Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Επαναστατικές διόπτρες-HUD για τον Αμερικανό τυφεκιοφόρο

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στην υιοθέτηση νέων διοπτρών Συστήματος Ολοκληρωμένης Επαυξήσεως Θέας (IVAS) για τους τυφεκιοφόρους προτίθεται να προχωρήσει ο Στρατός των ΗΠΑ, με τις οποίες οι επιβαίνοντες σε Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης θα έχουν δυνατότητα να έχουν πλήρη εικόνα και μοναδική αντίληψη καταστάσεως του εξωτερικού περιβάλλοντος.

Οι διόπτρες IVAS μπορούν να βοηθήσουν τους στρατιώτες να βλέπουν στο σκοτάδι, να ελέγχουν τι βρίσκεται πίσω από γωνίες αλλά θα μπορούν να προβάλλονται στους φακούς τους ψηφιακοί χάρτες και άλλες ενδείξεις, δηλαδή ικανότητα Διοικήσεως & Ελέγχου (C2). Η τροφοδότηση δεδομένων στις νέες διόπτρες προέρχεται από κάμερες ενσωματωμένες στο εξωτερικό των τεθωρακισμένων οχημάτων M2 Bradley ή Stryker που καλύπτουν όλες τις κατευθύνσεις, επιτρέποντας στο μεταφερόμενο προσωπικό να έχει καθαρή εικόνα έξω από αυτό. Τοιουτοτρόπως, κατά την λεπτή φάση της εξόδου από το όχημα, οι τυφεκιοφόροι θα έχουν πλήρη επίγνωση της καταστάσεως και των θέσεων του αντιπάλου.

Οι διόπτρες IVAS σχεδιάσθηκαν όπως τα HUD των μαχητικών αεροσκαφών, για την προβολή δηλαδή σε αυτές χαρτών, βίντεο και νυκτερινής εικόνος. Μπορεί τα δεδομένα αυτά να υπήρχαν διαθέσιμα μέχρι σήμερα μέσω άλλων συσκευών, οι διόπτρες IVAS όμως παρέχουν άμεση πρόσβαση σε αυτές αφού προβάλλονται απευθείας στο πεδίο θέας του στρατιώτη, χωρίς αυτός να μετακινήσει το βλέμμα του από τον στόχο, αφού δεν χρειάζεται πλέον να αναζητεί στις θήκες της εξαρτύσεως συσκευές προβολής.

Στο πεδίο θέας των διοπτρών IVAS μπορεί να προβληθεί εικόνα από θερμικές διόπτρες προσαρμοσμένες στο ατομικό όπλο. Στρέφοντας το όπλο σε κάποια γωνία, ο τυφεκιοφόρος θα έχει δυνατότητα να ελέγξει τι βρίσκεται πίσω από αυτήν, χωρίς να εκτεθεί ο ίδιος σε πιθανό εχθρικό πυρ. Εικόνα μπορεί να προέλθει ακόμη και από κάμερες Micro drone που υπερίπτανται του πεδίου της μάχης. 

Οι στρατιώτες που έχουν δοκιμάσει σε ασκήσεις τις νέες διόπτρες, αξιολογούν ως πολύ σημαντική την επίδρασή τους στον τρόπο που μάχονται. Ένας διμοιρίτης έχει την δυνατότητα μέσω αυτών να έχει αποτυπωμένη πλήρη εικόνα των θέσεων των ανδρών του εμπρός στα μάτια του. Η ανώτερη επίγνωση καταστάσεως, μειώνει τις φωνητικές επικοινωνίες μέσω ασυρμάτων, καθώς περιττεύει η ενημέρωση μέσω αυτών. Το αποτέλεσμα είναι “χειροπιαστό”.   

Σύμφωνα με υπηρεσιακή αναφορά του 2020 για την χρησιμοποίηση των διοπτρών IVAS σε ασκήσεις, οι στρατιώτες μπορούν πλέον να “εισέλθουν και να εκκαθαρίσουν έξι δωμάτια ως ομάδα σε πραγματικό κτίριο με στόχους και περιεχόμενο εικονικής πραγματικότητος Συνθετικού Περιβάλλοντος Εκπαιδεύσεως, χρησιμοποιώντας τυφέκια αεροσφαιρίσεως Μ4 και ιχνηλάτες. Μετά από κάθε εκτέλεση πειράματος, οι στρατιώτες ελάμβαναν στοιχεία για την απόδοσή τους, μεταξύ των οποίων τις βολές, τις επιτυχίες και τα πλήγματα που υπέστησαν. Οι στρατιώτες μπορούσαν να ξαναδούν μετά τις ενέργειές τους σαν avatar σε μια εικονική ανασκόπηση“. Αυτό σημαίνει ότι οι διόπτρες IVIS δεν είναι μόνο ένα σύστημα μάχης αλλά και εκπαιδευτικό εργαλείο.

Ειδικώς στο μηχανοκίνητο πεζικό και τους σκαπανείς που συνήθως επιβαίνουν σε τεθωρακισμένα οχήματα, τώρα οι στρατιώτες θα ξέρουν πριν αποβιβαστούν από αυτά που πηγαίνουν και που έχουν διαταχθεί να λάβουν θέση. Ο Στρατός των ΗΠΑ επισπεύδει τις διαδικασίες για τις διόπτρες IVAS και έχει αιτηθεί ήδη 1,1 δισ. $ για την προμήθεια 40.000 συλλογών. Το Κονγκρέσο όμως μείωσε κατά 230 εκατ. $ το αιτηθέν κονδύλιο για τον επόμενο αμυντικό προϋπολογισμό και ζήτησε μέχρι τις 15 Αυγούστου 2021 να έχει κατατεθεί από τον Στρατό μελέτη για την προμήθεια, το κόστος μονάδος και την παραγωγή των νέων διοπτρών.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close