Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ημιαυτόματο τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού Sako Μ23 προμηθεύεται ο Φινλανδικός Στρατός

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Το Υπουργείο Αμύνης της Φινλανδίας εξουσιοδότησε στις 21 Δεκεμβρίου την Διοίκηση Διοικητικής Μερίμνης των Ενόπλων Δυνάμεων να υπογράψει σύμβαση προμήθειας με την Sako Ltd για νέο τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού και τυφέκιο ακροβολιστού (DMR). Τα δύο νέα όπλα θα συνοδεύονται από πλήρη σειρά παρελκομένων, ανταλλακτικά, εξοπλισμό συντηρήσεως ενώ ο κατασκευαστής θα παράσχει εκπαίδευση.

Το Τυφέκιο Ελευθέρου Σκοπευτού 23 είναι ημιαυτόματης λειτουργίας και θα επιτρέπει με την χρήση πυρομαχικών ακριβείας να εμπλέκει στόχους σε αποστάσεις μέχρι 800 μέτρα.

Το Τυφέκιο Ακροβολιστού 23, ημιαυτόματο και αυτό, προορίζεται να εφοδιάσει τους ακροβολιστές των Ομάδων Μάχης των ταγμάτων Πεζικού και Κυνηγών (Ελαφρύ Πεζικό) διακρινόμενο από δραστικό βεληνεκές 600 μέτρων.

Τα δύο όπλα προέρχονται από το Σύστημα Τυφεκίου Μ23 των 7,62 mm που αποτελεί κλώνο πλατφόρμας AR10 και αναπτύχθηκε από την Sako. Το όπλο φέρει έμβολο βραχείας διαδρομής, αμφιδέξιους μοχλούς λειτουργίας, δίποδο, τροφοδοτείται από γεμιστήρες 10 ή 20 φυσιγγίων και το φινίρισμά του είναι φαιοπράσινης αποχρώσεως ώστε να συντελεί στην παραλλαγή.

Η έκδοση Ελευθέρου Σκοπευτού συνδυάζεται με σκοπευτική διόπτρα Steiner M7X 2.9-20×50 PV MSR-2 ενώ η έκδοση Ακροβολιστού με διόπτρα VCOG 1-6×24. Συνοδεύονται αμφότερα από συγκρότημα χειροφυλακτήρος τύπου M-LOK.

Προηγήθηκε συμφωνία αναπτυξιακού προγράμματος τριετούς περιόδου (2020-2023) μεταξύ της Sako και των Φινλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων, που υπέγραψαν σχετική Επιστολή Προθέσεως (LOI). Σκοπός του προγράμματος είναι η αντικατάσταση των παλαιών Τυφεκίων Ελευθέρου Σκοπευτού των 7,62 mm που βρίσκονται σε υπηρεσία από την δεκαετία του 1980, καθώς και του σοβιετικής προελεύσεως Dragunov των 7,62 mm x 54R.

Σύμφωνα με την Διοίκηση Διοικητικής Μερίμνης, το πρόγραμμα, διά της αναπτύξεως και παραγωγής των όπλων εγχωρίως, βελτιώνει την ασφάλεια εφοδιασμού και ενισχύει την διατήρηση δεξιοτήτων και τεχνολογίας στην χώρα ενώ διασφαλίζει την ικανότητα κατασκευής και επισκευής φορητού οπλισμού χωρίς ξένη εξάρτηση. 

Ταυτοχρόνως, σε πολιτικό επίπεδο, έχει επέλθει συμφωνία με την Σουηδία για την σύναψη συμφωνίας συνεργασίας για από κοινού προμήθεια των όπλων, από τις ένοπλες δυνάμεις των δύο χωρών. Έτσι, στις 21 Δεκεμβρίου υπεγράφη συμφωνία συνεχίσεως της συνεργασίας, η οποία συνύφθη αρχικώς τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την υπογραφή διμερούς τεχνικής συμφωνίας κοινών προμηθειών οπλικών συστημάτων και συναφούς τεχνολογίας για τον πεζό μαχητή γενικώς. Η συμφωνία της 21ης Δεκεμβρίου, καλύπτει και την κοινή προμήθεια πυρομαχικών.

Εξ αυτής της συνεργασίας, οι δύο χώρες αποβλέπουν στην εξασφάλιση οικονομιών κλίμακος καθώς και βελτίωση της μεταξύ τους ασφαλείας εφοδιασμού και διαλειτουργικότητος.

Η πρώτη παρτίδα όπλων θα παραληφθεί από τον Φινλανδικό Στρατό στα τέλη του 2022 και η εκπαίδευση στον νέο οπλισμό σχεδιάζεται να ξεκινήσει το 2023.

Το συνολικό ύψος της προμήθειας, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ, ανέρχεται σε 10 εκατ. ευρώ. Περιλαμβάνεται πρόνοια δικαιώματος προαιρέσεως ενώ δεν έχει προσδιορισθεί ακόμη το σκέλος προμήθειας για την Σουηδία.

Υπερελαφρύ πολυβόλο EVOLYS™ από την FN Herstal

Tags

Related Articles

Back to top button
Close