Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Προς ματαίωση ο διαγωνισμός προμήθειας τυφεκίου ελευθέρου σκοπευτού;

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η άσκηση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων ΩΡΙΩΝ 2023 και το φωτογραφικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε, υπενθύμισαν μία υστέρηση των ελληνικών μονάδων ως προς τον χρησιμοποιούμενο οπλισμό: αυτήν της ελλείψεως εξειδικευμένου τυφεκίου ελευθέρων σκοπευτών στις μονάδες.

Μπορεί να έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες αποσπασματικές προμήθειες ενός μικρού αριθμού τυφεκίων ελευθέρων σκοπευτών, όπως έχει περιγράψει κατά καιρούς ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, αυτές όμως καλύπτουν μερικώς τις ανάγκες σε ορισμένες μονάδες και όχι για το σύνολο. Η κάλυψη των συνολικών αναγκών, επρόκειτο να επιτευχθεί από τον διαγωνισμό υπ’ αριθ. 03/2020 που προκήρυξε η ΓΔΑΕΕ στις 5 Φεβρουαρίου 2020 κι αφορούσε την προμήθεια 119 τυφεκίων και 473.025 φυσιγγίων ειδικής ακριβείας (match) διαμετρήματος 0,338 Lapua Magnum. Εξ αυτών, τα 93 τυφέκια με 369.675 φυσίγγια, προορίζοντο για το ΓΕΣ, 14 τυφέκια με 55.650 φυσίγγια προορίζοντο για το ΓΕΝ, δηλαδή την ΔΥΚ και 12 τυφέκια με 47.700 φυσίγγια είχαν αποδέκτη το ΓΕΑ, δηλαδή την Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης.

Στις 23 Ιουλίου 2020 η ΓΔΑΕΕ αποσφράγισε τις προσφορές που είχαν καταθέσει η ισραηλινή IWI, η βρετανική STEEL CORE DESIGNS, η αμερικανική BARRETT FIREARMS MFG και η φινλανδική SAKO. Στις 18 Σεπτεμβρίου 2020, οι προσφορές των ανωτέρω εταιρειών έγιναν αποδεκτές, ως πληρούσες τα κριτήρια της ποιοτικής επιλογής. Από εκεί και πέρα, έγιναν διάφορες ανακατατάξεις, με αποτέλεσμα την αποχώρηση κάποιων εταιρειών από την διαδικασία ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι εξαρχής δεν είχαν καταθέσει καν προσφορά εταιρείες εγνωσμένου κύρους στον χώρο, όπως η βρετανική ACCURACY INTERNATIONAL, λόγω ορισμένων προνοιών του διαγωνισμού.

Οι διαδικασίες εξελίχθηκαν αργά, με αποτέλεσμα οι τελικές βολές αξιολογήσεως να πραγματοποιηθούν μόλις στις αρχές του 2023. Στην διαδικασία συμμετείχαν μόνο το τυφέκιο Cyclon της βρετανικής STEEL CORE DESIGNS και το TRG-10 της SAKO αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο διαγωνισμός βαίνει προς ματαίωση.

Το πρόγραμμα προμήθειας εξειδικευμένου τυφεκίου ελευθέρων σκοπευτών για τις μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων και Ειδικών Δυνάμεων, είχε τεθεί ως υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα από το ΓΕΕΘΑ το 2014, όσον αφορά την τότε νεοσυσταθείσα Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΔΕΕ). Το 2019 επιταχύνθηκαν οι διαδικασίες για να προκηρυχθεί διαγωνισμός αλλά πλέον συμπληρώνεται δεκαετία, χωρίς ακόμη αποτέλεσμα.

Σε περίπτωση ματαιώσεως του διαγωνισμού, επαναπροκήρυξη για το ίδιο αντικείμενο δεν φαίνεται ρεαλιστική επιλογή, οπότε εκτιμάται ως πιθανή η οδός της απευθείας προμήθειας από τις ΗΠΑ μέσω Στρατιωτικής Πωλήσεως Αλλοδαπής (FMS).

Ελληνική η καλύτερη ομάδα ελευθέρων σκοπευτών στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό

Tags

Related Articles

Back to top button
Close