Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

McMillan TAC-50: Το τυφέκιο που πέτυχε τη πιο μακρινή βολή ελεύθερου σκοπευτή

Ήταν η πιο μακρινή επιτυχής βολή ελευθέρου σκοπευτή που έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα. Μια ομάδα ελεύθερων σκοπευτών του Καναδικού Στρατού στο Ιράκ πέτυχε το απίστευτο. Σκοπευμένη βολή στις 3.871 γιάρδες, δηλαδή σε απόσταση 3.540 μ. Πρόκειται για μια εξωπραγματική βολή που ξεπέρασε κατά 900 μέτρα, την βολή που αποτελούσε -μέχρι τότε- παγκόσμιο ρεκόρ.

Στο περιστατικό πρωταγωνιστές ήταν δύο σκοπευτές που ανήκαν στην Joint Task Force 2. Την κορυφαία μονάδα Ειδικών Δυνάμεων του Καναδά που είχε αναπτυχθεί στο Ιράκ το 2017 για να εξουδετερώσει επιλεγμένους στόχους ισλαμιστών του ISIS.

Το ζευγάρι των ελεύθερων σκοπευτών ήταν τοποθετημένο στην ταράτσα ενός κτιρίου όταν εντόπισε το στόχο. Αφού έλαβε άδεια, άνοιξε πυρ και έβαλε μια βολή με τυφέκιο McMillan TAC-50. Πρόκειται για ένα βαρύ τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή διαμετρήματος 0,50in το οποίο είναι κατάλληλο για προσβολές σε μεγάλες αποστάσεις. Η συγκεκριμένη βολή χρειάστηκε χρόνο περίπου 10 δευτερολέπτων από τη στιγμή που ο σκοπευτής πάτησε τη σκανδάλη μέχρι η βολίδα να φτάσει το στόχο της. Για όσους δεν γνωρίζουν, ο χρόνος αυτός είναι μια “αιωνιότητα” για τα δεδομένα βολής ενός πυροβόλου όπλου. Ο στόχος, ένας ισλαμιστής του ISIS εξοντώθηκε και η επιτυχία της βολής αναφέρεται ότι καταγράφτηκε από βίντεο και «δεδομένα από άλλες πηγές».

Παρά το γεγονός ότι μια βολίδα των 0,50in μπορεί να φτάσει μέχρι απόσταση 5 μιλίων από το σημείο της βολής, υπάρχει σειρά από παράγοντες που επηρεάζουν την τροχιά της, όπως η βαρύτητα, η ένταση και η διεύθυνση του ανέμου, η βαρομετρική πίεση, η υγρασία και το υψόμετρο. Για τους λόγους αυτούς, μια ομάδα ελεύθερων σκοπευτών που επιχειρεί να προσβάλει στόχους σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, θα πρέπει όχι μόνο να υπολογίσει τις παραμέτρους αυτές αλλά και να προβλέψει πως αυτές θα επηρεάσουν τη βολίδα κατά τη διάρκεια της πορείας προς το στόχο.

Ο πιο καθοριστικός παράγοντας που επιδρά στην ακρίβεια μιας βολής, είναι η βαρύτητα. Μια βολίδα αρχίζει να χάνει ενέργεια ευθύς μόλις εξέλθει από την κάννη του όπλου, με αποτέλεσμα να μειώνεται διαρκώς η ικανότητά της να αντισταθμίσει τη δύναμη της βαρύτητας. Όσο πιο μακριά ταξιδεύει, τόσο επιβραδύνει με αποτέλεσμα η βαρύτητα να έλκει τη βολίδα προς το έδαφος. Το φαινόμενο είναι γνωστό ως “bullet drop” και ισχύει ακόμη και για τα πιο ισχυρά διαμετρήματα πυρομαχικών όπως τα πυρομαχικά των 0,50in που χρησιμοποιούν τυφέκια όπως το Μ82Α1 και το TAC-50.

