Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Η “αναγέννηση” των C-27J: πώς από 8 έγιναν 7 και προτείνεται να γίνουν 9…

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Ενώ η Πολεμική Αεροπορία αναμένει την παράδοση ενός ακόμη συντηρημένου C-130 από την ΕΑΒ, η 354 Μοίρα Τακτικών Μεταφορών, ανεξαρτήτως της ΕΑΒ, προσπαθεί να ανεβάσει τον δείκτη διαθεσιμότητος των C-27J Spartan. Στην συνάντησή του με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους στις 22 Δεκεμβρίου, ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας είπε ότι έχει ζητήσει πρώτα την παράδοση του αεροπλάνου και μετά θα γίνει η πληρωμή της εταιρείας. Πρόκειται για το C-130B (“948”) με το οποίο η 356 ΜΤΜ θα έχει επιχειρησιακά διαθέσιμα 3 αεροπλάνα, που θα προστεθούν στα 3 επιχειρησιακά διαθέσιμα C-27J.

Η πρόοδος στην 354 ΜΤΜ οφείλεται στην υλοποίηση της συμβάσεως Εν Συνεχεία Υποστήριξης (FOS) κόστους 55.723.670 € τετραετούς διαρκείας, που υπεγράφη πριν ενάμιση χρόνο με την Leonardo SpA, στις 7 Ιουλίου 2022. Όπως έχει γράψει ο ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ, οι εργασίες επαναφοράς των αεροπλάνων σε ενέργεια, εκτελούνται με βραδύ ρυθμό λόγω της μακράς καθηλώσεώς τους στο έδαφος που συνεπάγεται εκτενείς εργασίες και του περιορισμένου αριθμητικώς τεχνικού προσωπικού.

Στο μεταξύ, η 354 ΜΤΜ επιδιώκει να καλύψει το “χαμένο έδαφος” ως προς την επιχειρησιακή εκμετάλλευση του τύπου. Στο πλαίσιο αυτό, η Πολεμική Αεροπορία, όπως και τα περασμένα έτη, συμμετείχε με τρεις αξιωματικούς παρατηρητές στην άσκηση EUROPEAN SPARTAN 2023 που διεξήχθη μεταξύ 2-12 Οκτωβρίου στην Ρουμανία. Συνολικώς συμμετείχαν τρία αεροπλάνα και προσωπικό περίπου 150 στελεχών. Πρόκειται για ετήσια άσκηση που καθιερώθηκε το 2015 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (EDA) ειδικώς για πέντε κράτη – μέλη της Ευρώπης (Βουλγαρία, Ιταλία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία) που χρησιμοποιούν το C-27J, με σκοπό την ανάπτυξη κοινών δράσεων ώστε να επιτευχθεί υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας και μοντέλα επιχειρήσεων και συντηρήσεως του τύπου με καλή σχέση κόστους προς απόδοση.

Καθώς τώρα ουσιαστικώς ξεκινάει η προσπάθεια ομαλής επιχειρησιακής εκμεταλλεύσεως του C-27J Spartan από την Πολεμική Αεροπορία, στόχος είναι η ένταξη της χώρας στην ανωτέρω “λέσχη” χρηστών του αεροπλάνου. Αυτό δεν μπορούσε να γίνει εκ των πραγμάτων, επειδή η συμμετοχή συνεπάγεται κάποιες υποχρεώσεις των μελών και η Ελλάδα δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, λόγω χαμηλού δείκτου επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των αεροπλάνων. Η ειρωνία είναι ότι η Ελλάδα ήταν ο πρώτος ξένος χρήστης που έθεσε παραγγελία για το C-27J το 2003 αλλά, αφού πρώτα περιέκοψε την σύμβαση 12 αεροπλάνων (κόστους 297 εκατ. €) και αντιμετώπισε τις “παιδικές ασθένειες” του τύπου, επί 20ετία άφησε τα 8 αεροπλάνα που παρέλαβε χωρίς υποστήριξη κι απαξιώθηκαν. Έτσι, σήμερα έχει την μικρότερη εμπειρία επιχειρησιακής εκμεταλλεύσεως του τύπου. Πλέον, φιλοδοξία του ΓΕΑ είναι η πραγματοποίηση της EUROPEAN SPARTAN στην Ελλάδα το 2025, έτος κατά το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι επιχειρησιακά 5 αεροπλάνα της 354 ΜΤΜ. 

