Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Το ΜΚ556 της Haenel επικράτησε στον γερμανικό διαγωνισμό τυφεκίου

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA, στον διαγωνισμό για το νέο τυφέκιο 5,56 mm που θα αντικαταστήσει σε γερμανική υπηρεσία το G36, στο πλαίσιο του Συστήματος Τυφεκίου Εφόδου Ενόπλων Δυνάμεων (System Sturmgewehr Bundeswehr) έχει επικρατήσει το ΜΚ556 της γερμανικής Haenel.

Η σχετική διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2017 και στόχος είναι η προμήθεια 120.000 περίπου τυφεκίων μετά παρελκομένων, αξίας 245 εκατ. ευρώ. Τον επόμενο μήνα η Haenel προσέφερε την υποψηφιότητα του ΜΚ556 που λειτουργεί με σύστημα αερίων διά εμβόλου βραχείας διαδρομής και με μήκος κάννης από 10,5 μέχρι 16 ίντσες.

Το όπλο θα παραχθεί σε τέσσερις παρτίδες, με την έγκριση της πρώτης να τίθεται υπό την έγκριση της Βουλής τον προσεχή Οκτώβριο και τις υπόλοιπες, στις οποίες θα περιλαμβάνεται το οπτικό σκοπευτικό και η συσκευή καταδείξεως λέιζερ, τον Δεκέμβριο.

Οι αρχικές υποψηφιότητες για τον διαγωνισμό ήταν το MCX της SIG Sauer, το RS-556 των Rheinmetall Defense και Steyr Mannlicher, το ΗΚ433 της Heckler & Koch και το ΜΚ556 της C.G. Haenel GmbH. Στην δεύτερη φάση είχαν προκριθεί οι δύο τελευταίες, για την τελική επιλογή.

H C.G. Haenel GmbH που εδρεύει στην Θουριγκία, ανήκει στον Όμιλο Merkel, συμφερόντων της Caracal International των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στο πρόσφατο παρελθόν, έχει εφοδιάσει με φορητό οπλισμό κατά βάση αστυνομικές δυνάμεις της Γερμανίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με την αραβίδα CR223 ενώ το 2016 εφοδίασε τις ειδικές μονάδες KSK και KSM με το τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού G29 διαμετρήματος 0,338 Lapua Magnum που αποτελεί την στρατιωτική έκδοση του τυφεκίου RS9.

Μέχρι την επιβεβαίωση της εξελίξεως, δύο παρατηρήσεις μπορούν να γίνουν σε πρώτη φάση:

  1. Αυτονοήτως, ήταν δεδομένο εξαρχής ότι η προμήθεια θα αφορούσε εγχώριο προϊόν ανεξαρτήτως προσόντων άλλων προσφορών.
  2. Η ανταγωνίστρια Heckler & Koch που βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της πτωχεύσεως, περιέρχεται σε δεινή θέση.
  3. Η επικράτηση ενός σχεδίου βασισμένου στην πλατφόρμα AR-15, έναντι σχεδίου “γραμμής SCAR”, δείχνει ότι τα ώριμα και δοκιμασμένα χαρακτηριστικά του πρώτου, εξακολουθούν να διατηρούν την αξία τους.

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close