Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

HK416A8: Οριστική απόφαση για το νέο τυφέκιο των Bundeswehr

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 14 Δεκεμβρίου, οι Επιτροπές Προϋπολογισμού και Αμύνης της γερμανικής κυβερνήσεως ενέκριναν την αρχική χρηματοδότηση κι έγινε η εκταμίευση για την προμήθεια του νέου τυφεκίου του Γερμανικού Στρατού. Ανοίγει έτσι πλέον ο δρόμος για την προμήθεια του ΗΚ416Α8 της Heckler & Koch, ταξινομημένο σε γερμανική υπηρεσία ως G95A1. Ανακοίνωση του γερμανικού Υπουργείου Αμύνης ανέφερε ότι η προμήθεια αφορά 118.718 τυφέκια κόστους 209 εκατ. € περίπου.

Το Σύστημα Τυφεκίου Εφόδου Ενόπλων Δυνάμεων, προβλέπει δύο εκδόσεις του όπλου, την τυπική G95A1 με κάννη μήκους 16,5 ιντσών και την έκδοση βραχείας κάννης G95KA1 με κάννη μήκους 14 ιντσών.

Το HK416A7 βρίσκεται ήδη σε υπηρεσία με την Διοίκηση Ειδικών Δυνάμεων (KSK) και το G95A1 θεωρείται ότι θα διαφέρει στην διαφορετική σχεδίαση του πτυσσόμενου κοντακίου, που θα ενσωματώνει ρυθμιζόμενη στήριξη παρειάς και πιστολοειδή λαβή ίδιας γωνίας με αυτήν του G36.

Η εγκριθείσα αρχική χρηματοδότηση ύψους 25 εκατ. € θα καλύψει την προμήθεια 13.929 G95A1 και 3.104 G95KA1, με έναρξη παραδόσεων το 2026. Ο προγραμματισμός προβλέπει σε γενικές γραμμές παράδοση 20.000 τυφεκίων ετησίως για περίοδο 5 ετών.

Το τυφέκιο θα συνοδεύεται από σκοπευτική διόπτρα Specter DR 1-4X της ELCAN, που επιλέχθηκε από τις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ αναζητείται νέος τύπος αναρτώμενου βομβιδοβόλου, με πρόβλεψη αρχικής προμήθειας 4.776 εξ αυτών. Σε κάθε στρατιώτη, το νέο τυφέκιο θα χορηγείται με 5 γεμιστήρες ενώ στο προσωπικό των “εξειδικευμένων δυνάμεων”, θα χορηγούνται 10 γεμιστήρες.

Στον διαγωνισμό για το Σύστημα Τυφεκίου Εφόδου Ενόπλων Δυνάμεων, είχε επικρατήσει αρχικώς (Σεπτέμβριος 2020) η πρόταση της γερμανικης C.G. Haenel GmbH για ένα τυφέκιο, που όπως και το HK416 είναι κλώνος AR15, αλλά είχε σχεδιαστεί από ξένη εταιρεία. Η Heckler & Koch αντέδρασε δικαστικώς με νομικά επιχειρήματα και το επιχείρημα ότι η προσφορά της Haenel δεν υπερτερούσε έναντι της δικής της και ακυρώθηκε η αρχική απόφαση. Παρά τις ενστάσεις και τα δικαστικά μέτρα της Haenel, τελικώς δεν άλλαξε το αποτέλεσμα ενώ η γερμανική Ανεξάρτητη Αρχή Ανταγωνισμού έκρινε ότι, «ένας απαραίτητος επανυπολογισμός της τιμής προσφοράς από την Haenel έδειξε ότι η προσφορά της εταιρείας ήταν οικονομικά υποδεέστερη αυτής της Heckler & Koch». Πέραν των νομικών και δικαστικών παραμέτρων, η όλη ανατροπή έγινε στην άτυπη αντίληψη ότι η υιοθέτηση ενός σχεδίου ξένης εταιρείας (η C.G. Haenel GmbH εδρεύει στην Θουριγκία αλλά ανήκει στον Όμιλο Merkel, συμφερόντων της Caracal International των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων) έστω και με εμπλοκή εταιρείας με έδρα την Γερμανία, έπληττε την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και σε τελική ανάλυση κόστιζε περισσότερο στην εθνική οικονομία.

Στοιχεία για προγράμματα των ΕΑΣ: παράδοση πυρομαχικών 5,56 mm, απουσία εκσυγχρονισμού RM70, αναβάθμιση τυφεκίου G3

Tags

Related Articles

Back to top button
Close