Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εκπαίδευση προσωπικού της ΔΕΠ στα οχήματα Polaris MRZR 4

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Εκπαίδευση προσωπικού της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ στον χειρισμό, λειτουργία και συντήρηση των νεοαποκτηθέντων Οχημάτων Ειδικών Αποστολών Polaris MRZR 4, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 5-14 Σεπτεμβρίου.

Τα οχήματα παραδόθηκαν μερικές ημέρες πριν, στις 25 Αυγούστου και είναι συνολικώς τέσσερα, πλήρους διαμορφώσεως, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της ΔΕΠ. Το κόστος ανήλθε σε 600.000 € περίπου (άνευ ΦΠΑ). Στο κόστος περιλαμβάνονται επίσης τρέιλερ, πλήρης σύνθεση εξοπλισμού, ανταλλακτικά, συλλογές εργαλείων επισκευών κ.λπ. 

Η ΔΕΠ παρέλαβε τα οχήματα με σκοπό την επιχειρησιακή τους αξιοποίηση σε όλα τα είδη αποστολών των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, μπορούν να συμμετέχουν σε αποστολές Αναγνώρισης, Επιτήρησης, Άμεσης Επιθετικής Ενέργειας, καθώς και αποστολές υποστήριξης όπως μεταφορά υλικών και διακομιδές τραυματιών.

Τα εν λόγω Οχήματα Μάχης έχουν την δυνατότητα να φέρουν ένα μεγάλο εύρος οπλικών συστημάτων, από πολυβόλο Minigun των 7,62 mm μέχρι και αντιαρματικά βλήματα ή κατευθυνόμενες ρουκέτες, καθώς και ειδικό εξοπλισμό παρατήρησης, επικοινωνιών και ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ λόγω των τεχνικών προδιαγραφών τους μπορούν να μεταφέρονται από αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας και από ελικόπτερα της Αεροπορίας Στρατού.

To MRZR είναι μοντέλο με 4 καθίσματα για ισάριθμους επιβάτες κι έχει βάρος 900 κιλών. Κίνηση εξασφαλίζει ο βενζινοκινητήρας ProStar 900 της Polaris των 875 κ.εκ. και ισχύος 88 ίππων, που επιτρέπει ανάπτυξη μέγιστης ταχύτητος 96 χ.α.ώ. Το όχημα φέρει δεξαμενή καυσίμου 27,4 λίτρων. Από πλευράς διαστάσεων, το μήκος ανέρχεται σε 3,59 μέτρα ενώ με το συγκρότημα προστατευτικών ράβδων ανεβασμένο, το ύψος είναι 1,87 μέτρο, που επιτρέπει μεταφορά στο εσωτερικό της καμπίνας φόρτου ελικοπτέρου Chinook. Το συγκρότημα προστατευτικών ράβδων διπλώνει εύκολα, χωρίς την χρήση κάποιου εργαλείου, περιορίζοντας το ύψος σε 1,52 μέτρο, οπότε επιτρέπεται η εσωτερική μεταφορά σε αεροσκάφος CV-22 Osprey. Στην οπίσθια ράμπα φόρτου του οχήματος, είναι δυνατή η προσαρμογή δύο καθισμάτων, οπότε η μεταφορική ικανότητα αυξάνεται σε 6 στρατιώτες ή 5 στρατιώτες και φορείο. Το ωφέλιμο φορτίο είναι 680 κιλά αλλά ένα ρυμουλκούμενο τρέιλερ ανεβάζει την μεταφορική ικανότητα κατά 680 κιλά.

Επίκειται η προμήθεια 4 Οχημάτων Ειδικών Επιχειρήσεων

Tags

Related Articles

Back to top button
Close