Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ο ΥΕΘΑ στην Ετήσια Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA)

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος συμμετείχε σήμερα Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 22, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην Ετήσια Διάσκεψη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας (EDA), η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, με θέμα «Επενδύοντας στην Ευρωπαϊκή Άμυνα – Investing in European Defence».

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης συμμετείχε σε Υπουργικό πάνελ μαζί με τον Υπουργό Άμυνας της Σουηδίας κ. Παλ Τζόνσον (Pål Jonson), τον Υφυπουργό Άμυνας της Τσεχίας κ. Γιαν Γίρες (Jan Jires) και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας κ. Γίρι Σεντιβί (Jiří Šedivý).

Ο κ. Παναγιωτόπουλος υπεγράμμισε τον ιδιαίτερο ρόλο των αμυντικών επενδύσεων στην οικοδόμηση της ευρωπαϊκής ασφάλειας και άμυνας, ιδιαίτερα σήμερα, που ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αναβίωση του αναθεωρητισμού και οι ασύμμετρες απειλές, θέτουν υπό αμφισβήτηση την Ευρωπαϊκή Αρχιτεκτονική Άμυνας και υπονομεύουν τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στη σημασία των ευρωπαϊκών αμυντικών πρωτοβουλιών και χρηματοδοτικών εργαλείων (Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία – PESCO, Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας – EDF) που αποσκοπούν στην ανάπτυξη στρατιωτικών δυνατοτήτων υψηλής αξίας, ικανών να ενισχύσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα και την αποτρεπτική ισχύ των Κρατών – Μελών, έναντι προκλήσεων και απειλών κατά της κυριαρχίας τους. Ανέφερε δε ότι πρωτοβουλίες όπως η προώθηση του Πλαισίου Κοινών Προμηθειών στην Άμυνα αποτελεί ευκαιρία για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας και την ενίσχυση της αμυντικής βιομηχανίας των Κρατών – Μελών της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, ετόνισε ότι οι απειλές που αντιμετωπίζουν σήμερα τα Κράτη – Μέλη και η Ε.Ε. επιβάλλουν, επίσης, την άμεση συνεργασία και συντονισμό ώστε αμυντικές βιομηχανίες από ομάδες Κρατών – Μελών να συνεργαστούν για την παραγωγή συγκεκριμένων αμυντικών συστημάτων που θα ενισχύσουν την ασφάλεια και την άμυνά τους, διασφαλίζοντας έτσι τη συμμετοχή όλων των Κρατών – Μελών στο συνολικό τελικό αποτέλεσμα και την προώθηση της Ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας.

Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης προσέθεσε ότι η Ε.Ε. και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας, μπορούν να διαδραματίσουν σημαίνοντα ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να γίνουν τα βασικά πρώτα βήματα για ένα κοινό μέλλον προμηθειών και την Ευρωπαϊκή Άμυνα.

Εξοπλισμοί και Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία: πώς θα γίνουμε παραγωγοί

Tags

Related Articles

Back to top button
Close