Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Νέοι σιγαστήρες της Sig Sauer για τη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ

Το σιγαστήρα «MCX SURG System» της Sig Sauer, επέλεξε για χρήση με τις αραβίδες Μ-4 Α1, η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ. (USSOCOM). Κριτήριο επιλογής αναφέρεται ότι αποτέλεσε η ακρίβεια και η αξιοπιστία που παρέχει το συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο είναι κατασκευασμένο από προηγμένα υλικά.

Η σύμβαση έχει αξία $48 εκ. και οι ποσότητες που θα αποκτηθούν σταδιακά εντός της επόμενης 5ετίας, προορίζονται για τον εφοδιασμό των αραβίδων Μ-4 Α1 επεκτείνοντας σημαντικά τις επιχειρησιακές ικανότητες του προσωπικού στο πεδίο της μάχης.

Η Sig Sauer έχει καταφέρει να προσφέρει στην αγορά μια νέα κατηγορία σιγαστήρων, η οποία δεν μοιάζει καθόλου με αυτούς που ενδεχομένως έχουν οι περισσότεροι στο μυαλό τους, όπως τις βλέπουμε σε ταινίες η σε αντίστοιχα συστήματα παλαιότερης τεχνολογίας.

Και αυτό διότι ο σιγαστήρας «MCX SURG System» δεν διαθέτει την χαρακτηριστική κυλινδρική διατομή των κλασικών σιγαστήρων που προεξέχουν από το όπλο. Αυτό επιτρέπει τη μείωση του βάρους. Παράλληλα η βολίδα κατά την έξοδο της από τη κάννη, υφίσταται μικρότερες πιέσεις και θερμική καταπόνηση, επιτρέποντας μεγαλύτερη ακρίβεια και μειωμένο ηχητικό ίχνος.  

Η επιλογή του σιγαστήρα MCX SURG System, έγινε κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας κατά την οποία όλες οι υποψηφιότητες δοκιμάστηκαν σε σκληρές συνθήκες. Η πιο αυστηρή απαίτηση ήταν τα επίπεδα περιορισμού θορύβου που πρέπει να πετυχαίνει ο νέος σιγαστήρας, χωρίς όμως να υποβαθμίζει τα χαρακτηριστικά ακρίβειας του όπλου και την φονικότητα της βολίδας.

Παράγοντες που εξετάστηκαν επίσης ήταν οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται και οι δονήσεις στο όπλο κατά τη διάρκεια της βολής, οι οποίες επηρεάζουν σημαντικά την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του χρήστη.

Η προμήθεια του νέου σιγαστήρα εντάσσεται στο πρόγραμμα Suppressed Upper Receiver Groups (SURG) που ξεκίνησε το Πεντάγωνο το 2017. Στόχος η αναβάθμιση υφιστάμενου φορητού οπλισμού για παροχή «συνεχόμενων πυρών με καταστολή του ηχητικού ίχνους στο πεδίο της μάχης».

Η επιλογή της Sig Sauer με το MCX κρίθηκε ως η πλέον κατάλληλη υπερέχοντας του ανταγωνισμού. Νωρίτερα το 2018 η USSOCOM προμηθεύτηκε και πάλι από τον ίδιο κατασκευαστή αραβίδες Sig Sauer MCX Rattlers διαμετρήματος 5,56mm. Πρόκειται επί της ουσίας για αραβίδες βραχείας κάννης που εμπίπτουν στην κατηγορία των όπλων PDW (personal defense weapons) και θεωρούνται άριστη επιλογή για αγώνα εντός κατοικημένων περιοχών και για μάχη εντός κτηρίων CQB (close-quarter battle).

To ζήτημα των σιγαστήρων αποτελεί έναν τομέα πρωταρχικής επιχειρησιακής σημασίας που πρέπει να εξεταστεί σε νέα βάση από τις Ειδικές Δυνάμεις του ΕΣ καθώς προσφέρει κρίσιμα πλεονεκτήματα στο μαχητή, σε καταστάσεις όπου απαιτείται αθέατη εξουδετέρωση του αντιπάλου. Σήμερα μονάχα οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων (ETA, Z MAK, ΔΥΚ, 31 ΜΕΕΔ) διαθέτουν αραβίδες Μ4Α1 των 5,56mm και υποπολυβόλα MP-5SD των 9mm εφοδιασμένα με σιγαστήρες. Επιπλέον ο οπλισμός αυτός είναι διαθέσιμος σε συγκεκριμένες ποσότητες που δεν αρκούν για να εφοδιάσουν τον απαιτούμενο αριθμό του προσωπικού, που αναμένεται να εμπλακεί σε CQB σε περίοδο επιχειρήσεων.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close