Ντεμπούτο της ΜΑΕΕ με οργανικά ελικόπτερα – Επισκέψεις του πρωθυπουργού σε ΔΥΚ και ΚΕΕΔ
Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Επίσκεψη στην Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) πραγματοποίησε σήμερα ο πρωθυπουργός, έχοντας την ευκαιρία να ενημερωθεί επί θεμάτων Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων και να παρακολουθήσει σύντομες επιδείξεις.
Στην ΔΥΚ πραγματοποιήθηκε μικρής κλίμακας άσκηση επιδείξεως από εννέα τελειοφοίτους της Σειράς 197-198 του Σχολείου Υποβρυχίων Καταστροφών ενώ στο ΚΕΕΔ έγινε επίδειξη με συνδυασμό αμφιβίου καταδρομικής και αεροκίνητης επιχειρήσεων, με Αντικειμενικό Σκοπό την κατάληψη ακτής και την διάσωση ομήρου.
Ενώ η επίδειξη στο ΚΕΕΔ κινήθηκε σε γενικές γραμμές στα τυπικά πλαίσια άλλων αναλόγων, αυτό που διέκρινε την συγκεκριμένη ήταν η ουσιαστική συμμετοχή για πρώτη φορά, έστω και αν δεν ανακοινώθηκε, της Μοίρας Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΕ) της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ). Και λέμε “ουσιαστική συμμετοχή”, γιατί πλέον τα πληρώματα των ελικοπτέρων της ΜΑΕΕ, πέταξαν με τα “δικά τους” ελικόπτερα.
Τον περασμένο Μάρτιο, πραγματοποιήθηκε η απόδοση των πρώτων ελικοπτέρων που σύμφωνα με τα σχέδια της ΔΕΠ, θα έχει η ΜΑΕΕ. Πρόκειται για ένα NH90 και δύο βαρύτερης κατηγορίας Chinook, τα οποία πλέον ανήκουν διοικητικά ως οργανικά στην ΜΑΕΕ, η οποία έχει ως αποστολή την υποστήριξη των επιχειρήσεων της ΔΕΠ.
Αν και σε μία επίδειξη επισήμων δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή από τους μη μυημένους η σοβαρή επίδραση της συμμετοχής πληρωμάτων ελικοπτέρων με υψηλότερο βαθμό εξειδικεύσεως και εμπειρίας, εν τούτοις είναι αλήθεια ότι πλέον η ΜΑΕΕ έχει ανεβάσει αισθητά το επίπεδο στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Με απλά λόγια, γίνονται πλέον πράγματα στα διάφορα σενάρια και ειδικά κατά την διάρκεια νυκτερινών εκπαιδεύσεων, τα οποία δεν ελάμβαναν χώρα. Το αποτέλεσμα είναι η ανύψωση του βαθμού αληθοφάνειας στην εκπαίδευση, τάση η οποία ήδη τυγχάνει της εκτιμήσεως σε όλα τα κλιμάκια και θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, όσο η ΜΑΕΕ ωριμάζει κι ενισχύεται επιχειρησιακώς.
Στο σενάριο της διασώσεως ομήρου, το “ΕΣ 851” χρησιμοποιήθηκε για την διείσδυση στον στόχο και την ταχεία καταρρίχηση από αυτό ομάδος εφόδου, με την εκκένωση του διασωθέντος ομήρου. Πρόκειται για NH90 της εκδόσεως Ειδικών Αποστολών, το οποίο είχε αφιχθεί στην Ελλάδα στις 27 Ιουνίου 2017. Αντιστοίχως, από Chinook της ΜΑΕΕ, καθελκύστηκαν ομάδες με ελαστικές λέμβους και jet ski με την τεχνική Helo Casting ενώ κατά την φάση της απαγκιστρώσεως έλαβαν χώρα τρία διαφορετικά τακτικά σενάρια που σκοπό είχαν την επίδειξη των επιλογών δράσεως:
α) ομάδα καταδρομέων με λέμβο εφόδου Zodiac πραγματοποίησε επανείσοδο στα Chinook που την είχε αναπτύξει.
β) ομάδα καταδρομέων απαγκιστρώθηκε με την ειδική συλλογή AirTEP.
γ) τραυματίας εκκενώθηκε ταχέως με όχημα Polaris MRZR4 (4×4) το οποίο εισήλθε στην καμπίνα φορτίου του ελικοπτέρου.
Σημειώνεται ότι η ειδική συλλογή Πλατφόρμας Τακτικής Εκκένωσης Αέρος (AirTEP) είχε παραληφθεί από την ΔΕΠ προ έτους και είχε επιδειχθεί δημοσίως στην άσκηση “ΩΡΙΩΝ 22”.
Η εκκένωση τραυματία με συνδυασμό οχήματος και ελικοπτέρου, προσφέρει δραστικώς μειωμένο χρόνο μεταφοράς στο δεύτερο, συρρικνώνοντας τον χρόνο από τον τραυματισμό μέχρι την παροχή ιατρικής φροντίδος χειρουργικού επιπέδου, στοιχείο το οποίο αυξάνει σοβαρά τις πιθανότητες επιβιώσεως ακόμη και σε περίπτωση σοβαρού τραυματισμού. Η διαδικασία εισόδου του MRZR4 στο Chinook μέχρι την απογείωση, διήρκεσε περί τα 20 δευτερόλεπτα. Τα οχήματα MRZR4 παραλήφθηκαν τον περασμένο Αύγουστο όπως έγραψε ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ.
