Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ατομικό όπλο και πολυβόλο 6,5 mm x 43 εξέλιξαν οι SOF ΗΠΑ και Καναδα

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μία νέα σειρά τυφεκίων σε νέο διαμέτρημα, θα παρουσιάσει η FN America (FNA) στην επικείμενη έκθεση SHOT Show 2023, αναφέρει η ιστοσελίδα Soldiers Systems. Πρόκειται για το Σύστημα Ατομικού Όπλου (IWS) και το Ελαφρό Φυσίγγιο Ενδιάμεσου Διαμετρήματος (LICC) των 6,5 mm x 43.

Όλα τα υλικά σχεδιάστηκαν και αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο συμβάσεως Έρευνας Ανάπτυξης Δοκιμών & Αξιολογήσεως (RDT&E) που ανέθεσε η Διεύθυνση Τεχνολογίας Υποστηρίξεως Ακανόνιστου Πολέμου (IWTSD) που έχει την ευθύνη για έρευνα και ανάπτυξη προς υποστήριξη των αμερικανικών και συμμαχικών οργανισμών που εμπλέκονται σε Ακανόνιστο Πόλεμο (Irregular Warfare). Σε αυτές, πέραν των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (SOF) περιλαμβάνονται και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες από πλευράς αρμοδιοτήτων, με κοινές ανάγκες στον ίδιο τομέα ενδιαφέροντος. Η IWTSD υπάγεται στον Υφυπουργό Αμύνης Ειδικών Επιχειρήσεων/ Συρράξεων Χαμηλής Εντάσεως των ΗΠΑ και συνεργάζεται με ακαδημαϊκά ιδρύματα και την βιομηχανία προκειμένου να αναπτύξει νέες προηγμένες ικανότητες.

Το πρόγραμμα εμφανίσθηκε ως αντίληψη το 2016 σε σχετική παρουσίαση του IWTSD, για την εξασφάλιση υπεροχής στον ατομικό οπλισμό έναντι μελλοντικών αντιπάλων. Το 2018 παρουσιάσθηκε η πρόταση IWS-LICC ως προτεινόμενη τεχνολογική λύση, με υπόδειγμα την αραβίδα C8 στο .264 USA, καθώς οι SOF του Καναδά είναι βασικός εταίρος στο πρόγραμμα. Στις 19 Αυγούστου 2019 ανατέθηκε σύμβαση στην FNA και το αποτέλεσμα θα παρουσιαστεί στην φετινή SHOT Show.

 

 

Προκειμένου να ανταποκριθεί στην ανάθεση, η FNA ηγήθηκε μιας βιομηχανικής ομάδας τεσσάρων οίκων παραγωγής πυρομαχικών, ενός σχεδιάσεως και παραγωγής γεμιστήρων και ενός σχεδιάσεως και παραγωγής σιγαστήρων.

Το φυσίγγιο .264 International (6,5 mm x 43) αναπτύχθηκε αρχικώς από την Μονάδα Σκοποβολής Στρατού Ηνωμένων Πολιτειών (AMU) και βελτιστοποιήθηκε από την FNA. Το φυσίγγιο ήταν γνωστό ως .264 USA αλλά μετονομάσθηκε προς τιμήν των συμμάχων Καναδών, που συγχρηματοδότησαν και υποστήριξαν το πρόγραμμα.

Μεταξύ των λύσεων που εξετάσθηκαν στο πυρομαχικό, με γνώμονα την μείωση βάρους, επιλέχθηκε κάλυκας από ανοξείδωτο χάλυβα, θέτοντας στο περιθώριο την τυπική προσέγγιση κατασκευής καλύκων από ορείχαλκο. Οι δοκιμές έδειξαν ότι η επιλογή, δεν είχε επιπτώσεις στην αξιοπιστία τροφοδοσίας και απορρίψεως του κάλυκα ενώ η ακρίβεια πυρός παρουσιάζει “συνέπεια” δύο φορές ανώτερη εν σχέσει με την αραβίδα Μ4Α1. Το φυσίγγιο, εξασφαλίζει μείωση βάρους κατά 20% συγκριτικώς με ίδιο πυρομαχικό ορειχάλκινου κάλυκα αλλά ανώτερες επιδόσεις ακριβείας και αποδόσεως. Στις δοκιμές καταγράφηκε κατά 70% υψηλότερη μεταφερόμενη ενέργεια κατά την πρόσκρουση στον στόχο, με τις ανάλογες επιπτώσεις σε αύξηση φονικότητας, σε σχέση με την αραβίδα Μ4Α1 των 5,56 mm ενώ θεωρείται ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω πρόοδο μελλοντικώς.

Ωστόσο, αν και αρχικώς υπήρχε η ιδέα ότι το νέο διαμέτρημα θα επέτρεπε βολή από τον τυπικό κορμό της σειράς AR-15, τα πράγματα ήταν οριακά. Το μέγεθος του κάλυκα σε συνδυασμό με το πάχος των τοιχωμάτων του γεμιστήρα, δεν επέτρεπαν την τροφοδοσία, καθιστώντας αναγκαία την σχεδίαση νέου όπλου με διαφορετικές διαστάσεις κορμού.

