Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Περιφερόμενα Πυρομαχικά FireFly για τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το ισραηλινό Υπουργείο Αμύνης ανέθεσε σήμερα στην Rafael σύμβαση για την προμήθεια περιφερομένων πυρομαχικών SPIKE FireFly, γνωστά σε υπηρεσία με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (ΙDF) ως “Maoz”. Πρόκειται για πυρομαχικό που συναναπτύχθηκε με το Υπουργείο Αμύνης, με σκοπό να αποτελέσει ειδικό οπλισμό για τον πεζό μαχητή στο απαιτητικό περιβάλλον μάχης των κατοικημένων τόπων, όπου η αντίληψη καταστάσεως περιορίζεται, ο εχθρός έχει πολλές ευκαιρίες καλύψεως σε χαλάσματα και κτίρια ενώ τα πυρά ακριβείας έχουν αυξημένη σημασία, λόγω της επιθυμίας αποφυγής παραπλεύρων απωλειών μεταξύ αμάχων.

Το σώμα του FireFly έχει μήκος 40 εκ. και βάρος μόλις 3 κιλά, εκ των οποίων 350 γραμ. είναι η πολεμική κεφαλή θραυσμάτων. Η μονάδα ελέγχου, ο ενισχυμένης κατασκευής υπολογιστής παλάμης, είναι βάρους 1 κιλού. Το όπλο παρέχει Ικανότητα Επιθέσεως Ακριβείας Υπό Κάλυψη αλλά επί της ουσίας πρόκειται για σύστημα διπλής χρήσεως. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως drone για αναγνώριση, μεταφέροντας εικόνα σε πραγματικό χρόνο στον στρατιώτη, είτε αν απαιτηθεί, να το κατευθύνει ο στρατιώτης σε σημείο όπου υφίσταται απειλή, οπότε με την πυροδότηση, το όπλο εκτονώνεται και σκορπά θραύσματα της πολεμικής κεφαλής σε τόξο 360 μοιρών. Από αυτή την άποψη, το όπλο έχει μεγαλύτερη φονικότητα συγκριτικώς με πυρομαχικά που ενεργοποιούνται με την πρόσκρουση και ένα μέρος των θραυσμάτων τους κατευθύνεται προς τα επάνω, χωρίς να συνιστά απειλή. 

Σε ρόλο αναγνωρίσεως, το FirFly λειτουργεί με δύο φορείς συσσωρευτών που δίνουν αυτονομία πτήσεως 30 λεπτών. Αντικαθιστώντας έναν φορέα συσσωρευτού με εκρηκτικό γέμισμα, οπότε το σύστημα μετατρέπεται σε όπλο, η αυτονομία μειώνεται σε 15 λεπτά. Σε κατοικημένους τόπους, η ακτίνα ενεργείας ανέρχεται σε 500 μέτρα ενώ σε ανοικτό πεδίο, στα 1.000 μέτρα. Το σύστημα είναι επαναχρησιμοποιήσιμο.

Η χρήση του FireFly επιτρέπει στον στρατιώτη και την ομάδα του να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων, σε περιπτώσεις που αυτή χάνεται εξαιτίας αιφνιδίας καταστάσεως, όπως επί παραδείγματι σε περίπτωση ενέδρας. Με την χρήση του ως όπλο, επιτυγχάνεται η ανταπόδοση δραστικού πυρός ακριβείας. Γενικότερα η επιχειρησιακή εκμετάλλευση του συστήματος, προσδίδει σημαντικό τακτικό πλεονέκτημα στα χαμηλότερα κλιμάκια μάχης.

Ο στρατιώτης δεν χρειάζεται ειδική εκπαίδευση για την χρήση του. Το πυρομαχικό ενσωματώνει ώριμες τεχνολογίες από την οικογένεια πυραύλων SPIKE, με διπλό αισθητήρα (μη ψυχώμενο υπέρυθρο με συμπληρωματικό ημιαγωγό οξειδίων μετάλλων και αισθητήρα προσεγγίσεως), ηλεκτροπτική κατεύθυνση με έλεγχο από πλευράς χειριστού, ιχνηλάτη στόχου, αλγορίθμους εντοπισμού, εικόνα μέσω ηλεκτονικού υπολογιστού παλάμης και μηχανισμό επιλογής Ασφαλείας και Οπλίσεως.

Η σύμβαση ανατέθηκε μετά την ολοκλήρωση δοκιμών από τα τέλη του 2019 μέχρι τις αρχές του 2020.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close