Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΟΠΛΙΣΜΟΣ

Κατασχέθηκαν σε νηοψία 1000 ΑΚ-47 από το πλήρωμα του USS Jason Dunham

Rheinmetall Lynx

«Λαβράκι» έπιασε το πλήρωμα του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Jason Dunham (DDG 109) το οποίο περιπολεί στο Κόλπο του Άντεν ενταγμένο στη δύναμη του 5ου Στόλου των ΗΠΑ, με αποστολή την θαλάσσια επιτήρηση και παροχή ασφάλειας στη διεθνή ναυσιπλοΐα.

Όπως ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (US CENTCOM), ομάδα εκτέλεσης νηοψιών του αντιτορπιλικού επιβιβάστηκε στις 30 Αυγούστου για έλεγχο σε μικρό σκάφος. Το σκάφος το οποίο δεν έφερε διακριτικά ή σημαία για έλεγχο στοιχείων εντοπίστηκε να πλέει σε περιοχή υπό επιτήρηση και δεν ανταποκρίθηκε σε διαταγή να διακόψει την πορεία του. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε εντοπίστηκε μεγάλο φορτίο παράνομου οπλισμού το οποίο και κατασχέθηκε.

Κατά την μεταφορά του στο κατάστρωμα του αντιτορπιλικού καταμετρήθηκαν περισσότερα από 1000 τυφέκια ΑΚ-47 ενώ δεν μπόρεσε να καταστεί εφικτή η προέλευση ούτε ο τελικός προορισμός που είχε το συγκεκριμένο φορτίο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του 5ου Στόλου οι ναυτικές δυνάμεις των ΗΠΑ μαζί με συμμαχικά πλοία ενεργούν έρευνα για εντοπισμό παράνομης διακίνησης οπλισμού αλλά και άλλων παράνομων φορτίων στο Κόλπο του Άντεν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2015, έχουν προηγηθεί άλλα 4 περιστατικά όπου εντοπίστηκε διακίνηση ιδιαίτερα μεγάλου φορτίου παράνομου οπλισμού. Στο πρώτο περιστατικό, ο εντοπισμός έγινε από την φρεγάτα  HMAS Melbourne του Ναυτικού της Αυστραλίας στις 27 Σεπτεμβρίου 2015, το πλήρωμα της οποίας κατάσχεσε 75 κατευθυνόμενα αντιαρματικά βλήματα, και 4 εκτοξευτές με ανάλογο εξοπλισμό στήριξης και σκόπευσης.

Το δεύτερο σημαντικό περιστατικό σημειώθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2018 όταν HMAS Darwin του Ναυτικού της Αυστραλίας ακινητοποίησε λαθρεμπορικό πλοίο το οποίο μετέφερε σχεδόν 2.000 τυφέκια AK-47, 81 εκ τοξευτές RPG, 49 βαρέα πολυβόλα  KPM, 39 εφεδρικές κάννες και 20 όλμους των 60mm.

Το τρίτο περιστατικό αφορούσε τον εντοπισμό πλοίου και την κατάσχεση και πάλι σχεδόν 2000 τυφεκίων ΑΚ 47, 64 τυφεκίων ελεύθερου σκοπευτή Dragunov και 9 αντιαρματικά βλήματα από το γαλλικό Αντιτορπιλικό FS Provence στις 20, Μαρτίου 2016, ενώ το τέταρτο περιστατικό αφορούσε ποσότητα 1500 AK-47, 21 πολυβόλων των 0,50in  και 200 εκτοξευτών RPG που εντοπίστηκαν από το παράκτιο περιπολικό  USS Sirocco (PC 6) του USN.

Στα περιστατικά αυτά έπειτα από έρευνα και ανακρίσεις των πληρωμάτων των λαθρεμπορικών πλοίων, διαπιστώθηκε ότι τα φορτία προέρχονταν από το Ιράν με αποδέκτη τους αντάρτες Χούτι που μάχονται κυβερνητικά στρατεύματα στην Υεμένη.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close