Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

ΑΚ-19: Το “δυτικοποιημένο” ΑΚ-12 Kalashnikov

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 17 Αυγούστου το πρακτορείο TASS έκανε γνωστή την εμφάνιση του τυφεκίου ΑΚ-19, που αποτελεί την έκδοση στο δυτικό διαμέτρημα 5,56 mm x 45 του νέου τυφεκίου ΑΚ-12 των 5,45 mm x 39 που υιοθέτησε το 2018 ο Ρωσικός Στρατός. Ο Όμιλος Kalashnikov επιδιώκει με την νέα έκδοση να εξασφαλίσει πωλήσεις σε χώρες όπου επιλογή είναι τα δυτικά στρατιωτικά πρότυπα τυποποιήσεως.

Το ΑΚ-19 πρόκειται να παρουσιασθεί επισήμως στην ρωσική έκθεση ARMY 2020 μεταξύ 23-29 Αυγούστου. Από τα βασικά τεχνικά χαρακτηριστικά του “δυτικοποιημένου” νέου Kalashnikov, είναι μήκος κάννης 415 χιλ. και βάρος 3,35 κιλά, όπως και το τυπικό ΑΚ-12. Τουλάχιστον στο όπλο που παρουσιάζεται στο σύντομο βίντεο που δημοσιοποιήθηκε, δεν υφίσταται το κοντάκιο “τύπου Μ4” που φέρεται στην τελική διαμόρφωση του ΑΚ-12 που υιοθετήθηκε από τον Ρωσικό Στρατό, το οποίο είναι τόσο πτυσσόμενο όσο και αναδιπλούμενο. Αντιθέτως, το όπλο στο βίντεο φέρει το αρχικό σκελετοειδές κοντάκιο με το οποίο είχε εμφανισθεί αρχικώς το ΑΚ-12. Το TASS ανέφερε ότι το ΑΚ-19 φέρει ελαφρύ κοντάκιο τηλεσκοπικού τύπου βελτιωμένης εργονομικότητος, νέο σκοπευτικό και φλογοκρύπτη με σχισμές που επιτρέπει ταχεία προσαρμογή σιγαστήρα.

Το ΑΚ-12, συνεπώς και το ΑΚ-19, έχει καταβληθεί προσπάθεια να υιοθετήσει τις βελτιώσεις που συνελήφθησαν αρχικώς για τους δυτικούς στρατούς, με αντιπροσωπευτικότερο αυτήν των βάσεων προσαρμογής Picatinny, προκειμένου να διευκολύνεται η προσαρμογή παρελκομένων. Ωστόσο, εξαιτίας του σχεδίου του σωλήνα αερίων, η άνω επιφάνεια του Kalashnikov που καλύπτεται από Picatinny είναι μικρότερου συνολικού μήκους και δεν είναι ενιαία. Αυτό θέτει περιορισμούς, κυρίως στην περίπτωση της συνοδείας διόπρας ταχείας σκοπεύσεως με μεγεθυντή που πρέπει να προσαρμοσθεί εν σειρά. Επειδή η διόπτρα δεν μπορεί να προσαρμοσθεί πολύ εμπρός και περιορίζεται από το σημείο ενώσεως με το κάλυμμα του σωλήνα αερίων, ο μεγεθυντής πρέπει να προσαρμοσθεί με βάση που εξέχει προς τα πίσω.

Άλλο χαρακτηριστικό που υιοθετήθηκε, είναι η κάννη ελευθέρας ταλαντώσεως. Για τον σκοπό αυτό, το νέο συγκρότημα χειροφυλακτήρα, δεν έρχεται σε επαφή με την κάννη και δεν επηρεάζει την βαλλιστική αρμονία κατά την εκτέλεση βολών.

Υπάρχουν όμως και χαρακτηριστικά, τα οποία δεν ικανοποιούνται, όπως ο πλήρως αμφιδέξιος μοχλός ασφαλείας/πυρός. Δυνατότητα εναλλαγής πλευράς όμως, υπάρχει ως προς τον μοχλό οπλίσεως, κατόπιν επανασχεδιάσεως του φορέα κλείστρου.

Το ΑΚ-12 φέρει κάννη μήκους 16,3 ιντσών (415 χιλ.) ενώ το βραχύ ΑΚ-12Κ μήκους 10 ιντσών (250 χιλ.) και το βάρος τους ορίζεται σε 3,3 και 2,75 κιλά αντιστοίχως. Αυτά, συμβαδίζουν με την τάση και στην Δύση, που ως ατομικός οπλισμός τυφεκιοφόρου κρίνεται απολύτως επαρκές ένα βραχύ και ελαφρύ όπλο που εμπίπτει στην κατηγορία της αραβίδος. 

Ωστόσο, το συγκρίσιμο βάρος του ΑΚ-12, εν σχέσει με το Μ4Α1 επί παραδείγματι, δείχνει να οφείλεται σε ορισμένα άξια προσοχής σημεία όπως, η μικρότερου μήκους βάσεις προσαρμογής παρελκομένων και, κυρίως, η κάννη που είναι σαφώς πιο λεπτού προφίλ. Η δεύτερη θεωρείται συγκριτική αδυναμία, επειδή η “βαρύτερη” κάννη υπερθερμαίνεται πιο δύσκολα κατά την εκτέλεση αυτόματου πυρός και συντελεί στην διατήρηση μεγαλύτερης ακρίβειας πυρός γενικότερα, προφανώς όμως αυτά δεν φαίνεται να απασχολούν τους Ρώσους στον ίδιο βαθμό με τους Δυτικούς.

Τέλος, η αναφορά του κατασκευαστή για δραστικό βεληνεκές 500-600 μέτρων στην περίπτωση του ΑΚ-12 και 400 μέτρων για το βραχύτερο ΑΚ-12Κ, φαίνεται υπερβολική για την συγκεκριμένη κατηγορία διαμετρήματος πυρομαχικού. Ενδεχομένως όμως οι εν λόγω “επιδόσεις” να σχετίζονται και προκύπτουν από διαφορετικά κριτήρια μετρήσεως – αξιολογήσεως που ακολουθούν οι Ρώσοι.

Το ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του ΑΚ-12, είναι η αισθητά μικρότερη ανάκρουση κατά το πυρ, που επιτρέπει εξαιρετικό έλεγχο του όπλου ακόμη και σε διαδοχικές βολές σε ταχεία αλληλουχία. Σε αυτό, ρόλο παίζει και η ειδική σχεδίαση του αντισταθμιστή στο χείλος της κάννης, που όμως δεν φαίνεται να λειτουργεί τόσο καλά ως φλογοκρύπτης. Άξιο προσοχής όμως είναι το γεγονός ότι ο αντισταθμιστής απολήγει σε αιχμές, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την θραύση τζαμιών ενώ αναφέρεται και η δυνατότητα χρήσεως για την κοπή συρματοπλέγματος.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close