Δούρειος Ίππος - Podcasts
ΕΛΛΑΔΑ

Ομαλά εξελίσσονται οι διαδικασίες του προγράμματος αναβαθμίσεως F-16

Ο Αντιπρόεδρος Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών της Lockheed Martin κ. Ντένης Πλέσσας κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων των ΜΜΕ. (ΣΔΒ 2017)

Από Σάββας Δ. Βλάσσης

Η ομαλή εξέλιξη των διαδικασιών για το πρόγραμμα αναβαθμίσεως των μαχητικών αεροσκαφών F-16, επιβεβαιώθηκε κατά την καθιερωμένη ετήσια ανασκόπηση δραστηριοτήτων της Lockheed Martin Aeronautics International προς εκπροσώπους των ΜΜΕ, η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 21 Δεκεμβρίου, από τον Αντιπρόεδρο Επιχειρηματικών Πρωτοβουλιών κ. Ντένη Πλέσσα. Μετά την υποβολή του αρχικού σχεδίου LOA από τις αμερικανικές Αρχές τον περασμένο Οκτώβριο, τον ίδιο μήνα η ελληνική πλευρά έθεσε θέμα τροποποιήσεως, επειδή το ΓΕΑ ζήτησε να συμπεριληφθούν κάποια επιπλέον στοιχεία. Στις 11 Δεκεμβρίου ελήφθη η νέα πρόταση LOA κι έκτοτε συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ αξιωματούχων των δύο κυβερνήσεων, προκειμένου να υπογραφεί η LOA κατά το πρώτο τρίμηνο του 2018, κατ’ εκτίμηση.

Η πρόταση της Boeing, που όπως είναι γνωστό κοινοποίησε στην ελληνική κυβέρνηση ανανεωμένη πρόταση αναβαθμίσεως των F-16, δεν έχει εμποδίσει την εξέλιξη των διαδικασιών του εν λόγω προγράμματος που «τρέχει», δεδομένου ότι οι αμερικανικές Αρχές έχουν εγκρίνει την πρόταση της Lockheed Martin. Η πρόταση της Boeing δεν έχει λάβει κάποια έγκριση – υποστήριξη από τις αμερικανικές Αρχές.

Ο κ. Πλέσσας διευκρίνισε ότι από την στιγμή που θα υπογραφεί σύμβαση, θα απαιτηθούν 2 έτη για την ανάπτυξη (“Engineering Development”) των τροποποιήσεων των ελληνικών αναβαθμισμένων F-16V. Εν συνεχεία, ένα μόνο αεροσκάφος θα απαιτηθεί να μεταβεί στις ΗΠΑ κατά το τρίτο έτος, απλώς για πιστοποίηση. Αυτό, επειδή τα F-16 Block 52+ και F-16 Block 52+ Advanced δεν έχουν ουσιώδεις διαφορές, πέραν κάποιων επιμέρους υποσυστημάτων. Εν συνεχεία κι εφόσον έχουν αγορασθεί όλα τα απαιτούμενα υποσυστήματα και συλλογές (LRU), η εκτέλεση των εργασιών στην Ελλάδα, κατά κύριο λόγο από την ΕΑΒ, μπορεί να αποδώσει ετησίως κατά μέσον όρο 14 αναβαθμισμένα αεροσκάφη. Για να επιτευχθεί αυτό, ο κ. Πλέσσας τόνισε ότι πρέπει να καλύπτονται κάποιες προϋποθέσεις αλλά το συνολικό πρόγραμμα αναμένεται να διαρκέσει περί τα 8 έτη.

Οι δύο πλευρές δεν έχουν εισέλθει ακόμη σε λεπτομερείς διαπραγματεύσεις, ώστε να υπάρχει σαφής εικόνα για το τελικό ύψος του προγράμματος. Αυτή την στιγμή, το κόστος υπολογίζεται σε 1,58 δισ. $ ωστόσο, εκφράσθηκε η βεβαιότητα ότι το τελικό ύψος θα είναι χαμηλότερο ώστε να είναι εντός του ορίου του 1,1 δισ. ευρώ που έχει ορίσει η ελληνική πλευρά. Οι εκτιμήσεις τιμολογήσεως στις οποίες έχει προβεί η Lockheed Martin κατόπιν εντολής των αμερικανικών υπηρεσιών, έχουν δείξει ότι εφόσον γίνει παραγγελία του συνόλου των υποσυστημάτων και συλλογών (ραντάρ κ.λπ.) άμεσα, αυτό μπορεί να συρρικνώσει το κόστος μέχρι και 100 εκατ. $! Ωστόσο, για να γίνει αυτό, απαιτείται η ελληνική πλευρά να καταβάλει την πρώτη διετία περί το 1 δισ. $, ενώ κατά τα επόμενα έτη οι δόσεις αποπληρωμής θα είναι μικρές, πολύ πιο κάτω των 100 εκατ. $.

Είναι σαφές ότι τα ανωτέρω αφορούν μόνο το πρόγραμμα αναβαθμίσεως 85 μαχητικών (core program) σε F-16V, χωρίς πρόνοια για προμήθεια όπλων, αισθητήρων κ.λπ. Οποιαδήποτε απόφαση για τα παλαιότερα F-16 Block 30 και Block 50, θα αποτελεί αντικείμενο άλλης μελλοντικής αποφάσεως και συμβάσεως. Επειδή για την αποδέσμευση του ραντάρ αυτόματης ηλεκτρονικής σαρώσεως (AESA) τύπου AN/APG-83 απαιτείται έγκριση της αμερικανικής κυβερνήσεως, η σύμβαση δεν μπορεί παρά να είναι διακρατική. Εφόσον όμως στα παλαιότερα αεροσκάφη δεν εγκατασταθεί το εν λόγω ραντάρ, σύμβαση μπορεί να υπογραφεί και απευθείας με την εταιρεία.

 

 

 

Related Articles

Back to top button
Close