Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Οι Πεζοναύτες των ΗΠΑ θα αποκτήσουν ικανότητα «Deep Strike» με τα νέα αμφίβια ACV – Στην Ελλάδα αναμένουμε..

Το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ με την επικείμενη είσοδο σε υπηρεσία του νέου Αμφίβιου Οχήματος Μάχης (ACV) σχεδιάζει να αποκτήσει αυξημένες επιθετικές ικανότητες «βαθιάς κρούσης». Στόχος είναι η διεξαγωγή επιχειρήσεων που θα ξεκινάνε από το πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων πέρα από τον ορίζοντα, θα περνάνε από την ακτή απόβασης και θα καταλήγουν σε μεγάλο βάθος μέσα στο εχθρικό έδαφος.

Οι σχετικές πληροφορίες εμφανίζονται για πρώτη φορά εν όψει της εισόδου σε υπηρεσία του ACV το 2021 και φιλοδοξεί να μεταβάλει τη στρατηγική διεξαγωγής αμφιβίων επιχειρήσεων με νέες τακτικές. Όλα δείχνουν ότι η μορφή των αμφιβίων επιχειρήσεων –τουλάχιστον όπως τις γνωρίζαμε μέχρι σήμερα– θα αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό επεκτείνοντας την εμβέλεια δράσης των Πεζοναυτών πολύ πέρα από αυτή που επιτυγχάνεται μέχρι σήμερα με τα γνωστά αμφίβια τεθωρακισμένα AAV-7A1.

Νέο δόγμα Πεζοναυτών Ναυτικού

H νέα μορφή των Εκστρατευτικών Μονάδων Πεζοναυτών (MEU) θα ευθυγραμμιστεί με την αναθεωρημένη επιθετική στρατηγική του Σώματος Πεζοναυτών (USMC) και του Ναυτικού των ΗΠΑ (USN) η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει την απαίτηση για αυξημένη διείσδυση φίλιων δυνάμεων σε εχθρικό έδαφος από χερσαίες δυνάμεις αμφιβίων επιχειρήσεων αμέσως αφότου καταφέρουν να καταλάβουν την ακτή απόβασης.

Το παραπάνω δόγμα για όσους γνωρίζουν τις προκλήσεις που ενέχουν οι αμφίβιες επιχειρήσεις ίσως να ακούγεται υπερβολικά φιλόδοξο αλλά όπως όλα δείχνουν θα γίνει πραγματικότητα έπειτα από τον σοβαρό προβληματισμό που έχουν εκφράσει ανώτατοι επιτελείς των Πεζοναυτών και του Ναυτικού των ΗΠΑ.

Οι επισημάνσεις αφορούν την παρούσα ικανότητα διεξαγωγής αμφιβίων επιχειρήσεων, η οποία χαρακτηρίζεται ως ανεπαρκής ώστε να καλύψει τις σημερινές απαιτήσεις των Διοικητών Θεάτρων Επιχειρήσεων. Ως βασικό μέρος της λύσης στο πρόβλημα, προκρίνεται η απόκτηση του νέου αμφίβιου τεθωρακισμένου.

Τα χαρακτηριστικά του ACV

Το ACV ειναι σχεδιασμένο για αμφίβιες αλλά και χερσαίες επιχειρήσεις μακράς εμβέλειας με αυτονομία της τάξεως των 365 μιλίων ενώ μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητα 6 κόμβων στο νερό προκειμένου να διανύσει αποστάσεις στη θάλασσα μεγαλύτερες των 13 μιλίων ως την ακτή απόβασης. Από εκεί μπορεί να συνεχίσει στη ξηρά να κινείται με ταχύτητες 75 χ.ά.ώ.!

Οι επιδόσεις ταχύτητας και εμβέλειας στη ξηρά επιτυχγάνονται χάρη στην επιλογή διαμόρφωσης τροχοφόρου 8×8, που επιπλέον προσφέρουν μεγαλύτερη ευελιξία. Η επιλογή αυτή επιτρέπει επίσης τη διαμόρφωση του σκάφους σε σχήμα V, που προσφέρει σύμφωνα με τους σχεδιαστές της BAE Systems μεγαλύτερη επιβιωσημότητα και ταχύτητα. Παρόλα αυτά, οι επιδόσεις του ACV στο νερό δεν φαίνεται να “εμπνέουν” ιδιαίτερα, συγκεντρώνοντας τα πυρά επικριτών που το κατηγορούν ότι ουσιαστικά δεν προσφέρει κάτι περισσότερο από τα σημερινά AAV-7A1. 

