Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου είναι γεγονός!

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Εγκρίθηκε από το ΚΥΣΕΑ η αναδιοργάνωση των Ειδικών Δυνάμεων, κατόπιν εισηγήσεως του ΥΕΘΑ Ν. Παναγιωτόπουλου, η οποία σχεδιάσθηκε από το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με τα τρία Γενικά Επιτελεία, περιστρεφόμενη γύρω από την συγκρότηση της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου που θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ.

Η ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ είναι μία αυτόνομη Διοίκηση με διοικητή αντιστράτηγο, η οποία θα ασκεί την διοικητική διοίκηση στις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς. Πρώτος διοικητής έχει ορισθεί ο Αντιστράτηγος Γεώργιος Τσιτσικώστας.

Τοποθέτηση πρώτου διοικητού της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου

Οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων υπάγονται στην Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) με διοικητή υποστράτηγο και αποτελούνται από το ΕΤΑ, έξι Μοίρες Αμφιβίων Καταδρομών, δύο Επιχειρησιακές Ομάδες της ΔΥΚ και την Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων. Η τελευταία πρόκειται να συγκροτηθεί το επόμενο διάστημα με έδρα τα Μέγαρα και θα έχει διοικητή αντισυνταγματάρχη ή ταγματάρχη της Αεροπορίας Στρατού. Περιλαμβάνονται επίσης μονάδες Διοικητικής Μέριμνας και Υποστηρίξεως.

Οι Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς υπάγονται στην Ι Μεραρχία Πεζικού με διοικητή υποστράτηγο. Πρόκειται για την 1η Ταξιαρχία Καταδρομέων – Αλεξιπτωτιστών, την 32α Ταξιαρχία Πεζοναυτών και το 865 Τάγμα Εναερίου Εφοδιασμού.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας της ΔΕΠ, η 13 Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων θα καταργηθεί αντικαθιστάμενη από την ΔΔΕΕ που από πλευράς υποδομών θα είναι αναβαθμισμένη σε Στρατηγείο μεραρχίας. Επιπλέον, γίνονται άλλα έργα και δημιουργία υποδομών, όπως η επέκταση λιμενικών εγκαταστάσεων στο Κέντρο Εκπαιδεύσεως Ειδικών Δυνάμεων (ΚΕΕΔ) από όπου θα μπορούν να επιχειρούν και να συντηρηθούν πλωτά μέσα Ειδικών Επιχειρήσεων. Εκεί πρόκειται να μετεγκατασταθεί και Λόχος Τεχνικού (ο σημερινός 13 Λόχος Τεχνικού της 13 ΔΕΕ) που υποστηρίζει την συντήρηση και επισκευή των πλωτών μέσων.

Επιπλέον, σε κάποιο βάθος χρόνου, η ΔΔΕΕ/ΓΕΕΘΑ θα μετεξελιχθεί ουσιαστικώς σε Στρατηγείο Ειδικών Επιχειρήσεων, ανάλογο του Στρατηγείου Ειδικών Επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ (NSHQ).

Σε πρώτη φάση το οικοδόμημα της ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠ θα υποστηριχθεί από τον προϋπολογισμό των τριών Γενικών Επιτελείων που αφορά τις Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων και τις Ειδικές Δυνάμεις. Στο μέλλον όμως αναμένεται να μεταβληθεί η κατάσταση και να καθιερωθεί ξεχωριστός προϋπολογισμός από το ΓΕΕΘΑ.

 

Το έμβλημα της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου και «ΒΗΜΑ ΠΡΟΣΘΕΣ»

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close