Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Παρατηρήσεις στις επισημάνσεις για τον ΗΝΙΟΧΟ 23

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην ομιλία του κατά την DV-DAY της άσκησης ΗΝΙΟΧΟΣ 23, ο Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, ανέφερε μεταξύ άλλων τα νέα στοιχεία που εισήχθησαν εφέτος στην άσκηση, αναβαθμίζοντάς την ποιοτικώς αλλά και τα σημεία στα οποία αποδίδεται και θα αποδοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο μέλλον:

«Στόχος μας στην άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ είναι να αναπτύξουμε δύσκολα σενάρια ώστε να περιλαμβάνει πολλαπλές σύγχρονες απειλές και επεισόδια σε πραγματικό χρόνο, ώστε να είναι οι δυνάμεις μας εκπαιδευμένες στην αντιμετώπιση Εναερίων Απειλών (Air to Air Defence/A2AD). Συν τοις άλλοις, η ΗΝΙΟΧΟΣ 23 έχει σημαδευτεί από την ολοκλήρωση ενός Κέντρου Συντήξεως Πληροφοριών – Επιτηρήσεως – Αναγνώρισης (ISR Fusion Cell) προκειμένου να αξιοποιηθούν οι διαθέσιμες δυνατότητες υποστήριξης διαδικασιών στόχευσης Χρονικώς Ευαίσθητων Στόχων (TST).

Επιπλέον, είμαι πραγματικά ικανοποιημένος που η νεοσύστατη Μοίρα Συνθετικής Εκπαίδευσης έχει ενσωματωθεί στην ΗΝΙΟΧΟΣ 23 και οι ιπτάμενοι μαχητικών μας, οι Συντονιστές Εναερίου Μάχης και οι Ελεγκτές Διακλαδικής Τερματικής Επίθεσης (JTAC) είναι σε θέση να πολεμήσουν σε ένα εξελιγμένο Επιχειρησιακό Περιβάλλον που περιλαμβάνει εκπαιδευτικούς στόχους που δεν μπορούν να εκπληρωθούν στον Πραγματικό Κόσμο.

Υπογραμμίζοντας αυτό, θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το όραμά μου για περαιτέρω βελτίωση της ΗΝΙΟΧΟΣ τα επόμενα χρόνια, επεκτείνοντας την Συνθετική Εκπαίδευση σε έναν διανεμημένο στο εσωτερικό και δυνητικά στο εξωτερικό Εποικοδομητικό Ζωντανό Εικονικό (Live Virtual) τρόπο, με έμφαση στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο, σε διαφορετικά επιχειρησιακά περιβάλλοντα, σε προσαρμοσμένα σύνθετα σενάρια και με την συμμετοχή όλων των τακτικών παικτών· ιπτάμενοι, αεράμυνα και ελεγκτές Επίγειας Αεράμυνας (SBAD), Διακλαδικής Τερματικής Επίθεσης (JTAC) κ.λπ.».

Ως προς τις επιχειρήσεις, έχει ενδιαφέρον η έμφαση που αποδόθηκε εφέτος στην κατά τον βέλτιστο βαθμό διαχείριση και εκμετάλλευση των πόρων ISR, ειδικώς στην προσβολή Χρονικώς Ευαίσθητων Στόχων (TST) που εμπίπτουν στην κατηγορία των Στόχων Υψηλής Προτεραιότητος (High Priority Target). Καθώς αυτές οι περιπτώσεις αφορούν σε μεγάλο βαθμό την προσβολή χερσαίων ή ναυτικών στόχων, αναδεικνύεται η σημασία των σχετικών ικανοτήτων που έχει μία αεροπορική δύναμη.

Η αναφορά στους JTAC, που λόγω αποστολής ενημερώνουν και αναλαμβάνουν συντονισμό επιθέσεων εναντίον TST, και η ισότιμη συμπερίληψή τους στους τακτικούς παίκτες, φανερώνει επίσης μία εξέλιξη στην αντίληψη αεροπορικών επιχειρήσεων. Μια αντίληψη πιο διακλαδική και υποστηρικτική των χερσαίων και ναυτικών επιχειρήσεων από το αεροπορικό όπλο.