Κατά τα άλλα, στα υπόλοιπα υλικά και μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, διακρίνονται τα αλεξίπτωτα ελευθέρας πτώσεως JANUS που αντικατέστησαν τα MC4. Tα νέα αλεξίπτωτα παραγγέλθηκαν με δύο συμβάσεις τον Μάιο του 2020 και τον Απρίλιο του 2022. Δύο αλεξιπτωτιστές έπεσαν με ελεύθερη πτώση πραγματοποιώντας θαλάσσιο άλμα ενώ τέσσερις συνάδελφοί τους προσγειώθηκαν στην ξηρά.
Στα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για τον χερσαίο ελιγμό με οχήματα, εμφανίσθηκαν τεθωρακισμένα οχήματα M1117, VBL και M1114GR, που χορηγήθηκαν στο ΕΤΑ κατά την προετοιμασία του για επιχειρησιακή αξιολόγηση από το ΝΑΤΟ, τον χειμώνα του 2021. Τα οχήματα αυτά, προσδίδουν αυξημένες επιχειρησιακές δυνατότητες στον κατά ξηρά αγώνα, ενισχύοντας το στοιχείο της κινητικότητος σε μεγάλες περιοχές επιχειρήσεων και της εκτελέσεως ταχέων ελιγμών.
Εντύπωση έκαναν στον πρωθυπουργό οι νεοανεγερθείσες ή ανεγειρόμενες εγκαταστάσεις στο ΚΕΕΔ, προς εξυπηρέτηση των αναγκών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων. Στις βελτιωμένες λιμενικές εγκαταστάσεις, παρουσιάστηκε στον πρωθυπουργό πλήρωμα αμφιβίων καταδρομέων με ένα από τα νέα ταχύπλοα σκάφη RHIB τύπου MUNIN 1200 που τίθενται σε υπηρεσία, αντικαθιστώντας τα παλαιά Magna 960.
Κατά την πρώτη επίσκεψη στην ΔΥΚ, ο πρωθυπουργός επιβιβάσθηκε στο Σκάφος Ανορθοδόξου Πολέμου – Ταχείας Μεταφοράς (ΣΑΠ-ΤΜ) ΑΙΟΛΟΣ (P 62) τύπου Mk V. Πρόκειται για ένα από τα 4 ΣΑΠ του τύπου που παρελήφθησαν από την ΔΥΚ τον Απρίλιο του 2020 και είναι πλέον πλήρως επιχειρησιακά, στο οποίο έγινε σύντομη ενημέρωση για τις ικανότητες που προσφέρουν.
Στην κίνηση συμμετείχαν και 2 Σκάφη Άκαμπτης Γάστρας (RHIB) τύπου NSW 11 μέτρων, από τα 4 που παραλήφθηκαν τον Μάιο του 2022 ως δωρεά από τις ΗΠΑ. Ο πρωθυπουργός επιβιβάστηκε σε ένα NSW 11 για σύντομο πλου. Σημειώνεται ότι το ένα σκάφος έφερε στην πλώρη δίδυμα βαρέα πολυβόλα M2HB των 12,7 mm ενώ το άλλο ένα.
Από το Γραφείο Πρωθυπουργού, εκδόθηκε η παρακάτω ανακοίνωση Τύπου:
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών στον Σκαραμαγκά και το Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, στο Μεγάλο Πεύκο.
«Η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά στεκόμαστε πάντα αρωγοί στο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων. Όχι μόνο ως προς τον εξοπλισμό σας, γνωρίζετε τις σημαντικές αναβαθμίσεις που έχουμε καταφέρει να πετύχουμε τα τελευταία χρόνια. Στεκόμαστε, όμως, αρωγοί και στο έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτό έχουμε υποχρέωση να κάνουμε.
Ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις θωρακίζουν την εθνική μας ανεξαρτησία, προστατεύουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική κυριαρχία και αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση ελευθερίας και ευημερίας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΥΚ, ο οποίος νωρίτερα παρακολούθησε τους εννέα τελειόφοιτους της σειράς 197-198 της σχολής ΟΥΚ να ασκούνται σε στίβο μάχης.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβιβάστηκε σε σκάφος ανορθόδοξου πολέμου και ταχείας μεταφοράς «Αίολος» και κατευθύνθηκε στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων, στο Μεγάλο Πεύκο, όπου ξεναγήθηκε στους νεόδμητους χώρους του ΚΕΕΔ από τον Διοικητή της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων Υποστράτηγο Κωνσταντίνο Αλεξάκη.
Από το Διοικητήριο του ΚΕΕΔ ο Πρωθυπουργός παρακολούθησε στρατιωτική επίδειξη με την ανάπτυξη ελικοπτέρων, εξωλέμβιων Zodiac, jet ski και αλεξιπτωτιστών με σκοπό την κατάληψη ακτής και τη διάσωση ομήρου.
Τον Πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ιωάννης Δρυμούσης ΠΝ, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Άγγελος Χουδελούδης, ο Αρχηγός Στόλου Αντιναύαρχος Δημήτριος – Ελευθέριος Κατάρας ΠΝ, ο Διοικητής της ΔΕΠ Αντιστράτηγος Δημήτριος Χούπης, ο Διοικητής της ΔΥΚ Πλοίαρχος Κωνσταντίνος Νασσόπουλος και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Θάνος Ντόκος.