Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εμπλουτισμένος διαγωνισμός Ελεύθερων Σκοπευτών Ειδικών Επιχειρήσεων από την ΔΕΠ

Από την Τρίτη 9 έως την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου, διεξήχθη υπό την Διοίκηση Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ, ο Διαγωνισμός Ελευθέρων Σκοπευτών Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων στα Πεδία Βολής Κανδηλίου και Μεγάρων Αττικής, με την συμμετοχή προσωπικού των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων, της Ελληνικής Ακτοφυλακής Λιμενικού Σώματος καθώς και των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (ΔΕΕ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες συμμετείχαν για πρώτη φορά.

Η φετινή διοργάνωση ήταν η πλέον προωθημένη από πλευράς σχεδιασμού και επιπέδου προκλήσεως για τους συμμετέχοντες. Η όλη “δομή” από πλευράς σεναρίων και αντικειμένων, στηρίχθηκε στο European Best Sniper Competition που οργανώθηκε σε επίπεδο ΝΑΤΟ τον περασμένο Αύγουστο και στο οποίο συμμετείχε για πρώτη φορά ελληνική ομάδα. Στην εμπειρία εκείνη, όπως και στελέχους του Διεθνούς Κέντρου Ειδικής Εκπαιδεύσεως (ISTC) του ΝΑΤΟ που επαναπαρτίσθηκε, στηρίχθηκε ο όλος σχεδιασμός και τα αποτελέσματα μπορούν να θεωρηθούν άκρως ικανοποιητικά.

Στους αγώνες, υπήρχε διαχωρισμός μεταξύ των αγωνιζομένων, αναλόγως της κατηγορίας οπλισμού που χρησιμοποιήθηκε. Υπήρχαν τυφέκια εφόδου των 5,56 mm, τροποποιημένα τυφέκια 7,62 mm και φυσικά τα “καθαρόαιμα” τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού, είτε διαμετρήματος 7,62 mm είτε 0,338 Lapua Magnum. Τέλος, υπήρχε η κατηγορία των βαρέων τυφεκίων ειδικών εφαρμογών 12,7 mm.

Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε την 11η Νοεμβρίου, παρευρέθη ο Διοικητής της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας, ο οποίος και απένειμε τα βραβεία στους επιτυχόντες.

Η ΔΕΠ με τον Διαγωνισμό αποσκοπεί στην προσέλκυση συμμετεχόντων από χώρες της ΝΑΤΟ αλλά και πέραν αυτού, καθιερώνοντάς τον ως σημείο αναφοράς για την ειδικότητα του Ελεύθερου Σκοπευτή τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.

Ο Διαγωνισμός διεξήχθη για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και ο Διεθνής χαρακτήρας του συμβάλλει στην σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων – Δυνάμεων Ασφαλείας, καθώς και στην προαγωγή της Διακλαδικότητας, της διυπηρεσιακής συνεργασίας και στην καλλιέργεια ευγενούς άμιλλας.

Εφέτος την διεθνή διάσταση στην δραστηριότητα έδωσε η συμμετοχή ελευθέρων σκοπευτών από την Εθνική Φρουρά, που προσκλήθηκαν στο πλαίσιο και των περιφερειακών “ανοιγμάτων” που πραγματοποιεί το ΓΕΕΘΑ μέσω της ΔΕΠ. Στην ανάλογη διοργάνωση το επόμενο έτος, αναμένεται να υπάρχει μεγαλύτερη διεθνής συμμετοχή, καθώς θα προσκληθούν συμμετοχές από σύμμαχες ή φιλικές χώρες με τις οποίους έχουν αναπτυχθεί στενότερες στρατιωτικές σχέσεις συνεργασίας.

Εφέτος οι αγώνες διήρκεσαν τριήμερο και οι διαγωνιζόμενοι δοκιμάσθηκαν και βαθμολογήθηκαν όχι μόνο στο αντικείμενο των βολών αλλά και σε τυπικά αντικείμενα της εκπαιδεύσεως των Ελευθέρων Σκοπευτών, όπως επί παραδείγματι η προσέγγιση (stalking) προς τον στόχο. Πέραν αυτών, και το πρόγραμμα των βολών ήταν εμπλουτισμένο, με βολές από ασταθή πλατφόρμα (ελικόπτερο), βολές από υπερυψωμένη θέση με κλίση κ.λπ.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close