Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Παρουσίαση του βελτιωμένου AK-12/23 βάσει της πολεμικής εμπειρίας των Ρώσων

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 26 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στην Μόσχα επίσημη παρουσίαση του τυφεκίου εφόδου ΑΚ-12 στην έκδοση της οποίας η ανάπτυξη ολοκληρώθηκε το 2023. Το βελτιωμένο όπλο, ενσωματώνει ορισμένες βελτιώσεις που υποδείχθηκαν από τον Ρωσικό Στρατό, βάσει των πρώτων κιόλας (όπως φαίνεται) παρατηρήσεων στις οποίες οδήγησε η πολεμική εμπειρία στην Ουκρανία.

Το AK-12 Υποδείγματος 2023 διαμετρήματος 5,45 mm x 39, βρίσκεται σε φάση συνεχιζόμενων δοκιμών, με την επιτυχή ολοκλήρωση των οποίων θα ληφθεί απόφαση ενάρξεως μαζικής παραγωγής για παραδόσεις στο Υπουργείο Αμύνης. Για την βελτίωση της αποδόσεως, έγινε σειρά τροποποιήσεως σε επιμέρους σημερία του AK-12/23.

Σημαντικότερη τροποποίηση είναι ο αμφιδέξιος μοχλός ασφαλείας/ επιλογής βολής. Αυτή η εργονομική παρέμβαση κρίθηκε σκόπιμη ώστε να μην υποχρεώνεται ο στρατιώτης να χαλάσει την λαβή του, κατά τον χειρισμό του μοχλού. Ο έλεγχος του μοχλού γίνεται απλώς με τον αντίχειρα.

Άλλη τροποποίηση αφορά τα σιδηρά σκοπευτικά του όπλου. Το κλισιοσκόπιο είναι περιστρεφόμενης μορφής με οπές διαφόρων διαμέτρων, οι οποίες όπως αναφέρουν οι Ρώσοι, διευκολύνουν την σκόπευση σε διαφορετικές καταστάσεις φωτός.

Ο χειροφυλακτήρας είναι πλέον πιο στιβαρής κατασκευής και φέρει ορισμένες αλλαγές, με επιπλέον στήριξη του καλύμματος σωλήνα αερίων μέσω εγκαρσίου πείρου στο πρόσθιο μέρος και άκαμπτη στήριξη στο οπίσθιο. Ο πείρος συγκρατήσεως του καλύμματος κλείστρου έχει απλοποιηθεί και απλώς πιέζεται για να εξέλθει της θέσης του. Ο νέος χειροφυλακτήρας, θεωρείται ότι προστατεύει καλύτερα το χέρι από την ανάπτυξη υψηλών θερμοκρασιών, σε συνθήκες εκτελέσεως έντονου πυρός.

Ο φλογοκρύπτης – αντισταθμιστής με πρόβλεψη στηρίξεως της ξιφολόγχης έχει αντικατασταθεί και στην θέση του φέρεται μη αφαιρούμενο αντίστοιχο σύνολο με σχισμές κωνικού σχήματος στο εσωτερικό. Το νέο συγκρότημα επιτρέπει ευκολία προσαρμογής σιγαστήρα.

Πέραν του τυφεκίου εφόδου AK-12/23, παρουσιάστηκε το τυφέκιο ελευθέρου σκοπευτού Chukavin (SVCh) διαμετρήματος 7,62 mm x 54R και το υποπολυβόλο PPK-20 διαμετρήματος 9 mm. To πρώτο είχε παρουσιαστεί το 2016 και σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η παραγωγή του ενώ το δεύτερο άρχισε να χορηγείται στον στρατό μόλις το περασμένο φθινόπωρο.

Στην εκδήλωση, οι παρευρισκόμενοι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να εκτελέσουν βολές με όλη σχεδόν την σειρά όπλων που παράγει η Kalashnikov Concern JSC. Η παρουσίαση είναι η πρώτη μιας σειράς αναλόγων δράσεων που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα Σχολείου Οπλουργικής Δημοσιογράφων, το οποίο θεσπίστηκε με σκοπό να υποβοηθηθούν οι εκπρόσωποι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην διαμόρφωση θετικής εικόνας σε ζητήματα φορητού οπλισμού από την κοινή γνώμη. Όσοι παρακολουθήσουν το Σχολείο, θα αποκτήσουν πρακτική γνώση χειρισμού φορητών όπλων και ερχόμενοι σε επαφή με οπλουργούς θα έχουν την ευκαιρία να κατανοήσουν καλύτερα βασικά ζητήματα επί του θέματος, όπως και να εξοικειωθούν με την σχετική ορολογία.

Δούρειος Ίππος Podcast # 016 – Πρόγραμμα NGSW διαμέτρημα 6,8 mm και πόσο πρέπει να απασχολεί τον Eλληνικό Στρατό

Tags

Related Articles

Back to top button
Close