Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Η “νέα” πρόταση της Naval Group για την φρεγάτα FDI HN

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η γαλλική Naval Group ανακοίνωσε σήμερα την υποβολή στο ελληνικό Υπουργείο Εθνικής Αμύνης νέας πρότασης, από κοινού με τις MBDA και Τhales Group, για το πρόγραμμα νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού. Πρόκειται για ένα πακέτο το οποίο οι Γάλλοι χαρακτηρίζουν “περιεκτικό και στιβαρό, σχεδιασμένο να εξασφαλίσει τις καλύτερες ικανότητες στο συντομότερο χρονοδιάγραμμα, με βελτιστοποιημένο κόστος”.

Η νέα πρόταση για την φρεγάτα FDI HN διατηρεί τις προηγούμενες παραμέτρους της ναυπηγήσεως 3 φρεγατών στην Ελλάδα και της πρώτης στην Γαλλία, που θα τεθεί σε υπηρεσία το 2025, με “ενδιάμεση λύση” των γνωστών 2 μεταχειρισμένων φρεγατών που μπορούν να τεθούν σε υπηρεσία με το Πολεμικό Ναυτικό το 2022.

Οι Γάλλοι χαρακτηρίζουν την FDI HN ως την μόνη εξ αυτών που προσφέρονται στο Πολεμικό Ναυτικό, η οποία είναι ικανή για επαρκή προστασία μονάδων υψηλής αξίας ή περιοχής στην θάλασσα, παράκτιες εγκαταστάσεις, πόλεις και νήσους. Είναι σαφές ότι αποβλέπουν στην ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος της αντιαεροπορικής κάλυψης περιοχής που εξασφαλίζει το βλήμα επιφανείας – αέρος ASTER 30 έναντι της κύριας ανταγωνιστικής προτάσεως με γεωπολιτικό βάρος, αυτή της αμερικανικής HF2. Εδώ όμως, οι Γάλλοι συνδέουν το πλεονέκτημα αυτό με την προστασία που μπορεί να παρασχεθεί στο περιβάλλον του Αιγαίου και όχι απλώς σε ανοικτές θάλασσες, για την άμυνα και μόνο μιας Δύναμης Επιχειρήσεων του Στόλου. Επισημαίνουν δηλαδή την αντιαεροπορική κάλυψη σε ολόκληρες νήσους ή νησιωτικά συμπλέγματα που θα μπορούν να προσφέρουν οι FDI HN.

Ο οπλισμός περιλαμβάνει μέχρι 32 βλήματα επιφανείας – αέρος ASTER 15/30 ή συνδυασμό βλημάτων ASTER και MICA NG, 21 βλήματα RIM-116 του αντιπυραυλικού συστήματος RAM, 8 βλήματα επιφανείας – επιφανείας Exocet MM 40 Block3, τορπίλες MU 90 και πλωριό πυροβόλο των 76 mm.

Η πρόταση των MICA NG προφανώς ανταποκρίνεται σε απαίτηση για μικρότερο κόστος και ανώτερες επιδόσεις εν σχέσει με το ASTER 15 όσο και δυνητική τυποποίηση με το οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία επίσης λόγω των Rafale εκτιμάται ότι θα προμηθευτεί μελλοντικώς το MICA NG.  Ο MICA NG στην έκδοση καθέτου εκτοξεύσεως, παρουσιάζει μέγιστο βεληνεκές 40 χλμ., επίδοση που θεωρείται κατά τι ανώτερη του ESSM. 

Η συνολική ισχύς πυρός της FDI HN, υποστηρίζεται ότι “προσφέρει ακαταμάχητες ικανότητες για μόνιμο έλεγχο εναερίου και θαλασσίου χώρου και αυτονομίας δράσεως“.

Επιδιώκοντας να αναδείξουν τις ικανότητες περαιτέρω ενισχύσεως της FDI HN από πλευράς επιχειρησιακών δυνατοτήτων μελλοντικώς, οι Γάλλοι σημειώνουν την ικανότητα βολής βλημάτων κρουζ NCM, που θεωρείται μοναδική στην αγορά, πλην προφανώς του αντιστοίχου αμερικανικού Tomahawk. Από πλευράς κατασκευαστικής και ψηφιακής δομής, η φρεγάτα μπορεί να εγγυηθεί την μελλοντική της αναπτυξιακή προοπτική, προκειμένου το Πολεμικό Ναυτικό να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει κάθε αναδυομένη μελλοντική απειλή (UAV, Κυβερνοπόλεμος, βαλλιστικοί πύραυλοι κατά πλοίων, υπερηχητικά βλήματα, υποβρύχιες ή επιφανείας απειλές stealth κ.λπ.) καθ’ όλο τον κύκλο ζωής, που εκτιμάται σε 40 έτη. Προφανώς όλα αυτά σχετίζονται με την παρακολούθηση των εξελίξεων και από πλευράς του οικείου ναυτικού, που θα αναζητεί ανάλογες λύσεις για τις δικές του ανάγκες, συνεπώς είναι σαφές ότι οι Γάλλοι επιδιώκουν να καταπολεμήσουν το επιχείρημα της υπαρκτής ή θεωρητικής ανώτερης επιχειρησιακής αντιλήψεως του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Τονίζουν επίσης οι Γάλλοι την μάλλον αυτονότητη παράμετρο ότι οι φρεγάτες θα είναι πλήρως διαλειτουργικές με τις υπόλοιπες ναυτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των κρατών – μελών της ΕΕ. Επιπλέον, θα είναι ικανές να αναλάβουν όλα τα είδη αποστολών στο πλαίσιο κάθε είδους συμμαχικού στόλου και εντός του ελληνικού Στόλου. Η επισήμανση, σχετίζεται με τις αυξημένες δυνατότητες Αντιαεροπορικής Αμύνης, που σήμερα στερείται εντελώς ο Στόλος και αποβλέπει στην ανάδειξη του ουσιώδους επιχειρησιακού πλεονεκτήματος της FDI HN εν σχέσει με την αμερικανική HF2.