Ο αντικαταστάτης του AAV-7A1 θα ζυγίζει 30 τόννους και θα είναι εξοπλισμένος με τηλεχειριζόμενο πυργίσκο που θα φέρει οπλισμό ένα πολυβόλο των 12,7 mm ή εναλλακτικά ένα πυροβόλο των 30 mm, εφόσον το Σώμα Πεζοναυτών απαιτήσει κάτι τέτοιο.

Για να πετύχει τις επιδόσεις που απαιτούνται, ο κινητήρας του ACV θα είναι ισχύος 700 ίππων (μια βελτίωση σε σχέση με τον κινητήρα 400 ίππων του AAV-7A1) ενώ το σύστημα τηλεπικοινωνιών θα περιλαμβάνει και παρεμβολείς Η/Μ ενώ ο εξοπλισμός θα είναι βελτιστοποιημένος για συμβατότητα με μαχητικά 5ης γενιάς, με στόχο την ταχεία και ακριβή παροχή Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (CAS).

Εγγύς Αεροπορική υποστήριξη 5ης γενιάς

Το νέο δόγμα μάχης των Πεζοναυτών θα περιλαμβάνει «δικτυακές επιθέσεις» με C4ISR όπου τα ACV θα προωθούνται αυτόνομα σε πιο απλωμένους σχηματισμούς μάχης και μέσω της συνεργασίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) θα εντοπίζουν στόχους που θα διαβιβάζουν δικτυακά σε μαχητικά F-35B STOVL προκειμένου να τους προσβάλουν από αέρος με ταχύτητα και υψηλή ακρίβεια.

Το παραπάνω σχήμα περιγράφεται και ως Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη 5ης γενιάς (5th-Generation air support) με στόχο την αύξηση της επιβιωσημότητας τω φίλιων δυνάμεων και τη βελτιωμένη φονικότητα στο πεδίο της μάχης. Τα νέα ACV θα εξορμούν από τα Πλοία Αμφίβιων Επιχειρήσεων LHA και πλωτές δεξαμενές LPD. Η νέα κλάση πλοίων LHA “America” θα επιτρέψει αυξημένες ικανότητες αμφίβιων επιχειρήσεων για τους Πεζοναύτες των ΗΠΑ μεταφέροντας αμφίβια τεθωρακισμένα ACV και μαχητικά F-35B STOVL.

Ολόκληρο το στρατηγικό concept αναμένεται να επικεντρωθεί περισσότερο στις μεγάλες πλωτές βάσεις εξόρμησης (LHA/LPD) που θα προστατεύουν μικρότερα σκάφη πολλαπλών αποστολών σε προωθημένες θέσεις. Τα πλοία αμφίβιων επιχειρήσεων σε ρόλο πλωτών βάσεων θα λειτουργούν σε ασφαλή ύδατα ως σημεία φιλοξενίας  – εξόρμησης – λογιστικής υποστήριξης – νοσηλείας για δυνάμεις ελιγμού.

Η επικέντρωση σε ισχύ πυρός και επιβιωσημότητα είναι πρωταρχικής σημασίας στο νέο «διεσπαρμένο» δόγμα αμφίβιας στρατηγικής των Πεζοναυτών των ΗΠΑ ακόμη και σε δύσκολα σενάρια μετωπικής σύγκρουσης απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους χωρίς δυνάμεις υποστήριξης. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι Πεζοναύτες των MEU θα βασιστούν σε ισχυρή αεροπορική υποστήριξη και «δικτυακή» αναγνώριση πεδίου μάχης με έλεγχο και διοίκηση από τα πλοία

Κίνδυνος για έλλειψη ρεαλισμού..

Το δόγμα αυτό βεβαίως μένει να δοκιμαστεί στην πράξη αν και φαίνεται να αγνοεί διδάγματα του παρελθόντος. Και αυτό διότι παρά την αεροπορική υπεροχή τόσο στην Ευρώπη και στον  Ειρηνικό στον Β ΠΠ – όσο και αργότερα στον Πόλεμο της Κορέας μέχρι και τις σύγχρονες συρράξεις μαζικής κλίμακας (Ιράκ το 91 και το 2003) -αποδείχτηκε ότι απέναντι σε ισχυρούς αντιπάλους, απαιτείται επί τόπου ισχύς πυρός από τις χερσαίες δυνάμεις Πεζοναυτών.

