Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

To πολυβόλο SLMG της Sig Sauer υποψήφιος αντικαταστάτης του Μ-240 στις μονάδες της SOCOM

Rheinmetall Lynx

To ενδιαφέρον των ειδικών του χώρου, συγκεντρώνει αυτό το διάστημα το πρόγραμμα για την απόκτηση νέου ελαφρού πολυβόλου από τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM). Οι τελευταίες εξελίξεις σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, αναφέρουν πλέον ως σοβαρό το ενδεχόμενο αντικατάστασης του γνωστού πολυβόλου M240 MAG των 7,62 mm από το νέο πολυβόλο SLMG (Sig Sauer Lightweight Machine Gun), το οποίο αναπτύχθηκε από την Sig Sauer.

Σε μια προσπάθεια εξεύρεσης ενός προηγμένου πολυβόλου ικανού να παρέχει μεγαλύτερη ισχύ πυρός σε μεγαλύτερο βεληνεκές που θα προσεγγίζει αυτό του βαρέως πολυβόλου των 12,7 mm, η USSOCOM εξετάζει νέους τύπους που θα μεταφέρονται όπως και το «50αρι» σε οχήματα, σκάφη και ελικόπτερα αλλά με μικρότερο βάρος, για την κάλυψη μεγάλου φάσματος επιχειρησιακών απαιτήσεων.

Η διαδικασία έχει ξεκινήσει ήδη από το Μάιο του 2017 με βασικό κριτήριο την επιλογή ενός ελαφρού πολυβόλου βάρους μικρότερου των 10 κιλών, που θα βάλει φυσίγγια .338 Norma Magnum τα οποία αποτελούν μια βελτίωση του γνωστού φυσιγγίου .338 Lapua Magnum (8,58×70 MM). Στα χαρακτηριστικά του όπλου περιλαμβάνεται η απαίτηση για πτυσσόμενο κοντάκιο, ταχυβολία 600 βολών/λεπτό και δραστικό βεληνεκές 2.000 μέτρα.

Οι συνολικές ανάγκες της USSOCOM προσδιορίζονται σε τουλάχιστον 5.000 πολυβόλα για τον εξοπλισμό μονάδων SOF του Στρατού, του Ναυτικού, των Πεζοναυτών και της Αεροπορίας των ΗΠΑ.

Το SLMG της Sig Sauer φαίνεται ότι ταιριάζει στις απαιτήσεις αυτές καθώς έχει βάρος 9 κιλών, διαθέτει επίσης πτυσσόμενο κοντάκιο, ενώ η ταχυβολία του είναι 600 βολές/λεπτό και το δραστικό βεληνεκές 2.000 μέτρα, ακριβώς όπως ορίζουν οι προδιαγραφές της USSOCOM.

Σύμφωνα με τον Colin Murphy, στέλεχος της Sig Sauer και πρώην μέλος του 3ου Special Forces Group του Αμερικανικού Στρατού, το πολυβόλο SLMG είναι «το ελαφρύτερο και ισχυρότερο πολυβόλο που υπάρχει σήμερα στο πλανήτη». Αυτή την περίοδο η εταιρεία σχεδιάζει έναν τυμπανοειδή γεμιστήρα, που θα χρησιμοποιείται ως εναλλακτική λύση τροφοδοσίας, πέρα από την ταινία φυσιγγίων.

Η USSOCOM επιθυμεί το νέο πολυβόλο που θα αποκτήσει να μπορεί να χρησιμοποιεί απλή κάννη όσο και κάννη με σιγαστήρα, που θα μπορούν να εναλλάσσονται ταχύτατα. Σε ό,τι αφορά το SLMG, η Sig Sauer δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα την πιστοποίηση σιγαστήρα σε αυτό, αλλά δοκιμές που έχουν γίνει μέχρι σήμερα δεν έχουν δείξει μεταβολή στην ταχυβολία του όπλου όταν φέρει σιγαστήρα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και η Sig Sauer αποτελεί έναν από τους κορυφαίους κατασκευαστές φορητού οπλισμού διεθνώς, με ευρεία γκάμα πιστολιών, υποπολυβόλων, αραβίδων και τυφεκίων εφόδου, το SLMG αντιπροσωπεύει την πρώτη απόπειρα να επεκταθεί στη σχετική κατηγορία οπλισμού (πολυβόλα).

Η υποψηφιότητα όμως του SLMG έθεσε σε άμεση αμφισβήτηση το πολυβόλο LWMMG (Lightweight Medium Machine Gun) της General Dynamics, το οποίο ήταν μέχρι σήμερα ο μοναδικός υποψήφιος για το πρόγραμμα νέου πολυβόλου της USSOCOM, με δεδομένη της απαίτηση για συμβατότητα με πυρομαχικά .338 Norma Magnum.

Σύντομα αναμένονται περισσότερες εξελίξεις που θα καθορίσουν την τελική επιλογή της USSOCOM, η οποία σίγουρα θα συμπαρασύρει και άλλες υπηρεσίες και μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη.

Τέλος, για μια ακόμη φορά θα σημειώσουμε ότι η διαρκής διερεύνηση νέων λύσεων για την κάλυψη επιχειρησιακών αναγκών μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων αλλά και τακτικών μονάδων στις ΗΠΑ, βρίσκεται σε πλήρη αντιδιαστολή με ό,τι ισχύει στην χώρα μας, αφού οι σχετικές εξελίξεις στον τομέα φορητού οπλισμού είναι πρακτικά ανύπαρκτες για περισσότερο από μια δεκαετία.

Και αυτό, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για προμήθειες χαμηλού κόστους ενώ υπάρχουν καταγεγραμμένες απαιτήσεις σε διάφορες κατηγορίες οι οποίες είναι κρίσιμες για την ενίσχυση της μαχητικής ικανότητας των Ειδικών Δυνάμεων, απέναντι σε μια διαρκώς εξελισσόμενη απειλή στην αντιπέρα όχθη του Αιγαίου.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close