Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εποχούμενο σύστημα περιφερόμενου πυρομαχικού Hero 120 για τους Αμερικανούς Πεζοναύτες

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Στις 17 Ιουνίου η αμερικανική Mistral Ltd ανέλαβε σύμβαση από το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ για το περιφερόμενο πυρομαχικό Hero 120, που προσέφερε από κοινού με την ισραηλινή κατασκευάστρια UVision Ltd. Αντικείμενο της συμβάσεως είναι η σχεδίαση, κατασκευή και δοκιμή του περιγραφόμενου Συστήματος Εποχούμενου Οργανικού Πυρός Ακριβείας (OPF-M) και η ολοκλήρωσή του επί οχημάτων LAV-M, JLTV και LRUSV των Πεζοναυτών. Την υλοποίηση της συμβάσεως θα αναλάβει η θυγατρική στις ΗΠΑ UVision USA, που θα δημιουργήσει σχετική γραμμή παραγωγής.

Το Hero 120 OPF-M, αναφέρεται ότι θα προσφέρει στους Αμερικανούς Πεζοναύτες ικανότητες Πληροφοριών Επιτηρήσεως Αναγνωρίσεως (ISR) καθώς και έμμεσου πυρός υψηλής ακριβείας. Ο κατασκευαστής θα προμηθεύσει και τον Εκτοξευτή Πολλαπλών Κανίστρων, που θα τροποποιηθεί ώστε να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του Σώματος, ολοκληρωμένος στα οχήματα των μονάδων πυρός.

Το Hero 120 θεωρείται όπλο με αντιαρματική ικανότητα, προσφέρεται δε με ποικιλία πολεμικών κεφαλών ενώ η υψηλή ακρίβεια πυρός που εξασφαλίζει, το καθιστά ιδανικό για επιχειρήσεις σε κατοικημένους τόπους, μηδενίζοντας τις παράπλευρες απώλειες.

O κατασκευαστής αποδίδει στο όπλο βάρος 12,5 κιλών, βάρος πολεμικής κεφαλής 4,5 κιλά, εμβέλεια (γραμμή θέας) 40 χλμ. και αυτονομία πτήσεως 60 λεπτών. Την κίνηση εξασφαλίζει ηλεκτροκινητήρας, που συνοδεύεται από μικρό ίχνος θορύβου. “Aδύνατο” σημείο των περιφερόμενων πυρομαχικών είναι η μικρή ταχύτητα που αναπτύσσουν, χαρακτηριστικό το οποίο αντισταθμίζεται από την κατάλληλη σε χρόνο και τόπο εκτόξευσή του, σε συνδυασμό με τον υπολογισμό της αυτονομίας πτήσεώς του.

Στην σχετική ανακοίνωση που προέβη η πρόεδρος της Mistral, εξέφρασε μεταξύ άλλων τις ευχαριστίες της στην Διεύθυνση Τεχνικής Υποστηρίξεως Μη Κανονικού Πολέμου (IWTSD) υπό τον Υφυπουργό Αμύνης αρμοδίου για Ειδικές Επιχειρήσεις/ Συρράξεως Χαμηλής Εντάσεως, για την καθοδήγηση και υποστήριξη της αναπτύξεως της εκδόσεως MLAM Hero 120-SF, που προορίζεται κατά τα φαινόμενα για τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων. Προφανώς από αυτή την έκδοση προέκυψε η έκδοση OPF-M του όπλου.

Περιφερόμενα πυρομαχικά σε σμήνωση αναζητούν οι Αμερικανοί Πεζοναύτες

Tags

Related Articles

Back to top button
Close