Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Δύο και όχι 140 νάρκες κατά προσωπικού λείπουν από την αποθήκη της Λέρου

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Δύο και όχι 140 είναι οι νάρκες κατά προσωπικού που σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, λείπουν από την καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου σε αποθήκη της Υπηρεσίας Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων Λέρου (ΥΝΤΕΛ). Ο αριθμός των 140 ναρκών αναφέρθηκε από την εφημερίδα ΕΣΤΙΑ και αναπαρήχθη ταχύτατα σε διάφορα ενημερωτικά σάιτ ενώ σήμερα το μεσημέρι το ΓΕΝ υποχρεώθηκε να διαψεύσει το δημοσίευμα με σχετική ανακοίνωση Τύπου, χωρίς να αναφερθεί στον πραγματικό αριθμό.

Επειδή το αρχικό δημοσίευμα συσχέτιζε την όλη υπόθεση με την Συνθήκη της Οττάβας που έχει υπογράψει η Ελλάδα, εμφανίζοντας το Πολεμικό Ναυτικό να διατηρεί νάρκες κατά προσωπικού οι οποίες απαγορεύθηκαν με την υπ’ όψιν συνθήκη, το ΓΕΝ διευκρινίζει στην σχετική ανακοίνωση που προέβη, ότι “το Πολεμικό Ναυτικό δεν διαθέτει στο οπλοστάσιό του στρατιωτικό υλικό που αντίκειται σε Διεθνείς Συνθήκες – Συμφωνίες“.

Οι νάρκες κατά προσωπικού που χρησιμοποιούν οι Ειδικές Δυνάμεις, είναι τύπου M18Α1 Claymore και δεν είναι του κλασικού τύπου που θάβονται στο έδαφος για την στρώση ναρκοπεδίων, όπως αυτές που κατά βάση απαγορεύθηκαν από την Συνθήκη της Οττάβας. Η Ελλάδα έχει άρει τα ναρκοπέδια κατά προσωπικού στην περιοχή του Έβρου και αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους δεν συμβαίνουν πλέον δυστυχήματα όπως κατά το παρελθόν, με λαθρομετανάστες που περνούσαν από την Τουρκία.

Η νάρκη Μ18Α1 Claymore είναι νάρκη “ευκαιρίας”, επί της ουσίας όμως θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί πυρομαχικό παγιδεύσεως, εφόσον στήνεται στην επιφάνεια του εδάφους και πυροδοτείται είτε μέσω καλωδίου συνδεδεμένου με δυναμοεκρηκτήρα κατά βούληση, είτε μέσω σύρματος παγιδεύσεως το οποίο θα παρασύρει ο εχθρός στο διάβα του. Πρόκειται για ένα κουτί – κέλυφος, στο οποίο περιέχονται μεταλλικά θραύσματα με εκρηκτική ύλη, μετά την εκτόνωση της οποίας, σκορπίζονται θραύσματα προς τα εμπρός. Το κουτί έχει τέτοιο σχήμα ώστε τα θραύσματα να καλύπτουν τόξο 60 μοιρών προς την κατεύθυνση από την οποία αναμένεται να έλθει ο εχθρός. Τα θραύσματα εκτοξεύονται σε μέγιστο ύψος 2 μέτρων. Η φονική ακτίνα τους ανέρχεται σε 50 μέτρα, μέχρι τα 100 μέτρα η αποτελεσματικότητά τους θεωρείται μέτρια ενώ ως η περιοχή από εκεί και πέρα μέχρι την απόσταση των 250 μέτρων, που πλέον τα θραύσματα έχουν αραιώσει και έχουν χάσει μεγάλο ποσοστό της κινητικής τους ενεργείας, θεωρείται απλώς ως “επικίνδυνη ζώνη”.

Οι νάρκες αυτές έχουν το πλεονέκτημα του μικρού βάρους (1,6 κιλό) και χρησιμοποιούνται από μικρές περιπόλους Ειδικών Δυνάμεων για την άμυνά τους. Είτε στήνονται γύρω από τον χώρο στον οποίο εγκαθίσταται Παρατηρητήριο, για περιμετρική άμυνα, είτε σε περίπτωση καταδιώξεως από τον εχθρό, στήνονται πρόχειρα ώστε να πέσει επάνω σε αυτές το τμήμα διώξεως του εχθρού και να καθυστερήσει από την πρόκληση απωλειών.

Η χρησιμοποίηση ναρκών M18A1 Claymore για εκπαιδευτικούς σκοπούς, δεν είναι κάτι ασυνήθιστο στις μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων. Η εσφαλμένη πληροφορία περί 140 ναρκών, ενισχύει την τάση για ακραία σεναριολογία περί δράσεως τρομοκρατών, που παραπληροφορούν την κοινή γνώμη και δημιουργούν άνευ λόγου “πανικό”.

Από την πρώτη στιγμή υποστηρίξαμε ότι τα σενάρια που κυκλοφόρησαν ευρέως, περί “κλοπής” των πυρομαχικών και συσχέτιση με τρομοκράτες, λαθρομετανάστες, “πράκτορες” κ.λπ. είναι παρακινδυνευμένα.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close