Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Σύμβαση για τυφέκια SIG 716 G2 ανέθεσε η Ινδία

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

H SIG Sauer ανακοίνωσε ότι ανέλαβε σύμβαση ύψους περίπου 72 εκατ. $ στις 12 Φεβρουαρίου από το Υπουργείο Αμύνης της Ινδίας, για την προμήθεια 72.400 τυφεκίων SIG 716 G2 των 7,62 mm x 51. Τα τυφέκια προορίζονται για τις μονάδες πεζικού πρώτης γραμμής του Ινδικού Στρατού.

Η επιλογή του SIG 716 G2 είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2018. Η προσφορά του είχε κριθεί η φθηνότερη, με τιμή μονάδος 990 $ ενώ τα ανταγωνιστικά CAR 817 της Caracal International των ΗΑΕ ανερχόταν σε 1.200 $ και το ACE1 της ισραηλινής IWI σε 1.600$.

Το SIG 716 είναι τυπικό δείγμα κλώνου AR στο ισχυρό διαμέτρημα του ΝΑΤΟ, με σύστημα λειτουργίας που περιλαμβάνει έμβολο βραχείας διαδρομής όσο και ρυθμιστή αερίων, με κάννη μήκους 16 ιντσών, συγκρότημα πολλαπλών βάσεων τύπου M-LOM στην θέση του χειροφυλακτήρος και πτυσσόμενο κοντάκιο 6 θέσεων ρυθμίσεως. Τροφοδοτείται από γεμιστήρα 20 φυσιγγίων. Το ολικό μήκος του όπλου ανέρχεται σε 965 χιλ. ενώ το βάρος (κενό) σε 4,3 κιλά.

Παραδόξως για μια προμήθεια του μεγέθους αυτού, τα όπλα δεν θα συμπαραχθούν στην Ινδία αλλά θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της εταιρείας στην πολιτεία Νew Hampshire των ΗΠΑ. Η αναφορά σε χρόνο παραγωγής του συνόλου της προμήθειας μόλις 12 μηνών, σημαίνει ότι υπήρχε θέμα επείγοντος από πλευράς Ινδικού Στρατού.

Δεν έχει διευκρινισθεί ακόμη εάν η εξέλιξη αυτή θέτει τέρμα στην προμήθεια άνω των 90.000 αραβίδων CAR 816 από την Caracal International, καθώς άλλες πηγές φέρουν να προχωρά και αυτή. Το δεδομένο είναι ότι όλες οι αναφορές κάνουν λόγο για εφοδιασμό με το SIG 716 G2 των μονάδων που βρίσκονται ανεπτυγμένες στα βόρεια σύνορα με το Πακιστάν και την Κίνα, όπου το έδαφος είναι ορεινό. Αυτό εξηγεί ίσως και την προτίμηση στο ισχυρότερο διαμέτρημα 7,62 mm x 51 αν και οι μονάδες Ειδικών Δυνάμεων έχουν εφοδιαστεί από ετών με το ισραηλινό Tavor 21 των 5,56 mm. 

Πάντως η όλη εικόνα που επικρατεί, φέρει την κυβέρνηση να επιδιώκει την άμεση μερική αναβάθμιση του φορητού οπλισμού κρίσιμων μονάδων με ένα σύγχρονο τυφέκιο. Σε δεύτερη φάση σχεδιάζεται ο εφοδιασμός του υπόλοιπου στρατεύματος (σύνολο 1,2 δισεκατομμύρια άτομα) με ένα τυφέκιο εγχώριας αναπτύξεως που θα παραχθεί σε 650.000 κομμάτια.

Ο Ινδικός Στρατός προέβη στην δεκαετία του 1980 στην αντικατάσταση του εγχωρίως παραγόμενου FN FAL με το εγχώριας αναπτύξεως INSAS των 5,56 mm αλλά το όπλο απεδείχθη προβληματικό. Για την αντιμετώπιση της καταστάσεως, ο Ινδικός Στρατός προέβη στην προμήθεια ποσοτήτων φθηνών τυφεκίων ΑΚΜ των 7,62 mm x 39 από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Αναζητώντας νέο τυφέκιο: Όταν η πολυτυπία (και η λογική) δεν αποτελούν πρόβλημα

Tags

Related Articles

Back to top button
Close