Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

To τυφέκιο HK416 αναβαθμίζεται και γίνεται ακόμη καλύτερο

Rheinmetall Lynx

Είναι το όπλο επιλογής για πολλές επίλεκτες μονάδες σε διεθνές επίπεδο. Για αρκετούς το ΗΚ-416 είναι ένα «φετίχ» που βρίσκεται στην κορυφή της προτίμησης επαγγελματιών των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ χορηγείται ως στάνταρ οπλισμός στους Αμερικανούς Πεζοναύτες, το Γαλλικό Στρατό τις Νορβηγικές Ένοπλες Δυνάμεις κ.λπ.

Όμως όπως έγινε γνωστό, φαίνεται ότι πολύ σύντομα το καλό θα γίνει ακόμα καλύτερο! Το όπλο βρίσκεται σε υπηρεσία από το 2000 με πολύ καλή εμπορική επιτυχία στη διεθνή αγορά όμως όλο αυτό το διάστημα, η κατασκευάστρια H&K δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες της.

Η τελευταία έκδοση HK416A7 ενσωματώνει σειρά βελτιώσεων που ανεβάζει το όπλο σε ακόμη καλύτερο επίπεδο από πλευράς εργονομίας. Ο επιλογέας πυρός του όπλου έχει πλέον επανασχεδιαστεί ώστε να απαιτεί διαδρομή μετακίνησης 45 μοιρών. Η αλλαγή αυτή υπαγορεύτηκε από το Γερμανικό Στρατό και ειδικότερα από τις επίλεκτες μονάδες KSK και KSM για μέγιστη εργονομία και μείωση του χρόνου αντίδρασης.

Επιπλέον η βασικότερη αλλαγή της H&K στο τυφέκιο, είναι η αντικατάσταση της βαριάς κάννης με μια νέας σχεδίασης, η οποία χαρακτηρίζεται ως «accessory mounted system”.

Σημειώνεται ότι ο αρχικός επιλογέας πυρός του ΗΚ-416 ήταν πανομοιότυπος με το Μ4 από το οποίο προέρχεται σχεδιαστικά. Για εκτέλεση πλήρους αυτόματης βολής ο επιλογέας πυρός έπρεπε να μετακινηθεί 90 μοίρες για ημιαυτόματη βολή και 180 μοίρες για πλήρως αυτόματη βολή. Βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του όπλου πάνω από το συγκρότημα της σκανδάλης.

Από τη βασική έκδοση του 416 αναπτύχθηκαν στη συνέχεια αρκετές υποεκδόσεις, η πρώτη από τις οποίες περιλάμβανε νέο κοντάκιο με επανασχεδιασμένη διάταξη για καλύτερη σκόπευση. Υιοθετήθηκε νέο εμπρόσθιο σκοπευτικό το οποίο αποτελούσε προέκταση του φλογοκρύπτη και μπορούσε να συμπτυχθεί. Επίσης επανασχεδιάστηκε η πιστολοειδής λαβή του τυφεκίου. Οι αλλαγές αυτές αφορούν τον κύριο όγκο των όπλων που πουλήθηκαν στη διεθνή αγορά, ενώ υπάρχουν μικρές αποκλίσεις διαμόρφωσης -ανάλογα της έκδοσης που κάθε χώρα υιοθέτησε– συνήθως κατόπιν απαίτησης της υπηρεσίας που ήταν ο τελικός χρήστης.

Το M27 IAR που χρησιμοποιούν οι Αμερικανοί Πεζοναύτες διατηρεί το στόχαστρο στη ράγα Ρicattiny ενώ διαθέτει μεγαλύτερο μήκος χειροφυλακτήρα.

Το ΗK416N χρησιμοποιεί αναδιπλούμενο στόχαστρο, ρυθμιστή αερίων και βραχύτερη κάννη. Όμως οι μεγαλύτερες αλλαγές για την αναβάθμιση της εργονομίας έγιναν με το HK416A5 το 2008 και είναι ανάλογες με αυτές που κυκλοφορούν στην πολιτική αγορά για αναβάθμιση των τυφεκίων της σειράς AR (ημιαυτόματη έκδοση του Μ4).

Ο παραδοσιακός μοχλός απελευθέρωσης κλείστρου αντικαταστάθηκε από έναν μεγαλύτερο με αμφιδέξια διάταξη, επιτρέποντας στον χρήση να οπλίσει το όπλο πιο εύκολα, με πίεση του δακτύλου είτε από δεξιά είτε από αριστερά. Το πλαίσιο του συγκροτήματος της σκανδάλης μεγάλωσε σε μέγεθος, όπως επίσης και το πλαίσιο προσαρμογής γεμιστήρα ώστε να μπορεί να δεχτεί σχεδόν οποιονδήποτε γεμιστήρα που έχει σχεδιαστεί για τυφέκια AR. Οι βελτιώσεις αυτές έχουν ενσωματωθεί και στο ΗΚ-416F.

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής, το όπλο δεν έχει υιοθετηθεί επίσημα από κάποια μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων ή των Σωμάτων Ασφαλείας, λόγω καθολικής χρήσης των M16A2 και M4.

 

Related Articles

Back to top button