Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Παρασκήνια διαγωνισμών BEST SNIPER και το νέο τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Με ανακοίνωση Τύπου, το ΓΕΕΘΑ ενημέρωσε ότι μεταξύ 5-13 Αυγούστου, «προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ συμμετείχε στον διεθνή στρατιωτικό διαγωνισμό Ελεύθερων Σκοπευτών “EUROPEAN BEST SNIPER TEAM COMPETITION-24” (EBSC-24), κατόπιν πρόσκλησης του Διοικητή του United States Army Europe and Africa (USAREUR-AF)».

Επί 45 ομάδων από 18 συμμετοχές κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, μία από τις ελληνικές ομάδες ΕΣΕΑ έλαβε την 4η θέση και μία δεύτερη την 21η θέση. Το ΓΕΕΘΑ υπενθύμιζε ότι «η κατάκτηση της 4ης θέσης έρχεται ως συνέχεια των επίσης υψηλών επιδόσεων σε αντίστοιχους διαγωνισμούς, όπου προσωπικό της ΔΕΠ κατέλαβε την 1η θέση και 4η θέση το 2022 (πατήστε εδώ), καθώς και την 4η και 5η θέση το 2023 (πατήστε εδώ)». Αναμφιβόλως, παρατηρείται μία αξιέπαινη συνέχεια και συνέπεια.

Στην Ελλάδα, υπήρξαν ατυχή σχόλια, για δήθεν “απόκρυψη” κατατάξεως στην πρώτη και δεύτερη θέσεις, ομάδων από την Τουρκία. Ενώ αυτή είναι επίσημη ενημέρωση των διοργανωτών, είναι άτοπο να αναμένει κανείς από οποιαδήποτε στρατιωτική Αρχή, να περιγράφει ή να σχολιάζει τα αποτελέσματα ξένων αποστολών, δεδομένου ότι η αρμοδιότητά τους περιορίζεται στην ενημέρωση για πράγματα που την αφορούν κι όχι ξένα.

Αυτό πάντως που μπορεί να αναφερθεί ως προς τα “παρασκήνια” τέτοιου τύπου στρατιωτικών διαγωνισμών, είναι ότι σε μεγάλο βαθμό είναι συζητήσιμο το στοιχείο του “δικαίου”, ως γνώρισμα της διαδικασίας. Αυτή είναι μία αντικειμενική κατάσταση, επειδή οι πολλές συμμετοχές επιβάλουν την εκτέλεση της δραστηριότητος σε πρόγραμμα που εκτείνεται σε μεγάλο χρονικό διάστημα, κατά το οποίο οι συνθήκες περιβάλλοντος είναι δυνατόν να μεταβάλλονται σε μεγάλο βαθμό, επηρεάζοντας σοβαρά την απόδοση των ομάδων. Επί παραδείγματι, ένα συγκεκριμένο αντικείμενο, μπορεί να διεξαχθεί τις πρωινές ώρες υπό συνθήκες άπνοιας, διευκολύνοντας ιδιαιτέρως την ακρίβεια πυρός ενώ στο πέρασμα των ωρών, ο άνεμος μπορεί να ενισχυθεί το μεσημέρι και το απόγευμα να πνέει με μεγάλη ένταση, επηρεάζοντας αναλόγως την απόδοση, ανεξαρτήτως επιπέδου σκοπευτών. Αναλόγως, επηρεάζονται αντικείμενα που σχετίζονται με τις επικρατούσες συνθήκες φωτισμού οι οποίες επηρεάζονται από ομίχλη ή βροχή, αλλά και βολές από εναέρια πλατφόρμα ή από πλωτό μέσο, σε ποταμό ή λίμνη. Επομένως, σε όλες αυτές τις δραστηριότητες, ισχύει σε πολύ μεγάλο βαθμό και ο παράγοντας “τύχη”, λόγω της κληρώσεως η οποία καθορίζει την σειρά με την οποία διαγωνίζονται οι ομάδες. Μια πολύ καλή ομάδα, μπορεί να τα πάει πολύ άσχημα, για τους ανωτέρω λόγους.

