Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Περιφερόμενα πυρομαχικά σειράς HERO της UVision στην DEFEA 2021

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Πολύ έντονη και φυσικά χωρίς καμμία σύγκριση με το παρελθόν αναλόγων εκθέσεων, ήταν η παρουσία των Ισραηλινών εταιρειών στην DEFEA 2021. Μία από τις εταιρείες που έχουν γνωρίσει αλματώδη ανάπτυξη τα τελευταία έτη, είναι η UVision Air Ltd χάρη στην οικογένεια περιφερομένων πυρομαχικών HERO που έχει αναπτύξει.

Πρόκειται για μια οικογένεια που ξεκίνησε με την ιδέα να προσδώσει σε μικρά τμήματα πεζικού ικανότητα προσβολής ακριβείας με ένα φορητό όπλο, το οποίο όμως θα μπορούσε να εκτοξεύσει πυρομαχικό με ικανότητα πτήσεως σε περιφορά για επαρκές χρονικό διάστημα άνωθεν μιας περιοχής, με σκοπό την έρευνα και τον εντοπισμό στόχου. Έκτοτε, η σειρά επεκτάθηκε και σήμερα υφίστανται:

  • τρία φορητά μοντέλα (HERO-20, 30, 70) που προορίζονται για τακτικές αποστολές σε μικρές αποστάσεις και ικανότητος χρήσεως κατά προσωπικού και οχημάτων.
  • δύο μεγαλύτερα μοντέλα (HERO-120, 250) εκ των οποίων το πρώτο φορητό και το δεύτερο για εκτόξευση από πλατφόρμα, που προορίζονται για επιχειρήσεις σε μέσες αποστάσεις και ικανότητα εξουδετερώσεως “σκληρών” στόχων.
  • τρία μοντέλα (HERO-400EC, 900, 1250) εκτοξευόμενα από πλατφόρμες, προοριζόμενα για στρατηγική κρούση σε μεγάλες αποστάσεις.

Η σειρά HERO χαρακτηρίζεται από το πυρομαχικό που εκτοξεύεται από κάνιστρο και αμέσως μετά αναπτύσσει πτυσσόμενα πτερύγια και τίθεται σε λειτουργία ο κινητήρας του. Στο ρύγχος φέρει ηλεκτροπτικό αισθητήρα (EO/IR) για αναγνώριση/ επιτήρηση και κατεύθυνση προς τον στόχο ενώ πίσω ακριβώς βρίσκεται η πολεμική κεφαλή που μπορεί να είναι διαφόρων τύπων, αναλόγως των απαιτήσεων του πελάτη.

(ΣΔΒ @ 2021)

Τα επιχειρησιακά οφέλη είναι η πρόσδωση ανεξαρτησίας και ευελιξίας στις μονάδες, η ικανότητα χρησιμοποιήσεως από πλατφόρμες χερσαίες, αεροπορικές και ναυτικές, η υψηλή αποτελεσματικότητα σε κατοικημένους τόπους με ελαχιστοποίηση των παραπλεύρων απωλειών, η ικανότητα συνδυασμού κρούσεως ακριβείας με συλλογή Πληροφοριών, Επιτήρηση, Αναγνώριση (ISR) και η απλότητα.

Μιλώντας με εκπρόσωπο της εταιρείας στο περίπτερό της, απόστρατο ανώτερο αξιωματικό του Πυροβολικού με μεγάλη εμπειρία, στάθηκε στην τακτική ευελιξία χρήσεως του συστήματος, στην απλότητα που το διακρίνει και την επιτυχή χρησιμοποίησή του σε πολεμικές συνθήκες. Αναφέρθηκε στο προσφάτως εκφρασθέν ενδιαφέρον του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ για ανάπτυξη εκτόσεως του HERO-120 με την πολεμική κεφαλή που χρησιμοποιείται στον αντιαρματικό πύραυλο Javelin, γεγονός που επιβεβαιώνει την προσαρμοστικότητα του όπλου αναλόγως των προδιαγραφών του χρήστη. Το HERO-120 με βάρος 12 κιλά και πολεμική κεφαλή 4,5 κιλών, θεωρείται επαρκέστατο για την καταστροφή άρματος μάχης. Η εμβέλειά του ανέρχεται σε 40 χλμ. και η αυτονομία πτήσεως σε 60 λεπτά.

