφέρον. Τα δημοσιεύματα, αποδίδουν στην γερμανική εταιρεία σκόπιμη καθυστέρηση, ως μοχλό πιέσεως για την μη κύρωση στην Βουλή της συμφωνίας συμβιβαστικής διευθετήσεως διαφορών. Ανεξαρτήτως του αν αυτό έχει βάση ή όχι, πρόκειται για ζήτημα με νομική διάσταση, την οποία προφανώς δεν μπορεί να αγνοήσει ένας υπουργός και η κυβέρνηση. Επομένως, ένα πρώτο ερώτημα είναι, ποιος έφερε σε αυτή την θέση την κυβέρνηση;

Χαρακτηρίζουμε την περίπτωση ενδιαφέρουσα γιατί κάποια μέσα, ενώ από την μία ελέγχουν την κυβέρνηση γιατί δεν κλείνει (επιτέλους;) τις ανοικτές υποθέσεις με την ATLAS ELEKTRONIC GmbH, με σειρά άλλων δημοσιευμάτων την εγκαλούν γιατί επιδιώκει αμοιβαίως επωφελή εξωδικαστική λύση με μια άλλη γερμανική εταιρεία, την KMW! Δηλαδή, ενώ η ελληνική πλευρά είναι αυτή που εμφανίζεται να έχει απαιτήσεις έναντι της προμηθεύτριας των τορπιλών, δεν ενδιαφέρονται για την διεκδίκησή τους και πιέζουν για κλείσιμο εκκρεμοτήτων αλλά στην περίπτωση της KMW, η οποία μας έχει σύρει σε διεθνές δικαστήριο (ICC) και η κυβέρνηση επιδιώκει αμοιβαίως επωφελή λύση, εκεί δεν θέλουν συμφωνία και την καλούν να πάει αυτή στα δικαστήρια… 

Γιατί δύο μέτρα και δύο σταθμά; Σε κάποιους να την “χαρίσουμε”, σε άλλους, όχι; Έχει κάποια σχέση το επιλεκτικό ενδιαφέρον, με την επιρροή και τα σημερινά συμφέροντα παλαιών αντιπροσώπων του αμαρτωλού παρελθόντος;

Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ αποκάλυψε προ ημερών, ότι οι πολύχρονες διαπραγματεύσεις με την KMW έχουν ως “αποτέλεσμα” να εμφανίζεται μία πρόταση από την οποία δεν προκύπτει κανένα στοιχείο οφέλους για το Όπλο των Τεθωρακισμένων και αγνοούνται οι αποφάσεις των ΣΑΓΕ και ΑΣΣ.

Οι αρμόδιοι περί των εξοπλισμών και μερίδα των μέσων, έχουν ξεχωριστές ευαισθησίες όταν διακυβεύεται το αξιόμαχο των υποβρυχίων του Στόλου αλλά δεν τους απασχολεί που απαξιώνεται το αρματικό δυναμικό του Ελληνικού Στρατού;

Η απάντηση του ΥΕΘΑ στην ερώτηση για την σύμβαση των τορπιλών, έχει ως εξής:

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης, σας γνωρίζω τα ακόλουθα:
Η εταιρεία ATLAS ELEKTRONIK GmbH, με την από 24 Νοεμβρίου 2022 επιστολή της, αιτήθηκε παράταση έως έξι (6) μήνες για συμβατικά αντικείμενα της Σύμβασης υπ’ αριθ. 014Β/2021 για λόγους ανωτέρας βίας, επικαλούμενη τον πόλεμο στην Ουκρανία και την πανδημία COVID- 19, χωρίς όμως να επηρεάζεται το συνολικό χρονοδιάγραμμα παραδόσεων των τορπιλών, το οποίο ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο 2025 σύμφωνα με τη Σύμβαση.
Ακολούθως, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΕΘΑ επισήμανε, ρητά και περιοριστικά, στην ανωτέρω εταιρεία ότι οι απαιτήσεις της, σχετικά με τους χρόνους παράδοσης του υπόψη αμυντικού υλικού, είναι αντίθετες με τις προβλέψεις της ίδιας της σύμβασης. Συγκεκριμένα, το παραπάνω αίτημά της, για παράταση στον χρόνο
παράδοσης, δεν γνωστοποιήθηκε εντός είκοσι (20) ημερών από την εκδήλωση των λόγων παρακώλυσης, αλλά ούτε και στοιχειοθετήθηκε με τα προβλεπόμενα αποδεικτικά έγγραφα, ως όφειλε.
Επιπρόσθετα, για το σύνολο των καθυστερήσεων παράδοσης συμβατικών υλικών θα εφαρμοστούν ανάλογα οι αντίστοιχες διατάξεις που προβλέπονται στην Σύμβαση.
Παράλληλα, από πλευράς ΥΠΕΘΑ, υποβλήθηκε ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου να εξεταστεί η αναγκαιότητα ή μη σύναψης συμφωνίας συμβιβαστικής διευθέτησης διαφοράς μεταξύ των μερών.

Στο “παρά πέντε” πρόταση συμβιβασμού με την KMW χωρίς όφελος για τον Ελληνικό Στρατό;

Tags

Related Articles

Back to top button
Close