Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

SEALs συνεκπαιδεύονται με Ειδικές Δυνάμεις στη Σούδα

Rheinmetall Lynx

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεκπαίδευση μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (SOF) με προσωπικό των ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων.

Σύμφωνα με ανάρτηση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα στον επίσημο λογαριασμό της στο Twitter, έγινε γνωστό ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα – η οποία πραγματοποιείται στη Σούδα – αποσκοπεί στην «ενίσχυση της συνεργασίας των στελεχών των δυο χωρών καθώς και ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων μεταξύ των δυο πλευρών».

Μάλιστα οι φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα απεικονίζουν φάσεις από την εκπαίδευση με άφεση από λέμβο, κολύμβηση μάχης με φόρτο – οπλισμό και έξοδο σε ακτή. Δεν διευκρινίζεται ποιες ακριβώς μονάδες συμμετέχουν αν και είναι γνωστό ότι η Σούδα έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν, ως τοποθεσία «επιλογής» για την εκπαίδευση SEALS.

Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν πρόκειται για βατραχανθρώπους  του αμερικανικού Ναυτικού (USN) οι οποίοι συνεργάζονται σε αντικείμενα αμφίβιων επιχειρήσεων και ΙΜΟ με Έλληνες συναδέλφους τους πιθανότατα από τη ΔΥΚ.

Πάντως το σίγουρο είναι ότι για άλλη μια φορά οι υπηρεσίες που παρέχει ο Ναύσταθμος Κρήτης (ΝΚ)  στις Αμερικανικές Δυνάμεις έρχεται στην επικαιρότητα. Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι (περίπου τέτοια εποχή) είχαν «οργιάσει» οι φήμες για επέκταση της χρήσης της Σούδας ως έδρα προκεχωρημένη βάση εξόρμησης SOF για εκτέλεση Ειδικών Επιχειρήσεων. Κάτι τέτοιο μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώθηκε, αν και θεωρείται βέβαιο ότι αν απαιτηθεί, η εμπλοκή της συγκεκριμένης βάσης είναι δεδομένη σε πιθανές αποστολές – όχι μόνο στη Συρία αλλά και σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή της Αν. Μεσογείου, Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Τα ερωτήματα λοιπόν παραμένουν ως προς τις μελλοντικές προθέσεις περαιτέρω αξιοποίησης της Σούδας από τις ΗΠΑ και όλα θα πρέπει να μεταφραστούν υπό το πρίσμα του αναβαθμισμένου ρόλου που φαίνεται να δίνει η Ουάσιγκτον στην χώρα μας, η οποία ως κράτος μέλος του ΝΑΤΟ αποτελεί μια «όαση» σταθερότητας και εγγύησης περιφερειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή .

Η δημοσίευση της συνεκπαίδευσης των δύο πλευρών από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα, στον απόηχο της ΔΕΘ, επιβεβαιώνει ακριβώς αυτό. Μένει να δούμε τη συνέχεια..

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close