Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Οι εξελίξεις στα F-35: συμπίεση κόστους και αίτημα για βιομηχανική συμμετοχή

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ζήτημα μερικών εβδομάδων είναι η παραλαβή από τις ΗΠΑ της λεγόμενης Επιστολής Αποδοχής (LoA) για την προμήθεια μίας Μοίρας 20 μαχητικών F-35A.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αεροπορική βάση που προκρίνεται για την εγκατάσταση των νέων μαχητικών προς τα τέλη της τρέχουσας δεκαετίας, δείχνει να είναι αυτή του Αράξου (116 Πτέρυγα Μάχης). Προηγουμένως, ως επικρατέστερη επιλογή εμφανιζόταν η 117 Πτέρυγα Μάχης. Για την προετοιμασία του αεροδρομίου ώστε να πληρούνται όλες οι αυστηρές προδιαγραφές που έχουν καθιερωθεί για το εν λόγω μαχητικό αεροπλάνο, εκτιμάται ότι το ΓΕΑ θα δαπανήσει περί τα 100 εκατ. € σε βάθος κάποιων ετών.

Όπως έχει γράψει ήδη ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, η απάντηση που έχει ληφθεί από τις αμερικανικές αρχές ως προς τιμή και διαθεσιμότητα, αναφέρεται σε προκαταρκτικό συνολικό ύψος προγράμματος 3,7 δισ. $. Σε αυτό, δεν περιλαμβάνεται το πρόσθετο κόστος συμβάσεως Ασφαλείας Υποστηρίξεως & Πληροφοριών (SSI) με την Lockheed Martin, που σύμφωνα με πληροφορίες έφθανε μέχρι και τα 780 εκατ. €. Το ΓΕΑ αποφάσισε την εξαίρεση συμβάσεως SSI τόσο λόγω πλήρους ασάφειας αφού η αμερικανική πλευρά δεν έδινε πληροφορίες για το ακριβές περιεχόμενο -πέρα από γενικές “ιδέες” που δεν μπορούσαν να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν- επιμένοντας ότι ενημέρωση γίνεται μόνο μετά την αποδοχή, όσο και λόγω προτέρας εμπειρίας. Η θέση του Α/ΓΕΑ Αντιπτεράρχου (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά ήταν σταθερή εφόσον οι αμερικανικές υπηρεσίες διευκρίνισαν ότι τα αεροπλάνα μπορούν να ενταχθούν ομαλά και με πλήρη υποστήριξη στην Πολεμική Αεροπορία.

Ωστόσο, το ΓΕΑ εκτιμά ότι το συνολικό κόστος θα συμπιεστεί τελικώς ακόμη περισσότερο και θα κινηθεί στο ίδιο περίπου ύψος με αυτό της προμήθειας των 24 Rafale F3R, δηλαδή περί τα 3,3 δισ. €. Στην σύμβαση δεν θα περιλαμβάνονται όπλα, τα οποία θα αποτελέσουν ξεχωριστό αντικείμενο εξετάσεως καθώς παρακολουθούνται οι τρέχουσες εξελίξεις της αναπτύξεως νέων εκδόσεων όσο και νέων τύπων.

Τον περασμένο Μάρτιο εξάλλου, από πλευράς ΓΔΑΕΕ εστάλη επίσημη επιστολή προς την Lockheed Martin με την οποία καλείται η κατασκευάστρια εταιρεία να παρουσιάσει προτάσεις συμμετοχής ελληνικών εταιρειών της αμυντικής βιομηχανίας, στο πλαίσιο του προγράμματος. Όπως δηλαδή έγινε και στην περίπτωση του προγράμματος φρεγατών FDI HN. Ενδιαφέρον έχει ότι η επιστολή απευθύνεται μόνο στον κατασκευαστή του αεροπλάνου ενώ βάσει και προηγουμένων διαπραγματεύσεων άλλων χωρών, επί του συγκεκριμένου αντικειμένου έγιναν διαπραγματεύσεις και με τις εταιρείες που προμηθεύουν τον κινητήρα (Pratt & Whitney), το ραντάρ, το σύστημα αυτοπροστασίας κ.λπ.

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 26-4-2023

Διαρροές, υπερβολές και κινδυνολογία για την SSI των F-35

Tags

Related Articles

Back to top button
Close