Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Σύντομα βελτίωση της διαθεσιμότητας των C-27J Spartan

Rheinmetall Lynx

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Μέχρι το τέλος του χρόνου, αναμένεται να έχει βελτιωθεί πολύ η κατάσταση διαθεσιμότητος των αεροσκαφών τακτικών μεταφορών C-27J Spartan της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τον Α/ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Θεμιστοκλή Μπουρολιά.

Στις 7 Ιουλίου, μεταξύ ΓΔΑΕΕ και της ιταλικής Leonardo SpA, υπεγράφη η Σύμβαση υπ’ αριθ. 010Γ/22, για την Εν Συνεχεία Υποστήριξη (FOS) των C-27J. Το πρόγραμμα κόστους 55.723.670 €, είχε εγκριθεί από την Βουλή στις 21 Δεκεμβρίου 2020, επομένως απαιτήθηκαν 18 μήνες για την ανάθεση συμβάσεως. Η σύμβαση είναι 4ετούς διαρκείας και προβλέπει την άμεση υλοποίηση σε ροή ανταλλακτικών, προκειμένου το τεχνικό προσωπικό της 354 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών και της Leonardo, να επέμβει αποτελεσματικά και να αρχίσει η επαναφορά στην ενέργεια καθηλωμένων αεροπλάνων.

Σήμερα, η Μοίρα έχει κυμαινόμενη διαθεσιμότητα ενός με δύο από τα οκτώ αεροπλάνα, τα οποία καλύπτουν ένα μικρό μέρος των αναγκών σε τακτικές μεταφορές, όχι μόνο της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά όλων των Κλάδων. Με την έναρξη εφαρμογής της συμβάσεως FOS, εκτιμάται ότι εντός των επομένων μηνών και πριν την εκπνοή του έτους, επιχειρησιακά διαθέσιμα θα είναι συνολικώς 5-6 αεροπλάνα.

Με αυτό τον τρόπο, θα ανακουφιστούν σημαντικά οι τακτικές μεταφορές, μέχρι να αρχίσει να επηρεάζεται θετικά και η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των C-130, για τα οποία γίνονται άλλες ενέργειες. Μέχρι σήμερα τα C-27J χρησιμοποιούνται σε “απλές” αποστολές μεταφορών, χωρίς να έχουν αξιοποιηθεί στο πλήρες φάσμα των δυνατοτήτων τους, όπως επί παραδείγματι αποστολές ρίψεως αλεξιπτωτιστών, εφοδίων κ.λπ.

Προσπάθειες “ανάστασης” των C-130, σιγή για τα C-27J και απαίτηση για LCA

Tags

Related Articles

Back to top button
Close