Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ένταξη του ΠΕΡΣΕΑ (A 377) σε υπηρεσία – Πρόταση εξοπλισμού με Περιφερόμενα Πυρομαχικά

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 11 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η τελετή ένταξης και ονοματοδοσίας στο Πολεμικό Ναυτικό του Πλοίου Γενικής Υποστήριξης Ειδικών Επιχειρήσεων (ΠΓΥ-ΕΕ) ΠΕΡΣΕΑΣ στο Ναύσταθμο Σαλαμίνας, παρουσία της Α.Ε. Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Πρόκειται για δωρεά του Προέδρου του Ιδρύματος «Αικατερίνη Λασκαρίδη», εφοπλιστή και Υποναυάρχου ε.τ. κ. Παναγιώτη Λασκαρίδη.

Όπως φανερώνει η εξειδίκευση στην κατηγοριοποίηση του νέου πλοίου, ο ΠΕΡΣΕΑΣ θα έχει ως αποστολή, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη Ειδικών Επιχειρήσεων. Ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ έχει γράψει από πέρυσι για την σχετική μελέτη από πλευράς Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) που πρότεινε την επιχειρησιακή αξιοποίηση και κατ’ αυτό τον συγκεκριμένο ρόλο. Η επιλογή διευκολύνθηκε, τόσο από την προηγουμένη δωρεά τριών παρομοίων ΠΓΥ από τον κ. Λασκαρίδη, τα ΑΤΛΑΣ Ι (Α471), ΗΡΑΚΛΗΣ (Α472) και ΑΙΑΣ (Α473) όσο και από κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ΠΕΡΣΕΑ, που το διαφοροποιούν.

Είχαμε γράψει επ’ αυτού: «Το ελικοδρόμιο, όσο και η κεκλιμένη πρύμνη (πρυμναία ράμπα – stern ramp), είναι δύο χαρακτηριστικά που δεν διαθέτουν τα υπόλοιπα ΠΓΥ και παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους επιτελείς της ΔΕΠ, επειδή διευκολύνουν ακόμη περισσότερο την λειτουργία του ως “μητρικό” πλοίο – πλωτή βάση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων.

Στο ελικοδρόμιο μπορεί να επιχειρήσει η πλειοψηφία των ελικοπτέρων σε υπηρεσία με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, επιτρέποντας αεροκίνητες επιχειρήσεις ενώ από την πρύμνη είναι δυνατή η καθέλκυση και ανέλκυση ελαστικών λέμβων, για την εκτέλεση αμφιβίων καταδρομικών επιχειρήσεων. Το ύψος και η κλίση της ράμπας ρυθμίζονται μέσω διαχειρίσεως του θαλασσίου έρματος (μπαλαστάρισμα και τριμάρισμα) πριν την καθέλκυση. Πέραν αυτών, στα ευρύχωρα καλυμμένα καταστρώματα, είναι εφικτή η φιλοξενία μεγάλου αριθμού προσωπικού με βαρέα υλικά και εξοπλισμό».

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρήλθαν ακριβώς 12 μήνες από την υπογραφή της δωρεάς μέχρι την χθεσινή τελετή, επειδή απαιτήθηκαν αρκετές εργασίες ώστε το πλοίο να ενταχθεί σε υπηρεσία αναλαμβάνοντας επιχειρησιακά καθήκοντα.

Παρά το ότι τα τέσσερα παρόμοια ΠΓΥ που απέκτησε από τον δωρητή το Πολεμικό Ναυτικό είναι από πολιτικά σχέδια και δεν φέρουν οπλισμό, στην περίπτωση του ΠΕΡΣΕΑ ειδικώς, το ΓΕΕΘΑ εξετάζει θετικά το εξοπλισμό του με εκτοξευτές Περιφερόμενων Πυρομαχικών. Εξ αφορμής του προγράμματος προμήθειας τέτοιων όπλων από το ΓΕΣ και συγκεκριμένα την πρόταση για τα αμερικανικά Switchblade, η επιτελική πρόταση εστιάζει στον εξοπλισμό του ΠΕΡΣΕΑ με την έκδοση Switchblade 600. Με αυτό τον τρόπο, το ΠΓΥ-ΕΕ θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πλωτή βάση για την εξαπόλυση αμφιβίων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων, αφετέρου θα έχει στοιχειώδη οπλισμό, μικρού σχετικώς κόστους αλλά υψηλής αποδόσεως, για την προσβολή χερσαίων είτε ναυτικών στόχων.

Όλα αυτά αναμένεται να σχηματοποιηθούν στο προσεχές μέλλον, εφόσον προχωρήσει το πρώτο βήμα, που είναι το πρόγραμμα προμήθειας Περιφερόμενων Πυρομαχικών του ΓΕΣ. Δεδομένου ότι επιχειρησιακός χρήστης θα είναι οι μονάδες της ΔΕΠ, ως παράπλευρο όφελος θα προκύψει για το Πολεμικό Ναυτικό και η προοπτική εξοπλισμού του ΠΕΡΣΕΑ και άλλων μονάδων του, με την συγκεκριμένη κατηγορία όπλων. 

Μελέτη χρήσης του ΠΕΡΣΕΥΣ για την υποστήριξη Ειδικών Επιχειρήσεων της ΔΕΠ

Related Articles

Back to top button