Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εκπαίδευση ΕΤΑ, ΔΥΚ και 31 ΜΕΕΔ στον εξομοιωτή ελευθέρας πτώσεως της Αιγύπτου

Μεταξύ 3-13 Φεβρουαρίου, αποστολή αποτελούμενη από προσωπικό της Διακλαδικής Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ (ΓΕΕΘΑ/ΔΔΕΕ) εκπαιδεύτηκε στον εξομοιωτή ελεύθερης πτώσης (αεροσήραγγα) των Ειδικών Δυνάμεων του Αιγυπτιακού Στρατού. Επρόκειτο συγκεκριμένα για προσωπικό του ΕΤΑ, της ΔΥΚ και της 31 ΜΕΕΔ. 

Η αξιοποίηση του εξομοιωτή έδωσε την δυνατότητα στο προσωπικό των Ελληνικών Ειδικών Δυνάμεων να αποκομίσει εμπειρία αντίστοιχη με εκείνη της εκτέλεσης πραγματικών αλμάτων από ελικόπτερο ή αεροσκάφος, με εκτέλεση μεγάλου αριθμού αλμάτων «εξομοίωσης» μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, σε ασφαλές περιβάλλον και ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, εξοικονομώντας ταυτόχρονα χρόνο και πολύτιμους πόρους.

Η εν λόγω εκπαίδευση, η οποία διεξήχθη στο πλαίσιο του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για το τρέχον έτος, έχει σκοπό την αναβάθμιση του επιπέδου συνεργασίας και διαλειτουργικότητας μεταξύ των συμμετεχόντων. Την δραστηριότητα συντόνισε το ΓΕΕΘΑ και σχεδίασε η ΔΔΕΕ, αποσκοπώντας στην αναβάθμιση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων και της ανταλλαγής εμπειριών των Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας με φίλες και σύμμαχες χώρες και ειδικά με την Αίγυπτο.

Σε συνέχεια της διεξαγωγής διακλαδικών ασκήσεων με την επωνυμία «ΜΕΔΟΥΣΑ», ασκήσεων PASSEX (Passing Exercises) του Πολεμικού Ναυτικού, αμοιβαίων επισκέψεων πολεμικών πλοίων σε λιμένες των δύο χωρών και έτερων συνεκπαιδεύσεων, η ανωτέρω εκπαίδευση επιβεβαιώνει το άριστο επίπεδο συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας και της Αιγύπτου και συμβάλλει και αυτή στην εδραίωση κλίματος ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι ανάλογη εκπαιδευτική εγκατάσταση σχεδιάζει να δημιουργήσει και το Γενικό Επιτελείο Στρατού.

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close