Στις περισσότερες βολές, το φαινόμενο αυτό ευθύνεται για την απώλεια ύψους λίγων εκατοστών. Οι Καναδοί σκοπευτές όμως έπρεπε να υπολογίσουν με ακρίβεια τις παραμέτρους βολής για τη βολή στα 3.540 μ. Η αντιστάθμιση του φαινομένου απαιτούσε φυσικά βολή με ανύψωση, με κατάλληλες ρυθμίσεις στη διόπτρα ενώ ακόμη και η θέση του στοιχείου των σκοπευτών σε ένα ύψωμα η κτήριο, ήταν απαραίτητο προαπαιτούμενο για την επιτυχία.

Η βολίδα είχε ταχύτητα περίπου 940 πόδια το δευτερόλεπτο, όταν βρήκε το στόχο της. Κάτι που σημαίνει ότι επιβράδυνε σε υποηχητική ταχύτητα κατά τη διάρκεια της πτήσης ενώ υπολογίστηκε ότι η ενέργειά της παρέμεινε μεγαλύτερη από μια βολίδα των 5,56mm ενός Μ-16/Μ-4 όταν πετυχαίνει ένα στόχο σε απόσταση 150 μ.

Η επίδραση του ανέμου επίσης έχει καθοριστική επίδραση σε βολές πολύ μεγάλων αποστάσεων. Ακόμη και ένα ελαφρύ αεράκι μπορεί να δημιουργήσει σημαντική εκτροπή της βολίδας από την πορεία της, με αποτέλεσμα αν δεν υπολογιστούν σωστά τα βλητικά δεδομένα, ο σκοπευτής να αστοχήσει. Στη συγκεκριμένη βολή που έγινε σε ορεινό περιβάλλον η ατμοσφαιρική πίεση και θερμοκρασία περιβάλλοντος είχε επίσης ρόλο ενώ σε όλα τα παραπάνω πρέπει να υπολογιστούν και οι μεταβολές που ενδεχομένως υπάρχουν στην ενδιάμεση πορεία προς το στόχο. Υπάρχει τεράστια διαφορά όπως αναφέρουν επαγγελματίες όταν επιχειρείς μια βολή πολύ νωρίς το πρωί με κρύο, σε σχέση με μια βολή το μεσημέρι με υψηλή θερμοκρασία. Γι’ αυτό και οι σκοπευτές θα πρέπει να υπολογίζουν τις αλλαγές αντιστοίχως προτού εκτελέσουν τη βολή τους.

Το τυφέκιο McMillan TAC-50 χαρακτηρίζεται ως ένα από τα καλύτερα στο είδος του παγκοσμίως. Η υψηλής ποιότητας κάννη που διαθέτει, συμβάλει καθοριστικά στην ακρίβεια μιας βολής καθώς οι ραβδώσεις είναι αυτές που δίνουν περιστροφή στη βολίδα κατά την πτήση (παρέχοντας την απαιτούμενη σταθεροποίηση).

Για την επιτυχημένη βολή των Καναδών ελεύθερων σκοπευτών στο Ιράκ, όλα τα παραπάνω ήταν απαιτούμενο να ληφθούν υπόψιν ενώ μια και μόνο λανθασμένη εκτίμηση θα είχε ως αποτέλεσμα την αποτυχία. Το μέγεθος της ανθρώπινης σιλουέτας σε αυτές τις αποστάσεις είναι ελάχιστο και γι’ αυτό και η επιτυχία του εγχειρήματος το καθιστά μοναδικό. Πέρα όμως από την αυτονόητη υψηλού επιπέδου εκπαίδευση των συγκεκριμένων σκοπευτών, είναι δεδομένο ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μεγάλο ρόλο παίζει και η… τύχη.

Δεδομένου ότι η βολή των σκοπευτών της JTF-2 έγινε στα απώτερα όρια βεληνεκούς  που παρέχει σήμερα η διαθέσιμη τεχνολογία πυρομαχικών και τυφεκίων ελεύθερων σκοπευτών, είναι μάλλον απίθανο ότι το ρεκόρ αυτό θα καταρριφθεί στο ορατό μέλλον!

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close