Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Παγιδευμένοι στη Β. Συρία περισσότεροι από 300 άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων ΗΠΑ και Βρετανίας

Άγνωστη παραμένει η τύχη των τμημάτων SOF που επιχειρούν στη Β. Συρία υπό τις διαταγές της Συμμαχικής Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων (Coalition Joint Special Operations Task Force) οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ωρα, περικυκλώθηκαν από στρατεύματα της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Άρον άρον φαίνεται ότι αναγκάστηκαν τελικά να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους αμερικανικές, βρετανικές και γαλλικές μονάδες Ειδικών Δυνάμεων στη Βόρεια Συρία, μετά την επίτευξη 5ήμερης κατάπαυσης πυρός κατά τις διαπραγματεύσεις του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πένς και του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδικότερα, τμήματα SOF των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας διατάχθηκαν να εκκενώσουν άμεσα μια κύρια Προκεχωρημένη Βάση Επιχειρήσεων (FOB) και να κατευθυνθούν οδικώς προς ένα αεροδρόμιο νότια της πόλης Κομπάνι. Λίγες ώρες αργότερα οι εγκαταστάσεις της FOB αναφέρεται ότι καταλήφθηκαν από ρωσικές δυνάμεις.

Επιπλέον, υπήρξαν πληροφορίες για τουλάχιστον 50 Βρετανούς στρατιώτες (ανάμεσά τους και άνδρες του 22ου Συντάγματος SAS) οι οποίοι είχαν παγιδευτεί μέσα στην πόλη του Κομπάνι, σε εγκαταστάσεις ενός εργοστασίου τσιμέντου, που χρησίμευε τους τελευταίους μήνες ως βάση εξορμήσεως για επιδρομές, εναντίον όσων δυνάμεων του ISIS είχαν απομείνει στην περιοχή.

Από την περασμένη Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, τουλάχιστον ένα μέρος των αποχωρούντων αμερικανικών δυνάμεων (αποτελούμενο από 50-100 άνδρες) είχε παγιδευτεί στον άξονα προέλασης των τουρκικών δυνάμεων κοντά στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας και στις θέσεις ρωσικών δυνάμεων που υποστηρίζουν τις φιλοκυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ. Οι  δυνάμεις αυτές κατέφθασαν σε μικρό χρόνο στις περιοχές που έλεγχαν μέχρι πρότινος οι Κούρδοι μαχητές του YPG, μεταξύ των οποίων η Ράκκα, η Μανμπίζ, το Κομπάνι και η Άγιν Ίσσα.

Σύμφωνα με δήλωση δυτικού αξιωματούχου που δούλευε σε στενή συνεργασία με τις συριακές αντικαθεστωτικές δυνάμεις του SDF, δύο παρατηρητήρια που βρίσκονται στο Κομπάνι και χρησιμοποιούσαν οι Ειδικές Δυνάμεις των ΗΠΑ, αποκόπηκαν από την προέλαση των τουρκικών δυνάμεων από τη μία πλευρά και την άφιξη συριακών κυβερνητικών δυνάμεων από τα δυτικά. Παράλληλα, αντιμετώπισαν πυρά πυροβολικού του Τουρκικού Στρατού αλλά και εν συνεχεία την πρόκληση της ασφαλούς εκκένωσης από οδικές αρτηρίες, καθώς διάφορα τμήματά τους έπεφταν πολύ γρήγορα στον έλεγχο εχθρικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι άνδρες αυτοί έπρεπε να βρουν τρόπο να περάσουν γύρω από τις συριακές και τουρκικές μονάδες μέσα σε αστικό περιβάλλον. «Ουσιαστικά πρόκειται για το τέλος της πιο επιτυχημένης διεθνούς αντιτρομοκρατικής επιχείρησης στην ιστορία, που λήγει με άδοξο τρόπο και με νικητές τη Τουρκία, τη Συρία και τη Ρωσία, οι οποίες όμως… δεν συμμετείχαν καν στην επιχείρηση», τόνισε ο δυτικός αξιωματούχος που διατήρησε το καθεστώς ανωνυμίας του.

Ο Βρετανός Στρατηγός Gerald ‘Gez’ Strickland που προέρχεται από τα φημισμένα επίλεκτα τμήματα των Gurkha του Βρετανικού Στρατού και σήμερα είναι υποδιοικητής των Συμμαχικών Δυνάμεων στην περιοχή, αναφέρεται ότι ζητήθηκε να είναι διαρκώς ενήμερος για την κατάσταση, όπως και το Πεντάγωνο των ΗΠΑ που επιχείρησε να πραγματοποιήσει μια αποστολή εκκένωσης των φιλίων δυνάμεων από το συριακό έδαφος με μεταγωγικά C-130 Hercules.

Φαίνεται όμως ότι η επιχείρηση αυτή ματαιώθηκε, εξαιτίας των μαχών που είχαν ξεσπάσει μεταξύ των κουρδικών δυνάμεων του YPG και των τουρκόφιλων δυνάμεων. Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε τα τελευταία 24ωρα ήταν η δήλωση ενός άλλου στρατιωτικού αξιωματούχου που τόνισε εμφατικά: «Σε κανέναν δε δόθηκε η δυνατότητα να φύγει από τη Συρία με λογικό και ισορροπημένο τρόπο».