Ένα πρόσθετο στοιχείο, είναι το ζήτημα της διαφοράς αποδόσεως μεταξύ των ομάδων. Πολύ συχνά, οι διαφορές στην βαθμολογία είναι απειροελάχιστες, με αποτέλεσμα διαφορά αρκετών θέσεων στην κατάταξη, να ορίζεται από μόλις 2 ή 3 πόντους βαθμολογίας. Δηλαδή οι ομάδες, σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι του αυτού επιπέδου. Η απόδοση εξάλλου, εξαρτάται και από την προετοιμασία των διαγωνιζόμενων, μέρος της οποίας μπορεί να είναι η μετάβαση στον χώρο του διαγωνισμού από ημέρες πριν, ώστε να υπάρξει εξοικείωση και καλύτερος “εγκλιματισμός” σε περιβάλλον και διαδικασίες. Εάν για λόγους οικονομικών περιορισμών, μία αποστολή δεν καλύπτεται με έξοδα επιπλέον ημερών, είναι μάλλον αναμενόμενο ότι θα επηρεαστεί αρνητικώς η απόδοσή της εν σχέσει με συναδέλφους, των οποίων η υπηρεσία έχει την οικονομική δυνατότητα να τους επιτρέψει εξασφάλιση αυτού του πλεονεκτήματος.

Τώρα ως προς την συμμετοχή των Τούρκων, πρέπει να σημειώσουμε ότι “παραδοσιακώς”, σε κάθε ανάλογη διοργάνωση είναι οι “γκρινιάρηδες του ΝΑΤΟ” και όλοι οι διοργανωτές ξέρουν ότι προβάλουν σκοπίμως διαρκώς ενστάσεις, που κατά το σύνηθες είναι αβάσιμες. Οι πονηροί ανατολίτες, όταν τα βρίσκουν σκούρα, διαμαρτύρονται διαρκώς βρίσκοντας διάφορες προφάσεις, για να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία επαναλήψεως του αντικειμένου και καλύτερης επιδόσεως. Είτε πρόκειται για συμπλεγματική συμπεριφορά ή όχι, είναι διαβόητοι για την τακτική τους αυτή, την οποία σε μεγάλο βαθμό ανέχονται οι σύμμαχοι. Οι λόγοι που επικαλούνται οι τουρκικές αποστολές, είναι κυριολεκτικώς “ό,τι νάναι”, προκαλώντας εκνευρισμό στους διοργανωτές και τους κριτές, επειδή ανατρέπουν τον προγραμματισμό και το αυστηρό χρονοδιάγραμμα, εις βάρος της όλης διοργανώσεως. Άλλες φορές επικαλούνται “άδικη βαθμολογία”, άλλες ότι “κάτι δεν πήγε καλά”, άλλοτε ότι “έκαναν λάθος” οι κριτές και γενικώς ό,τι μπορεί να φέρει ο νους, υπολογίζοντας σε ελαστικότητα και ανοχή, βάση και της αντιλήψεως, “δεν ντρέπομαι, δεν έχω τίποτα να χάσω, παρά μόνο να κερδίσω”. Γενικώς η τακτική τους είναι γνωστή αλλά παρότι τους καθιστά εξαιρετικά αντιπαθείς, αντιμετωπίζεται με “συμμαχική συγκατάβαση”. Το μόνο που δεν έχουν επικαλεστεί ακόμη, είναι ότι οι κριτές είναι Χριστιανοί και αδικούν τους φουκαράδες μουσουλμάνους, όπως λέει το σχετικό ανέκδοτο μεταξύ των κύκλων των εκπαιδευτών στο ΝΑΤΟ…  Και στην EUROPEAN BEST SNIPER TEAM COMPETITION 2024, οι πληροφορίες λένε ότι οι Τούρκοι, έδωσαν για άλλη μια φορά το γνωστό “ρεσιτάλ ενστάσεων”, δοκιμάζοντας την υπομονή και το άσυλο της “στρατιωτικής διπλωματίας” του ΝΑΤΟ.

Αυτά όλα αναφέρονται, για να μην έχουν ορισμένοι αυταπάτες.

Από εκεί και πέρα, η ουσία που αναδεικνύεται από την τουρκική διάκριση στην φετινή διοργάνωση και στην οποία πρέπει να εστιάσουμε, είναι τα χρήσιμα συμπεράσματα για την πλευρά μας. Όπως σημειώνει το ΓΕΕΘΑ,  «Σκοπός του διαγωνισμού ήταν η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών, τακτικών, τεχνικών και χρήσης νέου εξοπλισμού καθώς και η σύσφιξη των δεσμών μεταξύ των Ελεύθερων Σκοπευτών των συμμετεχουσών χωρών, καθώς και η επαύξηση της μαχητικής ικανότητας και της διαλειτουργικότητάς τους». Ανεξαρτήτως κατατάξεως, όντως κάθε τέτοια συμμετοχή των Ελλήνων ΕΣΕΑ, είναι κέρδος γι’ αυτούς. Και όχι μόνο. Όπως είδαμε, προ μηνός μόλις, Έλληνες ΕΣΕΑ συμμετείχαν σε μια άλλη ανάλογη διαγωνιστική διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στην Λιθουανία (SNIPERS FEST-24) και σύμφωνα με πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, ετοιμάζεται η συμμετοχή και σε μία τρίτη, αυτή την φορά στην Λετονία. Επομένως, πέραν του επιχειρησιακού οφέλους, διαπιστώνεται ότι η ΔΕΠ διά των ΕΣΕΑ, εν προκειμένω, υπηρετεί και την πολιτική του ΥΠΕΘΑ, η οποία στην παρούσα συγκυρία ευνοεί την καθ’ οιονδήποτε τρόπο δήλωση “στηρίξεως” των Βαλτικών Κρατών, εντός του πλαισίου της Συμμαχίας. 

