Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ισραηλινή εύκαμπτη πολυφασματική συλλογή αποκρύψεως/ παραλλαγής στις Ελληνικές Ειδικές Δυνάμεις

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ένα νέο εξελιγμένο είδος ατομικής συλλογής αποκρύψεως/ παραλλαγής ισραηλινής προελεύσεως, έχουν αποκτήσει οι ελληνικές Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων τελευταία. Πρόκειται για την λεγομένη “Συλλογή 300” (Κit 300) σε υπηρεσία με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) που προορίζεται για τον πεζό μαχητή.

Η Συλλογή επιδείχθηκε στα στατικά εκθέματα κατά την DV-DAY της ασκήσεως ΩΡΙΩΝ 21 στις 3 Ιουνίου και μπορούσε να περάσει απαρατήρητη επειδή ήταν απλωμένη σε τράπεζα και επάνω είχαν τοποθετηθεί εκθέματα. Η Συλλογή 300 αναπτύχθηκε εδώ και μερικά χρόνια από την ισραηλινή εταιρεία Polaris Solutions.

Πρόκειται για εύκαμπτα τρισδιάστατα πολυφασματικά φύλλα παραλλαγής που υποβαθμίζουν το θερμικό/υπέρυθρο ίχνος. Τα φύλλα είναι κατασκευασμένα από ειδικά εξαιρετικά ισχυρά μικροϋφάσματα, αναμεμειγμένα με πολυμερή και μεταλλικά υλικά, που προσφέρουν μηχανική αντοχή, επιτρέποντας την χρήση της Συλλογής ακόμη και ως φορείο μεταφοράς τραυματία!

Οι επιφάνειες είναι βαμμένες με αποχρώσεις που ταιριάζουν σε κάθε περιβάλλον αναλόγως των απαιτήσεων του χρήστη. Κάθε φύλλο μπορεί να διαμορφωθεί σε οποιοδήποτε σχήμα ώστε να προσομοιάζει με πετρώδη επιφάνεια και πολλά ενωμένα μεταξύ τους είναι δυνατό να δημιουργήσουν μία κρύπτη – παρατηρητήριο κάτω από τα οποία μπορεί να καλυφθεί μια μικρή περίπολος αναγνωρίσεως. Ο συνδυασμός της Συλλογής με στοιχεία τοπικής βλαστήσεως και χώμα, προσδίδει μια άκρως αληθοφανή πετρώδη επιφάνεια που παραπλανά εύκολα το μάτι. Το σημαντικό όμως είναι ότι επιτυγχάνεται απόκρυψη και στο υπέρυθρο φάσμα.

Οι επιφάνειες της Συλλογής είναι διπλής όψεως, με διαφορετικές αποχρώσεις ώστε να ταιριάζουν καλύτερα στις απαιτήσεις του χρήστη. Με αυτό τον τρόπο, η Συλλογή διακρίνεται από μεγαλύτερη ευελιξία χρήσεως. Τέλος, καθώς το ύφασμα έχει αδιάβροχες ιδιότητες, μπορεί να προσφέρει προστασία και από την βροχή, χωρίς να βαραίνει από την απορρόφηση ύδατος.

(ΣΔΒ @ 2019)

Με το Kit 300, κάθε στρατιώτες μπορεί να μεταφέρει ατομική συλλογή αποκρύψεως για ημέρα και νύκτα, με αμελητέο βάρος, ενώ το υλικό χρησιμοποιείται και ως πρόχειρο αδιάβροχο κάλυμμα.

Η Συλλογή 300 αποκτήθηκε μέσω των συνεργασιών που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων Ελλάδος και Ισραήλ.

ΔΕΠ: Προσδοκίες και περιορισμοί των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων

Tags

Related Articles

Back to top button
Close