Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Επίσκεψη Α/ΓΕΕΘΑ στην 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών και την ΔΕΛΤΑ 4

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος επισκέφτηκε την έδρα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών (32 ΤΑΞ ΠΖΝ) «ΜΟΡΑΒΑΣ» στο Στρατόπεδο «ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗ ΓΕΩΡΓΟΥΛΑ» στη Νέα Ιωνία Μαγνησίας, όπου ενημερώθηκε για την πρόοδο της λειτουργίας του Σχηματισμού υπό την Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ) και ξεναγήθηκε στους χώρους του Στρατοπέδου.

Εν συνεχεία ο Α/ΓΕΕΘΑ συνεχάρη το προσωπικό για το έργο που συντελέστηκε έως σήμερα, δίνοντας οδηγίες για συνέχιση της προσπάθειας τόσο της Διοίκησης όσο και του προσωπικού, ώστε να διατηρηθεί και να διασφαλιστεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ταξιαρχίας, η οποία όπως χαρακτηριστικά τόνισε «αποτελεί κρίσιμο και υπολογίσιμο αποτρεπτικό παράγοντα για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις».

Στη συνέχεια ο Α/ΓΕΕΘΑ επισκέφθηκε το αρματαγωγό ΡΟΔΟΣ (L177) το οποίο ελλιμενίζεται στο λιμένα του Βόλου και τα τμήματα ετοιμότητας της 32 ΤΑΞ ΠΖΝ, όπου σε σύντομη ομιλία του επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η παρουσία του πλοίου στην περιοχή ως προς την άμεση δυνατότητα ανάληψης αποστολής από τμήματα του Σχηματισμού. Η παρουσία του αρματαγωγού είναι σχεδόν μόνιμη για την υποστήριξη των μέτρων ετοιμότητος του ΓΕΕΘΑ στο πλαίσιο της λεγομένης Δύναμης ΔΕΛΤΑ 4. 

Μετά την εκδήλωση προθέσεως του ΓΕΕΘΑ για μόνιμη παρουσία πλοίων της Διοίκησης Αμφιβίων Δυνάμεων του Αρχηγείου Στόλου που είχε αποκαλύψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, παρουσιάστηκε πρόταση τοπικών φορέων για δημιουργία υποδομής ελλιμενισμού αποβατικών πλοίων στην περιοχή Αλμυρού, στο θαλάσσιο μέτωπο του Παγασητικού πλησίον Νέας Αγχιάλου. Βασικό μειονέκτημα αναλόγων εναλλακτικών σεναρίων, είναι ότι βρίσκονται εκτός του πυρήνος ενδιαφέροντος του ΓΕΕΘΑ, που είναι ο δραστικός περιορισμός των χρόνων απόπλου μιας αμφιβίου δυνάμεως, καθώς το στρατόπεδο των Πεζοναυτών βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τον λιμένα της πόλεως του Βόλου. Η απαιτούμενη δημιουργία υποδομών για την αναβάθμιση των λιμενικών ευκολιών, έχει τύχει μελέτης από πλευράς ΓΕΕΘΑ για την εξεύρεση των βέλτιστων λύσεων.

Στον Βόλο μόνιμα 3 αρματαγωγά δίπλα στους Πεζοναύτες θέλει το ΓΕΕΘΑ

Tags

Related Articles

Back to top button
Close