Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Μικρό drone βαλλόμενο και από βομβιδοβόλο χρησιμοποιούν οι Βρετανοί στο Μάλι

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Χρήση ενός νέου μικρού drone πολλαπλών χρήσεων που εκτοξεύεται και από φορητό οπλισμό, κάνουν οι στρατιώτες της Βρετανικής Δυνάμεως Επιχειρήσεων που έχει αναπτυχθεί στο Μάλι. Πρόκειται για ένα μικρό τετρακόπτερο που εκτοξεύεται όπως μια κοινή βομβίδα από το βομβιδοβόλο των 40 mm που φέρεται συνήθως αναρτημένο σε ατομικό τυφέκιο. Το συγκεκριμένο drone δέχεται διαφορετικά φορτία, που επιτρέπουν την εκτέλεση διαφορετικών αποστολών, όπως κάμερα βίντεο για μετάδοση εικόνος σε πραγματικό χρόνο ή πολεμικές κεφαλές Υψηλής Εκρηκτικότητος (ΗΕ) είτε αντιαρματικές (HEAT). Σε εφαρμογές πυρομαχικού μάλιστα, το εντυπωσιακό είναι ότι η εκτόξευση των drone μπορεί να γίνει μαζικά και αυτά να πετάξουν προς τους στόχους τους ως σμήνος!

Όπως αναφέρουν βρετανικά μέσα, πρόκειται για το Drone40 της αυστραλιανής DefendTex, εκ των οποίων αγοράστηκαν “αρκετές εκατοντάδες” για χρήση στο πλαίσιο της Επιχειρήσεως NEWCOMBE που συνιστά την υποστήριξη της Μεγάλης Βρετανίας στην αντιτρομοκρατική Επιχείρηση BARKHANE, της οποίας ηγείται η Γαλλία στο Μάλι, όσο και της Πολυδιάστατης Ολοκληρωμένης Αποστολής Σταθεροποιήσεως (MINUSMA) των Ηνωμένων Εθνών.

Το Drone40 παρουσιάσθηκε δημοσίως το 2019 και είναι ένα από τα νέα συστήματα διαφορετικών κατηγοριών που εντοπίσθηκαν να χρησιμοποιούνται από τα Συντάγματα Light Dragoons και Royal Anglian τον περασμένο Οκτώβριο, στο πλαίσιο Ασκήσεως Πρόβας Αποστολής (Mission Rehearsal Exercise) πριν την ανάπτυξη στο Μάλι τον Δεκέμβριο. Παραμένει ασαφές όμως ακόμη, εάν το Drone40 προορίζεται για καθολική χρήση στον Βρετανικό Στρατό και απλώς στο Μάλι θα υποβληθεί σε επιχειρησιακή αξιολόγηση.

Όπως προελέχθη, το Drone40 εκτοξεύεται και από τυπικά βομβιδοβόλα 40 mm χαμηλής αρχικής ταχύτητος (LV), το μήκος του εξαρτάται από τον τύπο φορτίου που θα προσαρμοστεί επ’ αυτού αλλά ο βασικός κορμός του έχει μήκος περίπου 12 εκ. πράγμα που σημαίνει ότι προορίζεται για βολή από βομβιδοβόλα που μπορούν να δεχθούν βομβίδες αυξημένου μήκους, ανοίγοντας δηλαδή τον σωλήνα πλευρικώς. Τέτοια είναι το γερμανικό βομβιδοβόλο AG36 που έχει υιοθετηθεί για χρήση και από τον Βρετανικό Στρατό ενώ το παλαιότερο αμερικάνικο Μ203 δεν μπορεί να εξυπηρετήσει. Αμέσως μετά την έξοδό του από τον σωλήνα του βομβιδοβόλου, το drone έρχεται σε κάθετη θέση και αναπτύσσονται τα 4 στροφεία που είναι συνεπτυγμένα, τίθενται σε λειτουργία και αρχίζει η ελεγχόμενη πτήση.

Φυσικά το Drone40 μπορεί να απογειωθεί απλώς φερόμενο στο χέρι αλλά η δυνατότητα εκτοξεύσεως από βομβιδοβόλο επιτρέπει την χρήση του όταν το προσωπικό βρίσκεται σε περιορισμένους χώρους, όπως επί παραδείγματι εντός οικιών. Το drone μεταφέρεται στην εξάρτυση του στρατιώτη ως πυρομαχικό, όπως οι κοινές βομβίδες των 40 mm. Στην προαναφερθείσα άσκηση, οι Βρετανοί στρατιώτες επέδειξαν την χρήση του Drone40 μόνο ως μέσο συλλογής πληροφοριών, δηλαδή με χρήση της κάμερας ωστόσο, ο κατασκευαστής σημειώνει ότι η αλλαγή φορτίου και η προσαρμογή πολεμικής κεφαλής είναι μια διαδικασία που εκτελείται ταχύτατα στο πεδίο.

Ο έλεγχος του Drone40 μετά την εκτόξευση, γίνεται με σύστημα ναυτιλίας βασισμένο σε GPS ενώ η μετάδοση δεδομένων από την κάμερα, μέσω ζεύξεως δεδομένων οπτικής γραμμής, που επιτρέπει την πτήση μέχρι μέγιστη απόσταση 10 χλμ., στην οποία ο χρόνος αιωρήσεως είναι μειωμένος δραστικώς σε 7-8 λεπτά. Φυσικά, μετά την εκτέλεση αποστολής αναγνωρίσεως, το σύστημα επανακτάται και με φόρτιση μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί.

Στις επιλογές που προσφέρει ο κατασκευαστής από πλευράς φορτίων, συμπεριλαμβάνονται καπνογόνες κεφαλές, κεφαλές κρότου – λάμψης ή και μικροί ηλεκτρονικοί παρεμβολείς και καταδείκτες λέιζερ.

Στο μεταξύ, ενδεχομένως για την ίδια αποστολή στο Μάλι, στα τέλη Δεκεμβρίου έγινε γνωστή η παραλαβή 30 μικρών drone τύπου Black Hornet Mk3, στο πλαίσιο συμβάσεως ύψους 1,8 εκατ. $ περίπου, που είχε ανατεθεί τον Μάιο του 2019 και κατασκευάζονται κατόπιν αδείας από την BAE Systems. Το σύστημα έχει αυτονομία 40 λεπτών, αναπτύσσει ταχύτητα 50 μ.α.ώ. και χαρακτηρίζεται ως το μόνο της κατηγορίας του με την απαραίτητη ισχύ για να επιχειρεί με ανέμους ισχυρής εντάσεως, βροχή και χιονόπτωση.

“EDDIE’S ODYSSEY”: Μια παρατήρηση για τις επικοινωνίες

Tags

Related Articles

Back to top button
Close