Στην άσκηση στην Ρουμανία, οι Έλληνες παρατηρητές αποκόμισαν πολύτιμη εμπειρία από κάθε άποψη, αφού με τους ξένους συναδέλφους ενημερώθηκαν για κάθε θέμα και πτυχή ενδιαφέροντος. Έτσι, η Πολεμική Αεροπορία μπορεί, αφενός να οργανώσει πληρέστερα την είσοδο των C-27J στις επιχειρήσεις, αφετέρου να χαράξει με μεγαλύτερη σαφήνεια το “μονοπάτι” που θα ακολουθήσει πλέον στην σχέση της με την Leonardo SpA.

Ήδη η εταιρεία βρίσκεται σε επαφές με το ΓΕΑ στο πλαίσιο υλοποιήσεως της τρέχουσας συμβάσεως FOS, με προοπτική αναθεωρήσεώς της ώστε να επεκταθεί χρονικώς και να αναβαθμιστούν τα αεροπλάνα, λόγω των εξελίξεων που στο μεταξύ έλαβαν χώρα το διάστημα απραξίας στην Ελλάδα. Η ιταλική εταιρεία προτείνει την επέκταση της συμβάσεως FOS, πρόγραμμα αναβαθμίσεως των αεροπλάνων και την ενίσχυση του ελληνικού δυναμικού με δύο επιπλέον αεροπλάνα νέας κατασκευής, στο πλαίσιο ενός ολιστικού “πακέτου” για την “αναγέννηση” του C-27J σε ελληνική υπηρεσία.

Το πρόγραμμα αναβαθμίσεως αφορά εργασίες που θα φέρουν τα αεροπλάνα στην έκδοση Upgrade 2A+ ενώ η Leonardo SpA ήδη σχεδιάζει μελλοντικώς την έκδοση Upgrade 3. Οι παρεμβάσεις αφορούν αλλαγές στo σύστημα ηλεκτρονικών, τις επικοινωνίες, νέο Σύστημα Ελέγχου Πτήσεως (FMS) κ.λπ. ενώ προσφέρεται εγκατάσταση ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος αυτοπροστασίας. Η εταιρεία έχει ενημερώσει για τις δυνατότητες τροποποιήσεως του αεροπλάνου με συλλογές αερομεταφοράς ασθενών (MEDEVAC), Πληροφοριών Επιτηρήσεως Αναγνωρίσεως (ISR) ή αεροπυροσβέσεως (MAFFS) με την πρώτη να θεωρείται δεδομένο ότι ενδιαφέρει την Πολεμική Αεροπορία.

Στις βελτιώσεις περιλαμβάνεται επίσης δομική ενίσχυση του δαπέδου του διαμερίσματος φορτίου. Αυτή η παρέμβαση αναφέρεται ότι θα επιτρέψει αύξηση του μεταφερόμενου φορτίου κατά έναν τόννο.

Η πρόταση συμβάσεως FOS, υπόσχεται εγγυημένο υψηλό ποσοστό επιχειρησιακής διαθεσιμότητος και κάλυψη του συνόλου των αεροπλάνων. Η σύμβαση FOS που ανατέθηκε πέρισυ, καλύπτει μόνο 7 αεροπλάνα, καθώς ένα έχει χρησιμοποιηθεί για προσπορισμό ανταλλακτικών – υλικών σε τέτοιον βαθμό, που η επαναφορά του σε ενέργεια κρίνεται πλέον ασύμφορη. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση της Leonardo SpA προς την Πολεμική Αεροπορία για πώληση δύο αεροπλάνων νέας κατασκευής, με σκοπό την κάλυψη του κενού από το όγδοο αεροπλάνο της 354 ΜΤΜ που θεωρείται πλέον άχρηστο. Τα δύο αεροπλάνα βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής και αφορούν σύμβαση της Νιγηρίας η οποία όμως ακυρώθηκε, με αποτέλεσμα η εταιρεία να αναζητεί πελάτη προς πώληση. Εφόσον μία τέτοια πρόταση γίνει δεκτή, τα ελληνικά C-27J θα αυξηθούν σε 9 αεροπλάνα και θα επιβάλει την μεγαλύτερη δυνατή ομογενοποίηση του δυναμικού της 354 ΜΤΜ.

Αποφάσεις ΣΑΓΕ για AW139, ΤΟΜΑ, SPIKE SR, Loitering Munition

 

 

Tags

Related Articles

Back to top button
Close