Σε μια σύγκριση της σειράς των περιφερομένων πυρομαχικών HERO με το βλήμα SPIKE-NLOS που λειτουργεί σχετικώς ανταγωνιστικά στην κατηγορία των όπλων εκτός οπτικής θέας NLOS (Non Line Of Sight), το στέλεχος της UVision ήταν φυσικό να αναδείξει τα πλεονεκτήματα του προϊόντος της. Η σειρά HERΟ προσφέρει πολύ μεγαλύτερη τακτική ευελιξία καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από την χαμηλότερη μονάδα μάχης που είναι ο πεζός μαχητής, μέχρι πλατφόρμες κάθε είδους.

Βασική διαφορά στην “φιλοσοφία” των δύο συστημάτων, είναι ότι το SPIKE-NLOS για να εκτοξευθεί, προϋποθέτει ότι έχει εντοπισθεί στόχος από κάποιο άλλο μέσο – αισθητήρα (π.χ. UAV). Αντιθέτως, το HERO μπορεί να κατευθυνθεί σε περιοχή ενδιαφέροντος και να μείνει σε περιφορά αναζητώντας στόχους αυτόνομα, για να τους προσβάλει με κάθε άνεση, χωρίς να εξαρτάται από άλλο μέσο εντοπισμού στόχων. Ακόμη και αν υπάρχει κάποια αμφιβολία για εντοπισμό, ο χειριστής μπορεί να διατηρήσει το HERO επάνω από το σημείο ώστε να αποκτήσει καλύτερη αντίληψη ή ακόμη και να καλέσει δίπλα του κάποιον προϊστάμενο για να αξιολογήσουν από κοινού το εύρημα, στοιχεία τα οποία δεν μπορούν να ισχύσουν στην περίπτωση του SPIKE-NLOS.

Άλλο κύριο πλεονέκτημα, είναι ότι το HERO μπορεί όχι μόνο να ματαιώσει μία προσβολή, όπως και το SPIKE-NLOS, αλλά και να επιστρέψει στον χρήστη για περισυλλογή (όχι σε νερό) με αλεξίπτωτο και επαναχρησιμοποίηση, αφού πρώτα επιθεωρηθεί και ελεγχθεί για τυχόν ζημιές. Αυτό σημαίνει ότι η βολή κάθε πυρομαχικού δεν σημαίνει αυτομάτως και την κατανάλωσή του.

Από πλευράς κόστους, το αντίστοιχο HERO, μπορεί να θεωρηθεί περί το 30% φθηνότερο σε σχέση με το βλήμα SPIKE-NLOS.

Το HERO επίσης, είναι πολύ πιο εύκολο στην εκπαίδευση, απαιτώνας ολιγοήμερη διαδικασία. Το αυτό ισχύει και με το σύστημα εξομοιώσεως που χρησιμοποιείται για εκπαίδευση, που είναι πολύ απλούστερο σε σχέση με το αντίστοιχο του SPIKE-NLOS.

Πέραν τούτων, από το μοντέλο HERO-120 και πέρα, καθώς μιλάμε για κατηγορίας NLOS, η ακτίνα δράσεως κυμαίνεται από 40 μέχρι τα 200 χλμ., που δεν συγκρίνονται καθόλου με την επίδοση 32 χλμ. του SPIKE-NLOS. Ο Ισραηλινός απόστρατος αξιωματικός, στάθηκε στην μικρότερη ταχύτητα πτήσεως του HERO, που επιτρέπει την άνετη παρακολούθηση της εικόνας που μεταφέρεται στον σταθμό ελέγχου από τον ηλεκτροπτικό αισθητήρα, ενώ στην περίπτωση του ταχύτερου SPIKE-NLOS αυτή η άνεση δεν υπάρχει και απαιτείται μεγαλύτερη δεξιοτεχνία και εμπειρία από τον χρήστη για να εξασφαλίσει εντοπισμό του στόχου και επιτυχή βολή.

Από πλευράς οπτικού ίχνους αλλά και θορύβου, πετώντας σε υψόμετρο μερικών εκατοντάδων μέτρων, τα μικρά και μεσαία HERO θεωρούνται πρακτικώς πολύ δύσκολο να εντοπιστούν, ώστε να συνεγερθεί ο αντίπαλος στο έδαφος και να αντιδράσει αποτελεσματικά. Πρακτικώς το HERO δεν μπορεί να παρεμβληθεί ενώ έχει δυνατότητα κατευθύνσεως και σε περιβάλλον αρνήσεως GPS, με αδρανειακό σύστημα πλοηγήσεως (INS).

Εποχούμενο σύστημα περιφερόμενου πυρομαχικού Hero 120 για τους Αμερικανούς Πεζοναύτες

 

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close