Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Παράδοση του πρώτου νέου σκάφους των Τούρκων βατραχανθρώπων

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τις τελευταίες ημέρες του 2019, παραδόθηκε στο Τουρκικό Ναυτικό το πρώτο από τα δύο νέα Σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων που προορίζονται για την μονάδα υποβρυχίων καταστροφών (SAT).

To νέο σκάφος είναι εκτοπίσματος 55 τόννων, έχει μήκος 26,3 μέτρα, πλάτος 5,48 μέτρα και βύθισμα 1,14 μέτρο ενώ έχει ικανότητα μέγιστης ταχύτητος 54 κόμβων και αυτονομία μεγαλύτερη των 500 ν.μ.

Το πλήρωμα του σκάφους είναι 5 άνδρες και η μεταφορική ικανότητα 16 υποβρυχίων καταστροφέων. 

Το δεύτερο σκάφος αναμένεται να παραδοθεί εντός του 2020. Τα ναυπηγεία Yonca-Onuk που εκτελούν το έργο, είναι αυτά τα οποία είχαν ναυπηγήσει τα ήδη υφιστάμενα δύο MRTP-22/U, των οποίων τα νέα σκάφη αποτελούν εξέλιξη. Τα νέα σκάφη χαρακτηρίζονται Βελτιωμένα Σκάφη Ειδικών Επιχειρήσεων και είναι τύπου MRTP-24/U. 

Επί της ουσίας, οι δύο τύποι είναι πανομοιότυποι, με την χαρακτηριστική σχεδιαστική αντίληψη πρύμνης υπό τύπον κεκλιμένης ράμπας για καθέλκυση και περισυλλογή ελαστικών λέμβων εν πλω, που εισήγαγε το Mk V των μονάδων SEAL του Ναυτικού των ΗΠΑ. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο τουρκικών τύπων, εντοπίζεται στον οπλισμό του σκάφους, με τα νέα να φέρουν τηλεχειριζόμενο σταθεροποιημένο σταθμό οπλισμού STOP της Aselsan, με πυροβόλο 25 mm. H διαφορά αυτή αναδεικνύει στενή παρακολούθηση των τάσεων, δεδομένου ότι το βαρύ πολυβόλο 12,7 mm που αποτελεί συνήθη επιλογή, κρίνεται σήμερα ανεπαρκές από πλευράς δραστικού βεληνεκούς και καταστρεπτικότητος έναντι απειλών στόχων επιφανείας. Το ενδιαφέρον στα MRTP-24/U είναι ότι ο οπλισμός βρίσκεται εγκατεστημένος στην οροφή της καμπίνας.

Οι εξοπλισμοί από τον ΑΒΕΡΩΦ μέχρι σήμερα – Συνεχίζοντας να “το ρισκάρουμε”

 

 

Related Articles

Back to top button