Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Τρεις υποψηφιότητες για τα τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 23 Ιουλίου η ΓΔΑΕΕ προέβη στην αποσφράγιση των φακέλων με τα δικαιολογητικά ποιοτικής επιλογής των υποψηφίων του Διαγωνισμού 03/20, ο οποίος αφορά την προμήθεια 119 τυφεκίων ελευθέρου σκοπευτού διαμετρήματος 0,338΄΄ Lapua Magnum για τις ανάγκες των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων των τριών Κλάδων. Φακέλους δικαιολογητικών κατέθεσαν όπως αναφέρθηκε οι παρακάτω εταιρείες:

IWI DAN
  • Η ισραηλινή ISRAEL WEAPON INDUSTRIES (IWI) από τον νομίμως εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο κ. Μιχαήλ Μπότσιο.
  • Η βρετανική STEEL CORE DESIGNS από τον νομίμως εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο κ. Βασίλειο Υφαντή.
  • Η αμερικανική BARRETT FIREARMS MFG από τον νομίμως εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο κ. Θεοφάνη Ρωμαίο.
  • Η φινλανδική SAKO από την νομίμως εξουσιοδοτημένη εκπρόσωπο, εταιρεία “ΑΤΕΣΕ”, η οποία δεν παρευρέθηκε.
Steel Core Cyclone MSR

H IWI προσφέρει το τυφέκιο Dan που παρουσιάσθηκε το 2014, η βρετανική STEEL CORE DESIGNS, μια εταιρεία που ιδρύθηκε το 2010 συμμετέχει με το Cyclone MSR και η BARRETT FIREARMS προτείνει το MRAD.  

Barrett Firearms MRAD

Σύμφωνα με πληροφορίες, η SAKO τελικώς δεν συμμετέχει στον διαγωνισμό καθώς αποσύρθηκε, γεγονός που υπογραμμίζει ακόμη περισσότερο την απουσία ενδιαφέροντος από πλευράς κορυφαίων κατασκευαστών του χώρου για τον ελληνικό διαγωνισμό. Η εξήγηση εντοπίζεται μάλλον σε ορισμένους ιδιαιτέρως απαιτητικούς όρους που έχουν τεθεί -βάσει αναλόγων αμερικανικών διαδικασιών- ως προς τα συνοδευτικά “περιφερειακά” υλικά και πυρομαχικά, που λειτούργησαν ανασταλτικώς σε κάποιους κατασκευαστές από το να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για την συγκεκριμένου μεγέθους προμήθεια.

Μετά την αξιολόγηση των δικαιολογητικών ποιοτικής επιλογής, αναμένεται να προχωρήσει η διαδικασία στην φάση της επιχειρησιακής αξιολογήσεως. Η διαδικασία αναμένεται να οδηγήσει στην κάλυψη με τον καλύτερο τρόπο της επιχειρησιακής απαιτήσεως, η οποία τουλάχιστον από πλευράς Στρατού Ξηράς, μετράει ήδη “προϊστορία” δύο δεκαετιών!

Διαγωνισμός για 119 τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων

Tags

Related Articles

Back to top button
Close