Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

ΥΕΘΑ για εξοπλιστικά: έκλεισαν οι SPIKE NLOS, κοντά στην απόφαση για κορβέτες

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Συνάντηση με τους διαπιστευμένους αμυντικούς συντάκτες είχε το μεσημέρι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ, επ’ ευκαιρία της ανταλλαγής ευχών για τις εορτές.

Στην σχετική συζήτηση για τις τρέχουσες εξελίξεις ο ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε σε εξοπλιστικά προγράμματα που απασχολούν την επικαιρότητα, με κορυφαίο αυτό των κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό. Όπως είπε η ώρα της απόφασης πλησιάζει, κατά πάσα πιθανότητα την ερχομένη εβδομάδα και η αναφορά περί κριτηρίων που θα βαρύνουν στην πολιτική απόφαση πλέον, δεν σχετίζεται όπως είναι φυσικό με τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των πλοίων, που ούτως ή άλλως κρίνονται επαρκή.

Ο ΥΕΘΑ σημείωσε ότι πρόθεση της κυβερνήσεως είναι να συνδυάζει κάθε μεγάλο εξοπλιστικό πρόγραμμα με υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας που θα περιλαμβάνει και κάποια μορφή ρήτρας αμυντικής συνδρομής, όπως στην περίπτωση της Γαλλίας. Ο κ. Παναγιωτόπουλος σημείωσε ότι οι Ιταλοί είναι πρόθυμοι για μια τέτοια συμφωνία, όπως το ίδιο ισχύει και με την Γερμανία. 

Ο υπουργός συνέδεσε το έργο των κορβετών με τις εξελίξεις στα ναυπηγεία της χώρας, που φαίνονται να έχουν θετική κατάληξη αλλά διευκρίνισε ότι δεν τίθεται θέμα προσφοράς “προίκας”. Εξάλλου καμμία εκ των νέων ιδιοκτησιών δεν έχει θέσει τέτοιο αίτημα.

Ερωτηθείς για την περίπτωση της ασκήσεως του δικαιώματος προαιρέσεως για προμήθεια τετάρτης φρεγάτας FDI HN, ο ΥΕΘΑ απάντησε με τρόπο που δείχνει ότι δεν απασχολεί “επί του παρόντος”, καθώς προέχει η απόφαση για τις κορβέτες. Όχι όμως ότι έχει απορριφθεί οριστικώς ως προοπτική.

Στην περίπτωση των πυραύλων SPIKE NLOS για τον Ελληνικό Στρατό και το Πολεμικό Ναυτικό, ο ΥΕΘΑ απάντησε ότι υπήρξε συμφωνία και στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της συλλογής υπογραφών διά περιφοράς των μελών του ΚΥΣΕΑ. Σε ερώτηση του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα εχει εγκριθεί από τον πρωθυπουργό, ο οποίος είχε ζητήσει και ειδική ενημέρωση, οπότε σύντομα θα ανατεθεί σύμβαση. Στα ζητήματα συντηρήσεως – υποστηρίξεως, δεν φαίνεται ότι έγιναν δεκτά τα αιτήματα της ελληνικής πλευράς ενώ ο κ. υπουργός ανάφερε πως θα εξετασθεί στο μέλλον η εμπλοκή ελληνικών εταιρειών, εννοώντας προφανώς την FOS.

Για τις αναφορές που έχουν γίνει, περί αποσύρσεως των οπλικών συστημάτων ρωσικής προελεύσεως, ο ΥΕΘΑ είπε ότι δεν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα ενώ δεν υπάρχει περίπτωση να αποσυρθεί ο,τιδήποτε, χωρίς προηγουμένως να έχει έλθει αντίστοιχο σύστημα ως αντικαταστάτης. Σημείωσε δε ότι δεν υπάρχουν σχετικές προτάσεις που να έχουν γίνει από συμμαχικές χώρες, για αντικατάσταση με αντίστοιχα, δυτικής προελεύσεως οπλικά συστήματα. Έτσι ως μόνη περίπτωση πολύτιμης “ανταλλαγής” προβληματικού για τα ελληνικά δεδομένα υλικού, με ανώτερο υλικό, παραμένει αυτή των 40 BMP 1, με ισάριθμα Marder 1A3. Διευκρινίστηκε ότι μέχρι σήμερα έχουν αποσταλεί 20 BMP 1 ενώ έχουν παραληθεί 14 γερμανικά ΤΟΜΑ, τα οποία στις αρχές του 2023 θα γίνουν 20.

Ο ΥΕΘΑ ανέφερε ότι με την εκπνοή του έτους, θα χορηγηθεί βοήθημα στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό θα είναι μικρότερο εν συγκρίσει με το βοήθημα που έλαβαν τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας, επειδή τα χρήματα θα προέλθουν όχι από το Υπουργείο Οικονομικών αλλά από ανακατανομές κονδυλίων του ΥΠΕΘΑ.

Τα προγράμματα SPIKE NLOS για το Πεζικό και την Αεροπορία Στρατού

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close