Όπως ήταν αναμενόμενο, διατηρήθηκε η γενική σχεδιαστική γραμμή AR-15, με τα εγνωσμένα εργονομικά πλεονεκτήματα. Διαφορές υπάρχουν στον μοχλό οπλίσεως, που είναι αμφιδέξιος αλλά εξακολουθεί να υφίσταται και ο κεντρικά τοποθετημένος (!) το κοντάκιο είναι αναδιπλούμενο αναλόγως προτιμήσεως του χρήστη ενώ στο όπλο φέρεται μονοκόμματη βάση Picatinny στην άνω επιφάνεια (“Ώρα 12”) και υπάρχει πρόβλεψη για συγκρότημα χειροφυλακτήρα διαμορφώσεως MLOK.

Το IWS ενσωματώνει σύστημα λειτουργίας με έμβολο μακράς διαδρομής και είναι σχεδιασμένο χάρη στο αυτορυθμιζόμενο συγκρότημα αερίων να λειτουργεί άνευ ρυθμίσεων τόσο με, όσο και χωρίς γεμιστήρα. Το όπλο προσφέρεται σε τρεις διαμορφώσεις, με κάννες μήκους 11,5 ιντσών για αγώνα εκ του συστάδην (CQB), 14,5 ιντσών ως τυπική αραβίδα και 18,5 ιντσών για ρόλο Καθορισμένου Σκοπευτή Ακριβείας (DMR). Τα βάρη κυμαίνονται μεταξύ 3,2 και 4 κιλά, για κενό όπλο.  

Ο γεμιστήρας πλήρης με 25 φυσίγγια, έχει το ίδιο βάρος με έναν πλήρη γεμιστήρα Magpul P-Mag των 30 φυσιγγίων.

Πέραν της αραβίδας ως ατομικού όπλου, αναπτύσσεται και το Πολυβόλο Εφόδου, που αποτελεί τροποποιημένη έκδοση του υπερελαφρού πολυβόλου EVOLYS της FN Herstal στο διαμέτρημα .264 International. Δοκιμές του πρωτοτύπου, επιδεικνύουν ανώτερη ακρίβεια εν σχέσει με το ελαφρύ πολυβόλο Mk48 σε πλήρως αυτόματο πυρ.

Το προσεχές καλοκαίρι, η FNA πρόκειται να παραδώσει 55 IWS σε τρεις διαμορφώσεις και περιορισμένο αριθμό πολυβόλων εφόδου, συνοδευόμενα από μερικές χιλιάδες φυσιγγίων για δοκιμές από υπηρεσίες των ΗΠΑ και του Καναδά. Άλλοι οργανισμοί και υπηρεσίες, ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για να αξιολογήσουν τον νέο οπλισμό. Οι υφιστάμενες συμβάσεις προβλέπουν μία δεύτερη προαιρετική παράδοση όπλων το φθινόπωρο του 2023 για Δοκιμή Πρώτου Αντικειμένου, που αντιπροσωπεύει το πρώτο βήμα για μετάβαση στην διαδικασία αναθέσεως μεγάλης κλίμακας προμηθειών.

Συνολικώς, το IWS-LICC φαίνεται να αποδίδει σε πρώτη φάση ένα ατομικό όπλο εύχρηστο και αρκούντος ανωτέρας αποδόσεως εν σχέσει με το 5,56 mm, χωρίς εξεζητημένες λύσεις και περιττό βάρος. Το πρόγραμμα εξελίχθηκε ταχέως και έχει προσφέρει ένα όπλο που όλα δείχνουν ότι είναι πιο ελκυστικό από το Μ5 των 6,8 mm x 71 που προηγείται ως εξέλιξη, με επιπλέον σημεία υπεροχής το μικρότερο βάρος και την μικρότερη παραγώμενη ανάκρουση κατά την βολή. Επιπλέον, με γεμιστήρα 25 φυσιγγίων αντί 20, το IWS υπερέχει ακόμη και σε όρους απλής ισχύος πυρός, βάσει του αριθμού άμεσα διαθεσίμων φυσιγγίων προς βολή. Το αποτέλεσμα δείχνει λογικό, εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι το IWS-LICC είναι προϊόν έρευνας και απαιτήσεων των SOF, με πιο ρεαλιστικούς όρους εν σχέσει με το πρόγραμμα Όπλου Ομάδος Επομένης Γενεάς (NGWS) στο οποίο η στρατιωτική γραφειοκρατία έθεσε εξεζητημένες απαιτήσεις, που επηρέασαν δυσμενώς το τελικό προϊόν.

Υπερελαφρύ πολυβόλο EVOLYS™ από την FN Herstal

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close