Επιπλέον πρόβλημα ήταν και το τροχαίο υλικό που χρησιμοποιούν οι αμερικανικές δυνάμεις, το οποίο περιλαμβάνει δεκάδες θωρακισμένα τροχοφόρα οχήματα MRAP (που διαθέτουν προηγμένα τηλεπικοινωνιακά συστήματα) και τα οποία τελικά θα πρέπει να απομακρυνθούν από τη Συρία, αποκλειστικά με αερομεταφορά που είναι εφικτό να γίνει μονάχα από μεταγωγικά C-17 της Αμερικανικής Αεροπορίας.

Σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο άμεσος κίνδυνος να πέσουν στα χέρια ρωσικών δυνάμεων, γεγονός που θα απαιτήσει την προσβολή και καταστροφή τους από μαχητικά αεροσκάφη για την αποτροπή αυτού του ενδεχόμενου. Συνολικά περισσότεροι από 1.000 στρατιώτες διατάχθηκαν να αποχωρήσουν άμεσα από τη Βορειοανατολική Συρία, μετά την απόφαση του Προέδρου Τράμπ να διατάξει τη συνολική απόσυρση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στην περιοχή.

Θεωρείται μάλιστα βέβαιο ότι υπ’ αυτές τις προϋποθέσεις προκλήθηκε αναπόφευκτα χάος με αντικρουόμενες διαταγές που δόθηκαν σε μια χρονική φάση όπου οι συνθήκες μετώπου ήταν εξαιρετικά ρευστές και μεταβαλλόμενες από την ταχεία προέλαση των τουρκικών και συριακών δυνάμεων που υποστηρίζονται από τους Ρώσους.

Πρακτικά οι επίλεκτες δυνάμεις των ΗΠΑ βρέθηκαν μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες “αντιμέτωπες” με συριακά, ρωσικά και τουρκικά στρατεύματα που εκτελούσαν ταχεία προέλαση ανατρέποντας ολοκληρωτικά την υφιστάμενη τακτική κατάσταση στο έδαφος.  

Η περιοχή παραδόθηκε κυριολεκτικά στο χάος μετά την εισβολή τουρκικών δυνάμεων, σε συνδυασμό με την απόφαση του Λευκού Οίκου να διατάξει άμεση αποχώρηση. Η εκτίμηση που υπάρχει μετά από 72 και πλέον ώρες από την διαταγή αποχώρησης, είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος -τουλάχιστον- των αμερικανικών δυνάμεων, κατέφυγε σε μια προκεχωρημένη βάση σε ερημική περιοχή στον άξονα των συνόρων Συρίας – Ιορδανίας, με τελικό προορισμό το Ιράκ.

Όπως είναι φυσικό, μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει σταθεί εφικτό να επιβεβαιωθούν περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την αποχώρηση των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων καθώς στην παρούσα φάση πρόκειται για μια κατάσταση που βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο της κατάπαυσης πυρός των 120 ωρών που συμφωνήθηκε μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας, η οποία λήγει σήμερα στις 22.00 ώρα Ελλάδας. Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στην συνάντηση που θα έχει ο Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μάρκ Έσπερ, μετά τις συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, τόνισε κατηγορηματικά ότι περιμένει από την Άγκυρα την πλήρη τήρηση των όρων κατάπαυσης του πυρός που «εξασφαλίζει την ασφάλεια όλων όσων βρίσκονται στη ζώνη εντός συριακού εδάφους που ελέγχει ο Τουρκικός Στρατός, συμπεριλαμβανομένων και των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων».

Επιπλέον, ο Έσπερ υπενθύμισε στον Τούρκο ομόλογό του ότι παραμένει υποχρέωση της Τουρκίας η διατήρηση ελέγχου των κρατουμένων μαχητών του ISIS, ενώ κυρίαρχη προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού που αποχωρεί από την περιοχή.  

Λίγο μετά έγινε και η δήλωση του Μάικ Πομπέο, που δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επέμβουν στρατιωτικά οι ΗΠΑ, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ. Όταν ρωτήθηκε σε ποια περίπτωση θα συμβεί αυτό, απέφυγε να απαντήσει. Οι δηλώσεις αυτές αφήνουν σαφές υπονοούμενο προς την Άγκυρα να μην επαναλάβει το λάθος να προσβάλει με πυρά θέσεις αμερικανικών μονάδων, ενώ όπως έγινε γνωστό τα μέσα αναγνώρισης και επιτήρησης θα συνεχίσουν να εκτελούν αναγνωριστικές πτήσεις στην ευρύτερη περιοχή, προκειμένου να παρακολουθούν στενά την τήρηση της κατάπαυσης πυρός στη Βορειοανατολική Συρία.

Tags

Related Articles

Back to top button
Close