Επιπλέον, η αναφορά για απόδοση στο μέλλον μεγαλύτερης εμφάσεως στον Ηλεκτρονικό Πόλεμο, σχετίζεται με τα παραπάνω, στον βαθμό που οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις παρεμποδίζουν την λειτουργία και απόδοση των διατιθέμενων μέσων ISR.

Όλα αυτά, συνιστούν σοβαρές προκλήσεις στην επιχειρησιακή εξέλιξη της Πολεμικής Αεροπορίας, ως όπλο αυξημένης επιδράσεως σε διακλαδικό επίπεδο. Η βαρύτητα στις αποστολές προσβολής HPT-TST αναδεικνύει την υψηλή τακτική ευκαμψία του αεροπορικού όπλου, η οποία πλέον στηρίζεται όλο και περισσότερο στην ικανότητα επιχειρήσεων εντός δικτυοκεντρικού περιβάλλοντος. Επ’ αυτών μπορούν να γίνουν κάποιες πρώτες παρατηρήσεις προβληματισμού:

  • Πόσο τα υπάρχοντα και μελλοντικά μαχητικά αεροπλάνα της ΠΑ, είναι κατάλληλα εφοδιασμένα – εξοπλισμένα για συνεργασία με JTAC και συνεπώς ικανά για προσβολές HPT-TST;
  • Είναι μακροπρόθεσμα αποδοτική – ορθολογική η παράλειψη ειδικών συσκευών από τα νέα μαχητικά, για λόγους μειώσεως του κόστους;
  • Στο πλαίσιο του προγράμματος F-16V, εφοδιάζονται τα μαχητικά με συσκευές – όπλα που ενισχύουν τις ικανότητες προσβολής HPT-TST;
  • Πώς αξιοποιούνται τα διθέσια “missionized” F-16 Block 52+/Advanced, που χάρη στον δεύτερο χειριστή μπορεί να προσφέρει ανώτερη συνεργασία με Τακτικό Ελεγκτή σε ανάθεση στόχων ή κατεύθυνση με τον JTAC;
  • Υπάρχουν στο οπλοστάσιο σύγχρονα όπλα προσβολής για αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρησιμοποίηση εναντίον HPT-TST;
  • Δεν υπάρχουν οπλισμένα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (UAV) που λόγω λειτουργίας ως αισθητήρων ISR και μεγάλου χρόνου παραμονής, προσφέρονται για προσβολές HPT-TST.
  • Η πλέον ισχυρή πλατφόρμα ISR, το ΑΣΕΠΕ EMB-145H, υποστηρίζεται επαρκώς ώστε να διακρίνεται από υψηλό δείκτη επιχειρησιακής διαθεσιμότητος;
  • Η ΠΑ στερείται εντελώς αεροσκαφών Ηλεκτρονικού Πολέμου.
  • Η προμήθεια του F-35 στο μέλλον, λόγω ανεπτυγμένων αισθητήρων και υψηλών ικανοτήτων στις δικτυοκεντρικές επιχειρήσεις, δείχνει φυσιολογική εξέλιξη.
  • Κατά πόσο μία “μέση” αεροπορική δύναμη όπως η Πολεμική Αεροπορία, είναι ορθολογικό να διατηρεί αεροπλάνα χωρίς όπλα αέρος-εδάφους; Τα γαλλικής προελεύσεως Rafale F3R και Mirage 2000-5Mk2, θα αποτελούν 2 από τις 9 Μοίρες μαχητικών, με έμφαση κυρίως (“ειδίκευση”) στην εναέρια μάχη.

Οι εξελίξεις στα F-35: συμπίεση κόστους και αίτημα για βιομηχανική συμμετοχή

Tags

Related Articles

Back to top button
Close