Σε πλήθος περιπτώσεων οι μονάδες ελιγμού αποδείχτηκαν εξαιρετικά ευάλωτες όταν συνάντησαν οργανωμένη αντίσταση – όχι μόνο από μάχιμα τμήματα αλλά και από ανταρτικές ομάδες με βαρύ οπλισμό. Ακόμη χειρότερα οι Πεζοναύτες υπέστησαν οδυνηρές απώλειες όταν σε αυτές τις συνθήκες, τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν δέχτηκαν πυρά, με τα αποτελέσματα να είναι πολλές φορές δραματικά καθώς δεν διέθεταν επαρκή θωράκιση και ισχύ πυρός.

Μέχρι σήμερα δεν διευκρινίζεται κατά πόσον το ACV θα διαθέτει επαρκέστερη προστασία για το μεταφερόμενο προσωπικό συγκριτικά με το AAV-7A1 καθώς πέραν της ευελιξίας, τη διαφορά είναι δεδομένο ότι κάνει το επίπεδο θωράκισης..

Και οι συγκρίσεις με την ελληνική πραγματικότητα…

Σε κάθε περίπτωση επιβεβαιώνεται ότι η διαχρονική έλλειψη εξειδικευμένων μέσων από τους Έλληνες Πεζοναύτες, καθιστούν ευάλωτα τα τμήματα σε ενδεχόμενη επιχείρηση αμφίβιας αποβατικής ενέργειας σε εχθρική ακτή. Κάτι που με τη σειρά του περιορίζει τελικά την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Βεβαίως οι ανάγκες των Ελλήνων Πεζοναυτών είναι σημαντικά διαφοροποιημένες από το δόγμα εκστρατευτικών μονάδων Πεζοναυτών των ΗΠΑ τόσο με τη σημερινή μορφή του όσο και με τη μορφή που θα λάβει στο εγγύς μέλλον.

Οι λόγοι μπορούν να αναζητηθούν στην επικέντρωση της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών σε συγκεκριμένο θέατρο επιχειρήσεων με δεδομένα χαρακτηριστικά. Από την άλλη μεριά όμως δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε ότι οι ανάγκες είναι παρόμοιες σε ότι αφορά την απαίτηση αμφίβιας μεταφοράς με τεθωρακισμένα, η ισχύ πυρός επί της ακτής από τα ίδια τα τμήματα απόβασης αλλά και για Εγγύς Αεροπορική Υποστήριξη.

Σε ότι αφορά την προοπτική απόκτησης AAV-7A1 από τα αποθέματα του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ, οι επαφές που έγιναν τον Ιανουάριο μέσω της στενής συνεργασίας Ελλήνων και Αμερικανών Πεζοναυτών της 22 MEU στο πλαίσιο της ΤΑΜΣ «ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ 19» στα Γλαφυρά Βόλου ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές.

«Semper Fi» – Η 22 MEU και Apache του Στρατού των ΗΠΑ ασκούνται μαζί με Έλληνες Πεζοναύτες

Οι Έλληνες Πεζοναύτες είχαν την ευκαιρία για μια αρχική εξοικείωση με τα AAV-7A1, τα οποία (παρά την ηλικία τους) είναι εκσυγχρονισμένα και διατηρούν επαρκείς ικανότητες που θα καλύψουν σε πολύ μεγάλο βαθμό, το υφιστάμενο επιχειρησιακό έλλειμμα από την απουσία ενός αμφιβίου τεθωρακισμένου. Μένει να δούμε κατά πόσον οι προθέσεις από πλευράς ΓΕΣ και οι διατυπώσεις περί ενεργού υποστήριξης από τις ΗΠΑ θα αποφέρουν πρακτικά αποτελέσματα στο συγκεκριμένο τομέα, αμέσως μόλις καταστούν διαθέσιμες οι πρώτες παρτίδες από AAV-7A1 που θα αντικατασταθούν από ACV μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Παρουσίαση αμφιβίων τεθωρακισμένων AAV7A1 των ΗΠΑ στο Βόλο

Tags

Related Articles

Back to top button
Close