Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Τι αποστολές θα εκτελέσουν τα F-16 που “επιθεώρησε” στην Σούδα ο πρωθυπουργός

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Δεκαπενταύγουστος και ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε συμβολικώς την 115 Πτέρυγα Μάχης στην Σούδα, για να βρεθεί με το προσωπικό της Πτέρυγος και των οργανικών της 340 και 343 Μοιρών.

Στο σχετικό φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε, διακρίνονται στα υπόστεγα που επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός και συνομίλησε με προσωπικό, αεροσκάφη και των δύο Μοιρών, τα οποία είναι φορτωμένα με οπλισμό και εξωτερικό φορτίο δεξαμενών καυσίμου. Λόγω των ημερών, είναι φυσιολογικό να υποθέσει κανείς ότι τα F-16 Block 52+ βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και αυτά που εμφανίζονται να “επιθεωρεί” ο πρωθυπουργός, προορίζονται για ανάληψη δράσεως στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, σε περίπτωση πολεμικής αναμετρήσεως. Αυτό σημαίνει ότι η 115 Πτέρυγα Μάχης θα κληθεί μεταξύ άλλων, να υποστηρίξει τον Στόλο, εκτελώντας αποστολές Τακτικής Αεροπορικής Υποστήριξης Ναυτικών Επιχειρήσεων (ΤΑΥΝΕ).

Σε μια τέτοια περίπτωση, τα αεροσκάφη των 340 και 343 Μοιρών θα κληθούν να επιχειρήσουν μάλλον στο πλαίσιο LARGE FORCE EMPLOYMENT και όχι ενός απλού COMAO, με διακριτούς ρόλους. Όπως φάνηκε στις φωτογραφίες, το μαχητικό της 343 Μοίρας έφερε οπλισμό τεσσάρων βλημάτων αέρος – αέρος BVR τύπου ΑΙΜ-120C5 και δύο βλημάτων βραχέως βεληνεκούς ΑΙΜ2000. Από πλευράς καυσίμου το αεροσκάφος ήταν σε Διαμόρφωση Γ CFT, που περιλαμβάνει τις δύο σύμμορφες δεξαμενές CFT (συνολική χωρητικότητα 450 γαλόνια) και δύο εξωτερικές υποπτερυγικές δεξαμενές των 370 γαλονιών εκάστη.

Τα αεροσκάφη αυτά θα αναλάβουν αποστολή FIGHTER SWEEP ή και FIGHTER ESCORT, με την πρώτη να αφορά την περίπτωση που θα προηγηθούν της δύναμης κρούσεως για να “καθαρίσουν” την περιοχή των στόχων επιφανείας από τυχόν παρουσία εχθρικών αεροσκαφών και την δεύτερη να αφορά αεροσκάφη που θα συνοδεύουν τα αεροσκάφη κρούσεως.

Από την πλευρά του, το F-16 της 340 Μοίρας, ήταν εξοπλισμένο με δύο βλήματα ΑΙΜ-120C5, δύο AIM2000 και δύο βλήματα αέρος – εδάφους AGM-65G Maverick. Ο συνδυασμός αυτός οδηγεί στην υπόθεση ότι προορίζεται για εκτέλεση αποστολής ΤΑΥΝΕ, βασιζόμενο στα Maverick που προσφέρουν και ικανότητα προσβολής στόχων επιφανείας. Είναι σαφές ότι με την ανωτέρω σύνθεση οπλισμού, το αεροσκάφος δύναται να εκτελέσει προσβολή στόχου επιφανείας, διατηρώντας επαρκή οπλισμό για αεροπορική μάχη. Από πλευράς καυσίμου, ίσχυε και εδώ η Διαμόρφωση Γ CFT.

Xαρακτηριστικό του AGM-65G Maverick είναι ότι σε διαμόρφωση anti-ship, χτυπάει τον στόχο στην ίσαλο γραμμή, επιφέροντας υπολογίσιμο πλήγμα χάρη στην πολεμική κεφαλή βάρους 136 κιλών. Η ακτίνα δράσεως του AGM-65G αναφέρεται ότι υπερβαίνει τα 20 χλμ. ωστόσο, ρόλο μεγάλο από τον οποίο επηρεάζεται η απόδοση του αισθητήρα FLIR που ενσωματώνει, επιδρώντας στην απόσταση αφέσεως, είναι παράγοντες περιβάλλοντος όπως τα επίπεδα υγρασίας κ.λπ. Άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό είναι ότι το εν λόγω όπλο μπορεί να κατευθυνθεί στον στόχο και μέσω της κάσκας του ιπταμένου (JHMCS) όχι βεβαίως στα περιθώρια γωνιών που προσφέρονται για βολές βλημάτων αέρος – αέρος.

Όλα αυτά ασφαλώς, προϋποθέτουν ότι η αποστολή υποστηρίζεται από ΑΣΕΠΕ, για την εξασφάλιση ολοκληρωμένης εικόνας από πλευράς εχθρικής παρουσίας και στόχων, την συνδρομή ελικοπτέρων S-70 για συμπλήρωση της εικόνας επιφανείας (SURFACE PICTURE) κ.λπ.

Από τον Έβρο στην Γιουτλάνδη

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close