Σταθερή στον στόχο της επιδιώξεως σοβαρής εμπλοκής της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, η Naval Group επαναλαμβανάνει την αφοσίωσή της στην συγκεκριμένη δέσμευση, που θα προσφέρει στην χώρα υποδομές αριστείας στο ναυτικό πεδίο, πέραν της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας και των μακροπρόθεσμων οφελών για την οικονομία. Οι Γάλλοι έχουν “εντοπίσει” περισσότερες από 70 ελληνικές εταιρείες, 10 θεωρούνται ήδη πιστοποιημένες και με 40 έχουν γίνει επαφές για αρχική αξιολόγηση βιομηχανικών ικανοτήτων.

Πέραν της συμμετοχής στα δύο ελληνικά προγράμματα, αυτό των FDI HN και αυτό των ΜΕΚΟ 200, οι ελληνικές εταιρείες που θα πιστοποιηθούν, θα ενσωματωθούν στην γαλλική βιομηχανική ομάδα της εφοδιαστικής αλυσίδας, έχοντας την ευκαιρία να έχουν μερίδιο σε μελλοντικούς διεθνείς διαγωνισμούς όπου θα θέσει υποψηφιότητα η Naval Group. Δι’ αυτού του τρόπου, θα αποκτήσουν πρόσβαση στην διεθνή αγορά και θα αυξήσουν τα κέρδη τους. Αυτό θα σημαίνει την ανάπτυξη ενός εύρωστου ελληνικού ναυτικού βιομηχανικού οικοσυστήματος με χιλιάδες θέσεις εργασίας, ικανού να συμμετέχει σε μελλοντικά εθνική ή διεθνή προγράμματα, είτε άμεσα είτε σε συνεργασία με την Naval Group.

Τέλος, οι Γάλλοι δεσμεύονται για κοινά αναπτυξιακά προγράμματα Έρευνας & Ανάπτυξης με τις ελληνικές εταιρείες που θα συνεργαστούν, στον στίβο των τεχνολογιών αιχμής όπως η προσθετική κατασκευαστική, η προληπτική συντήρηση, τα drone ή ναυτικά συστήματα αποστολής. Αυτό κατά τους Γάλλους δεν είναι κάτι αόριστο και γενικό αλλά χειροπιαστό, δεδομένης της συνεργασίας της Naval Group με ελληνικές εταιρείες στο πεδίο της κυβερνοασφάλειας στο ναυτικό και στο θαλάσσιο περιβάλλον γενικότερα, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών προγραμμάτων όπως το CYBERMAR ή τα Pandora και H2020 της πρωτοβουλίας PESCO.

Ανοίγοντας το πεδίο, πέραν αυστηρώς των πλαισίων των δύο προτάσεων FDI HN και ΜΕΚΟ 200, η Naval Group προτείνει την δημιουργία από κοινού με ελληνικές εταιρείες, βιομηχανικής και εμπορικής δραστηριότητος στην Ελλάδα, στον τομεά της ναυτικής επιτήρησης, με σκοπό την κάλυψη της ευρωπαϊκής αγοράς. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με ελληνικές εταιρείες προκειμένου να λάβουν μέρος σε ερευνητικά προγράμματα της ΕΕ και να αναληφθούν κοινά έργα.

Για το προγραμμα εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ 200, η Naval Group θεωρεί την λύση της χωρίς ρίσκο, βασιζόμενη στην εξειδίκευση αυτής και της Thales. Σημείο άξιο προσοχής είναι πως σημειώνει ότι η πρότασή της δεν καλύπτει απλώς τις εργασίες Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής αυτές καθ’ αυτές αλλά εγγυάται και την επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των πλοίων. Δηλαδή από πλευράς υποστηρίξεως θα αποκατασταθούν όλα τα ζητήματα που επηρεάζουν την διαθεσιμότητα, για μακρά περίοδο χρόνου.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα. Για τον λόγο αυτό, σημαίνοντα ρόλο θα διαδραματίσει η Thales Hellas SA και οι υφιστάμενοι δεσμοί με ελληνικές εταιρείες.

Καθώς η νέα γαλλική πρόταση όπως παρουσιάζεται, επικεντρώνεται ουσιαστικώς στην δυνατότητα συνδυασμού του βλήματος μέσου βεληνεκούς MICA NG αντί του ASTER 15, με το μεγάλου βεληνεκούς ASTER 30, και έρχεται μερικές ημέρες μετά την κατάθεση της αμερικανικής LOA στην Ελλάδα, είναι σαφές ότι κινείται στα αναμενόμενα πλαίσια της επικοινωνιακής και προωθητικής πολιτικής για την συντήρησή της στην επικαιρότητα. Καθώς το MICA NG υπήρχε ήδη στο “κάδρο” από προηγουμένως, πρέπει να υποθέσουμε ότι η σημερινή ανακοίνωση έχει την έννοια της διαβεβαίωσης ότι έχει ολοκληρωθεί το όπλο στα συστήματα της φρεγάτας.

Νέα φρεγάτα: ένας αντίλογος για την επιχειρησιακή διάσταση

Tags

Related Articles

Back to top button
Close