Από εκεί και πέρα, πρέπει να προσεχθεί το εξής: η πρωτεύσασα τουρκική ομάδα, ανήκει, τουλάχιστον όπως δηλώθηκε επισήμως, σε μονάδα καταδρομών. Οι ελληνικές συμμετοχές μέχρι σήμερα, περιορίζονται κατά μείζονα λόγο σε προσωπικό του ΕΤΑ και της Ζ΄ ΜΑΚ, δηλαδή σε μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, οι οποίες είναι και οι μόνες που έχουν εφοδιαστεί στην δέουσα κλίμακα, με εξειδικευμένα τυφέκια ελευθέρου σκοπευτού. Επομένως, στον Ελληνικό Στρατό, η διάδοση των εξειδικευμένων “εργαλείων” σε επίπεδο ΕΣΕΑ, δεν είναι καθολική αλλά αντιπροσωπευτική και ουσιαστικώς μικρή.

Έκτακτες προμήθειες τυφεκίων ελευθέρου σκοπευτού για την ΔΕΠ

Τί χρειάζεται; Όλοι γνωρίζουν την επιχειρησιακή απαίτηση για προμήθεια αριθμού εξειδικευμένων τυφεκίων ελευθέρου σκοπευτού, με σκοπό την κάλυψη του συνόλου των μονάδων, και πέραν αυτών των Ειδικών Επιχειρήσεων. Αυτό το πρόγραμμα, είχε προσδιοριστεί ως υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητα από πλευράς ΓΕΕΘΑ το 2012, επί του αειμνήστου Στρατηγού Μιχαήλ Κωσταράκου. Ξεπεράσαμε την δεκαετία κι ακόμη δεν έχει καλυφθεί η απαίτηση, στοιχείο που από μόνο του, συνιστά πολύ σοβαρό παράγοντα επιχειρησιακής υστερήσεως σε σχέση με τον εχθρό, που έχει προηγηθεί σε όλα.

Πού βρίσκεται σήμερα ο σχετικός διαγωνισμός, προκηρυχθείς το 2020; Στις 2 Φεβρουαρίου 2024, είχε γίνει αποδεκτή η τεχνική προσφορά για το τυφέκιο TRG M10 της φινλανδικής SAKO. Έκτοτε, συμπληρώθηκε επτάμηνο και δεν έχει ανατεθεί σύμβαση. Πληροφορίες του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ, αναφέρουν ότι επί αρκετές εβδομάδες, η διαδικασία βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς γνωμοδότηση. Προφανώς ένας μήνας ακόμη, ο Αύγουστος, αναμένεται να παρέλθει με αδράνεια. Ευκταίο θα ήταν, η ολοκλήρωση των διαδικασιών να βρει το συντομότερο δυνατό σε όλες τις μονάδες Ειδικών Δυνάμεων και Ειδικών Επιχειρήσεων, το νέο τυφέκιο που θα προσφέρει τυποποίηση σε υλικό και ακόμη μεγαλύτερη τυποποίηση σε διαδικασίες κι εκπαίδευση, ώστε το “πολυεργαλείο” που ονομάζεται Ελεύθερος Σκοπευτής Ειδικών Αποστολών, να κεφαλαιοποιηθεί επιτέλους.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός αφορά προμήθεια 119 τυφεκίων και 473.025 φυσιγγίων ειδικής ακριβείας (match) διαμετρήματος 0,338 Lapua Magnum. Εξ αυτών, τα 93 τυφέκια με 369.675 φυσίγγια, προορίζονται για το ΓΕΣ, 14 τυφέκια με 55.650 φυσίγγια προορίζονται για το ΓΕΝ, δηλαδή την ΔΥΚ και 12 τυφέκια με 47.700 φυσίγγια είχαν αποδέκτη το ΓΕΑ, δηλαδή την ΜΕΕΔ.

Νέα στοιχεία στην εκπαίδευση Ελευθέρων Σκοπευτών στο ΚΕΑΠ

 

Related Articles

Back to top button