Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Ολοκλήρωση χορηγήσεως του GAU-5/A για την αυτοάμυνα των Αμερικανών ιπταμένων

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Τον Ιανουάριο του 2020 ολοκληρώθηκαν οι παραδόσεις των συνολικώς 2.700 Όπλων Αυτοάμυνας Αεροπορικών Πληρωμάτων (Aircrew Self Defense Weapon) GAU-5/A των 5,56 mm που φέρονται συσκευασμένα κάτω από τα εκτινασσόμενα καθίσματα των μαχητικών αεροσκαφών της Αεροπορίας των ΗΠΑ. Πρόκειται για τροποποιημένες αραβίδες Μ4, που χάρη σε ένα ιδιαίτερο σύστημα προσαρμογής του συγκροτήματος κάννης/ χειροφυλακτήρος στον άνω κορμό, λύνεται σε δύο βασικά μέρη σε ελάχιστο χρόνο, μειώνοντας τις διαστάσεις και διευκολύνοντας την αποθήκευση στον περιορισμένο χώρο της συλλογής επιβιώσεως των αεροπόρων.

Το ιδιαίτερο σύστημα προσαρμογής αναπτύχθηκε από την Cry Havoc Tactical, το οποίο προσφέρεται για μετατροπή όπλων και στην πολιτική αγορά. Την ευχέρεια αποθηκεύσεως ενισχύει η ύπαρξη πτυσσόμενης πιστολοειδούς λαβής. Στην συλλογή περιλαμβάνονται μαζί με το όπλο και 4 γεμιστήρες των 30 φυσιγγίων ενώ λόγω χώρου δεν προβλέπεται οπτικό σκοπευτικό.

Η USAF χορηγούσε στους ιπταμένους της για αυτοάμυνα ένα τυπικό πιστόλι Beretta των 9 mm αλλά αναθεώρησε την άποψή της μετά την κατάρριψη ενός F-16 της Ιορδανικής Αεροπορίας στην Συρία τον Δεκέμβριο του 2014, που είχε ως αποτέλεσμα την σύλληψη του χειριστή από σφαγείς του Ισλαμικού Κράτους. Ο αεροπόρος δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο, πυρπολούμενος ζωντανός κλεισμένος σε μεταλλικό κλωβό. Έκτοτε η USAF αποφάσισε την λήψη μέτρων για την βελτίωση των ικανοτήτων αυτοάμυνας των ιπταμένων της και από τον Φεβρουάριο του 2018 ξεκίνησε την χορήγηση του ASDW. Παρεμφερή μέτρα ελήφθησαν και από άλλες αεροπορίες που εκείνη την περίοδο επιχειρούσαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, όπως η Ολλανδική Αεροπορία. Η τελευταία εφοδίασε τους ιπταμένους της με πιστόλι 9 mm με ικανότητα αυτόματης βολής.

Τα όπλα τροποποιήθηκαν από οπλουργούς του Κέντρου Δυνάμεων Ασφαλείας Αεροπορίας και το πιθανότερο είναι ότι δεν πρόκειται για όπλα νέας παραγωγής. Σε σχέση με την αρχική έκφραση ενδιαφέροντος, η USAF παρέλαβε 600 περισσότερα ASDW, με κόστος 2,6 εκατ. $, δαπάνη στην οποία περιλήφθηκε το κόστος αναπτύξεως του συστήματος προσαρμογής.

Τέλος στο Σχολείο Υποβρυχίων Καταστροφών Στρατού Ξηράς θέτει ο Α/ΓΕΕΘΑ

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close